Ένας πόλεμος «δεν είναι προς το συμφέρον κανενός», δήλωσε σήμερα ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ στον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Κατά τη διάρκεια αυτής της πολυαναμενόμενης τηλεφωνικής συνομιλίας, ο Αμερικανός πρόεδρος επρόκειτο να ζητήσει απο τον Σι να πάρει αποστάσεις από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Οι σχέσεις κράτους με κράτος δεν μπορούν να πάνε στο στάδιο της στρατιωτικής αντιπαράθεσης. Η σύγκρουση και η αντιπαράθεση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Η ειρήνη και η ασφάλεια είναι οι πιο αγαπητοί θησαυροί της διεθνούς κοινότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σι, σύμφωνα με το κινεζικό δίκτυο CCTV.
Ο Σι τόνισε στον Μπάιντεν ότι συγκρούσεις και πόλεμοι όπως όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, σύμφωνα με τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης.
«Η κρίση στην Ουκρανία είναι κάτι που δεν θέλουμε να δούμε», είπε ο Σι.
Ο Σι Τζινπινγκ είπε ακόμη ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ πρέπει να καθοδηγήσουν τις διμερείς σχέσεις στον σωστό δρόμο και οι δύο πλευρές θα πρέπει επίσης να επωμιστούν τις δέουσες διεθνείς ευθύνες και να καταβάλουν προσπάθειες για την παγκόσμια ειρήνη.
Όλες οι πλευρές θα πρέπει από κοινού να στηρίξουν τον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας και το ΝΑΤΟ θα πρέπει επίσης να ξεκινήσει συνομιλίες με τη Ρωσία για να επιλυθεί το «καίριο θέμα» της ουκρανικής κρίσης αλλά και να απαντηθούν οι ανησυχίες τόσο της Ρωσίας όσο και της Ουκρανίας στον τομέα της ασφάλειας, πρόσθεσε ο Σι.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ από την πλευρά του προσπάθησε να αποτρέψει το Πεκίνο να ενισχύσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία καθώς η Μόσχα συνεχίζει τους βομβαρδισμούς που έχουν προκαλέσει θανάτους αμάχους, και μεγάλες καταστροφές σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο η κλήση των συζήτηση των δύο προέδρων διήρκεσε λίγο λιγότερο από δύο ώρες. Επίσημη ανακοίνωση για το περιεχόμενο της τοποθέτησης του Αμερικανού προέδρου δεν εκδόθηκε ακόμη.
Η επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών των ισχυρότερων χωρών του κόσμου είναι η πρώτη μεταξύ τους συζήτηση εδώ και μήνες. Έρχεται λίγες μέρες αφότου αμερικανικό διπλωματικό τηλεγράφημα υποστήριξε ότι η Κίνα έχει εκφράσει τη διάθεση να παράσχει στη Ρωσία ζητούμενη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια ως μέρος του πολέμου της κατά της Ουκρανίας.
Δεν είναι ακόμη σαφές εάν η Κίνα σκοπεύει να παράσχει στη Ρωσία αυτού του είδους τη βοήθεια, δήλωσαν στο CNN αξιωματούχοι των ΗΠΑ που έχουν γνώση των υπηρεσιών πληροφοριών νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. «Αυτό είναι μέρος των συνεχιζόμενων προσπαθειών μας να διατηρήσουμε ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της ΛΔΚ», είπε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζ. Ψάκι.
Η Κίνα είναι η μόνη μεγάλη δύναμη που δεν έχει καταδικάσει ακόμη την επίθεση της Ρωσίας και η Ουάσιγκτον «φοβάται» ότι το Πεκίνο μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο παροχής οικονομικής και στρατιωτικής υποστήριξης στη Ρωσία κάτι που η Κίνα μέχρι στιγμής αρνείται.
Ελάχιστη πρόοδος για τη Ρωσία
Στην αρχή της τέταρτης εβδομάδας της εισβολής του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία οι Ουκρανοί επιμένουν να αντιστέκονται και οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν καταλάβει ούτε μια μεγάλη πόλη.
Ο Βλ. Πούτιν μίλησε πριν από λίγο σε μία μεγάλη συγκέντρωση στο κατάμεστο γήπεδο ποδοσφαίρου Luzhniki στη Μόσχα για να δικαιολογήσει την εισβολή, υποσχόμενος σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που κυμάτιζαν ρωσικές σημαίες ότι θα πετύχει.
«Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε, πώς να το κάνουμε και με ποιο κόστος. Και θα πραγματοποιήσουμε απολύτως όλα τα σχέδιά μας», είπε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι, όταν χρειάζεται, οι Ρώσοι στρατιώτες προστατεύονται μεταξύ τους από τις σφαίρες σαν αδέρφια.