Το Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔ), το ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ, έδωσε σήμερα εντολή στη Ρωσία να τερματίσει αμέσως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που ξεκίνησε εναντίον της Ουκρανίας στις 24 Φεβρουαρίου, επισημαίνοντας πως «ανησυχεί βαθιά» για τη χρήση βίας εκ μέρους της Μόσχας.
Αν και οι αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου, το οποίο εδρεύει στη Χάγη της Ολλανδίας, είναι δεσμευτικές, το όργανο αυτό δεν διαθέτει άμεσα μέσα για να τις επιβάλει και σε σπάνιες περιπτώσεις κατά το παρελθόν χώρες τις έχουν αγνοήσει.
«Η Ρωσική Ομοσπονδία θα πρέπει να διακόψει αμέσως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου του 2022 στο έδαφος της Ουκρανίας», αναφέρουν οι δικαστές, σε μια απόφαση 13 ψήφων υπέρ έναντι 2 κατά.
Οι δικαστές πρόσθεσαν πως η Ρωσία πρέπει να διασφαλίσει ότι άλλες δυνάμεις υπό τον έλεγχό της ή που στηρίζονται από τη Μόσχα δεν θα πρέπει να συνεχίσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Η Ουκρανία προσέφυγε στο ΔΔ λίγο μετά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, υποστηρίζοντας πως η δικαιολογία που πρόταξε η Μόσχα ότι ενεργεί για να αποτρέψει μια γενοκτονία στην ανατολική Ουκρανία είναι αβάσιμη.
Κατά την ανάγνωση της σημερινής απόφασης, η πρόεδρος του δικαστηρίου Τζοάνα Ντόνοχιου δήλωσε πως το δικαστήριο «ανησυχεί βαθιά για τη χρήση βίας από τη Ρωσική Ομοσπονδία στην Ουκρανία, η οποία εγείρει πολύ σοβαρά ζητήματα διεθνούς δικαίου».
«Το δικαστήριο έχει πλήρη επίγνωση του εύρους της ανθρωπιστικής τραγωδίας στην Ουκρανία», είπε λίγο νωρίτερα.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε την εντολή του Διεθνού Δικαστηρίου σήμερα η Ρωσία να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στην Ουκρανία.
«Η Ουκρανία κατήγαγε μια ολοκληρωτική νίκη στην υπόθεσή της εναντίον της Ρωσίας στο Διεθνές Δικαστήριο. Το Διεθνές Δικαστήριο διέταξε να σταματήσει αμέσως η εισβολή. Η εντολή είναι δεσμευτική βάσει του διεθνούς δικαίου. Η Ρωσία πρέπει να συμμορφωθεί αμέσως. Αγνοώντας την εντολή η Ρωσία θα απομονωθεί ακόμη περισσότερο», έγραψε ο Ζελένσκι στο Twitter.
Εγκληματίας πολέμου ο Πούτιν για τον Μπάιντεν
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ότι ο ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «εγκληματίας πολέμου», αναφερόμενος στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
«Είναι ένας εγκληματίας πολέμου», δήλωσε εμφατικά ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.
Νωρίτερα σήμερα ο αμερικανός πρόεδρος επιβεβαίωσε την αποστολή πρόσθετης στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, συνολικού ύψους περίπου 800 εκατομμυρίων δολαρίων, για να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή.
«Μετά το αίτημα» του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος απευθύνθηκε νωρίτερα σήμερα στο αμερικανικό Κογκρέσο -- μέσω τηλεδιάσκεψης – «βοηθάμε την Ουκρανία να αποκτήσει περισσότερα και μεγαλύτερης εμβέλειας συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Η στρατιωτική βοήθεια «περιλαμβάνει 800 συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας για να διασφαλίσουμε ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις θα μπορέσουν να συνεχίσουν να αναχαιτίζουν τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα που επιτίθενται στον λαό της Ουκρανίας», ανέφερε ο Μπάιντεν, συμπληρώνοντας ότι η Ουάσινγκτον θα στείλει επίσης drones στο Κίεβο.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε «απαράδεκτη και ασυγχώρητη ρητορική» τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «εγκληματίας πολέμου», μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο Tass.
Νωρίτερα σήμερα, ο Μπάιντεν, αναφερόμενος στον Πούτιν, είπε σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον ότι «είναι εγκληματίας πολέμου».
Πάπας Φραγκίσκος: Ο πόλεμος είναι πάντα άδικος
Σε ανακοίνωση του Βατικανού υπογραμμίζεται ότι η σημερινή συνομιλία του πάπα Φραγκίσκου με τον πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο, μέσω διαδικτύου, «επικεντρώθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία και στον ρόλο των Χριστιανών και των ποιμένων τους στο να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να επικρατήσει η ειρήνη».
Παράλληλα, τονίζεται ότι «ο Φραγκίσκος ευχαρίστησε τον πατριάρχη Μόσχας για τη συνομιλία αυτή, η οποία οφείλεται στη θέληση να υποδείξουν, ως ποιμένες του λαού τους, μια οδό για την ειρήνη και να προσευχηθούν για το δώρο της ειρήνης, για την κατάπαυση του πυρός».
Ο ποντίφικας τόνισε ότι «η Εκκλησία δεν πρέπει να μιλά τη γλώσσα της πολιτικής, αλλά να βασίζεται στον λόγο του Ιησού». Σύμφωνα με το Βατικανό, ο Κύριλλος συμφώνησε με τη διαπίστωση αυτή.
Οι δύο θρησκευτικοί ηγέτες υπογράμμισαν τη σημασία της διαπραγματευτικής διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη «και εξέφρασαν την ελπίδα να επιτευχθεί, το γρηγορότερο δυνατό, μια δίκαιη ειρήνη». Ο πάπας, δε, θέλησε να προσθέσει: «είμαστε ποιμένες του ίδιου, άγιου λαού ο οποίος πιστεύει στον Θεό, στην παναγιώτατη Αγία Τριάδα, στην Αγία Μητέρα του Θεού». «Τον λογαριασμό του πολέμου τον πληρώνουν οι άνθρωποι, οι Ρώσοι στρατιώτες και ο κόσμος που βομβαρδίζεται και πεθαίνει», είπε ο ποντίφικάς στον πατριάρχη Μόσχας.
«Κάποτε γινόταν λόγος και στις Εκκλησίες μας για αγίους πολέμους και για δίκαιο πόλεμο. Σήμερα, όλα αυτά δεν μπορούν να λεχθούν. Αναπτύχθηκε η χριστιανική συνείδηση της σημασίας της ειρήνης» τόνισε, τέλος, ο πάπας Φραγκίσκος.
Διαψεύδει η Ρωσία ότι στοχεύει αμάχους
Ένα θέατρο που στεγάζει «εκατοντάδες πολίτες» υπέστη σοβαρές ζημιές από ρωσική αεροπορική επιδρομή στη Μαριούπολη, ανακοίνωσε σήμερα το δημαρχείο αυτής της πολιορκημένης πόλης στη νοτιοανατολική Ουκρανία.
«Το αεροπλάνο έριξε μια βόμβα στο κτίριο όπου βρίσκονταν εκατοντάδες πολίτες που είχαν βρει εκεί καταφύγιο. Είναι αδύνατο να εξακριβωθεί άμεσα ο απολογισμός θυμάτων, γιατί οι βομβαρδισμοί των κατοικημένων περιοχών συνεχίζονται», ανέφερε το δημαρχείο σε ανάρτηση στο Telegram αναρτώντας μια φωτογραφία του θεάτρου, το κεντρικό τμήμα του οποίου έχει καταστραφεί.
Η Ρωσία αρνείται ότι στοχεύει αμάχους διαψεύδοντας βίντεο και εικόνες -όχι μόνο από ουκρανικά μέσα- που δείχνουν αμάχους να στοχοποιούνται και να χάνουν τη ζωή τους.