Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας συγκαταλέγεται μεταξύ αυτών που έχουν συσσωρεύσει τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού παγκοσμίως, μία κίνηση που γίνεται προκειμένου να υπάρχει ασφάλεια σε καιρούς κρίσης, όπως η τρέχουσα για τη ρωσική οικονομία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν η Ρωσία διαθέτει τα έκτα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού παγκοσμίως με την αξία τους να υπολογίζεται στα 140 δισ. δολάρια. Είναι το είδος του ενεργητικού που μπορεί να πωληθεί από την κεντρική τράπεζα προκειμένου να στηρίξει το ρούβλι, το οποίο έχει βρεθεί σε ελεύθερη πτώση μετά τις κυρώσεις.
Όμως το «εμπάργκο» που έχουν επιβάλει ΕΕ και ΗΠΑ καθιστά εξαιρετική δύσκολη την όποια προσπάθεια πώλησης, καθώς έχει απαγορευθεί στα θεσμικά όργανα των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συναλλάσσονται με την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας.
Traders και τράπεζες διατηρούν επιφυλακτικοί στάση καθώς δεν θέλουν σε καμία περίπτωση είτε να θιχτεί η αξιοπιστία τους είτε να βρεθούν αντιμέτωποι με πέναλτι λόγω των συναλλαγών τους με τη Ρωσία. «Αυτός είναι ο λόγος που αγόρασαν τον χρυσό τους, ήταν για μια κατάσταση ακριβώς όπως αυτή», σημειώνει ο Fergal O'Connor, λέκτορας στο Cork University Business School, αλλά «δεν υπάρχει σχεδόν κανείς να κάνει μαζί τους συναλλαγές».
Αποθέματα χρυσού αξίας 140 δισ. δολαρίων διαθέτει η Ρωσία
Μία εναλλακτική για τη Μόσχα είναι χώρες όπως η Ινδία ή η Κίνα, οι οποίες παραμένουν τυπικά ουδέτερες στο θέμα του πολέμου και έτσι η Ρωσία θα μπορούσε να πωλήσει σε αυτές χρυσό ή να εξασφαλίσει κάποια δάνεια μέσω αυτής της κίνησης, όπως εκτιμά ότι Τζεφ Κρίστιαν, ειδικός σε θέματα πολυτίμων μετάλλων στην εταιρεία CPM. Εκτιμά, όμως, ότι και σε αυτήν την περίπτωση οι πωλήσεις θα γίνονταν με σημαντική έκπτωση σε σύγκριση με την τιμή που υπάρχει αυτή τη στιγμή στις διεθνείς αγορές.
Την ίδια ώρα ομάδα Αμερικανών γερουσιαστών και από τα δύο κόμματα έχει ζητήσει να υπάρξουν πρόσθετες κυρώσεις ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο πώλησης χρυσού από τη Ρωσία σε Κίνα ή Ινδία, μία πρόταση που εάν περάσει θα δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στην Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας.
Σημειώνεται ότι η Ρωσία και ο χρυσός της έχει αποκλειστεί τόσο από την αγορά χρυσού του Λονδίνου, London Bullion Market Association (LBMA) όσο και από το χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Σικάγο, CME Group. Οι δύο αγορές έχουν διαγράψει τους ρωσικούς ομίλους διαπραγμάτευσης αλλά και επεξεργασίας χρυσού από τα μητρώα τους. Πρόκειται για μία τακτική που έχει εφαρμοστεί και στο παρελθόν από το LBMA με αποκλεισμό εταιρειών από το Κιργκιστάν.
Σε ελεύθερη πτώση το ρούβλι λόγω των κυρώσεων της Δύσης
Η στροφή στη συσσώρευση χρυσού και ακολούθως η πώλησή του όταν είναι απαραίτητο αποτελεί μία κλασσική τακτική για χώρες που έχουν υποστεί κυρώσεις. Για παράδειγμα ο Καντάφι είχε φροντίσει να πωλήσει ένα μέρος των αποθεμάτων της Λιβύης για να χρηματοδοτήσει τη στρατιωτική του εκστρατεία. Ο τρόπος με τον οποίο έδρασε η τουρκική Halkbank και πλέον βρίσκεται κατηγορούμενη στις ΗΠΑ προκειμένου να διαχειριστεί χρυσό από το Ιράν είναι επίσης μία ακόμη «κλασική» μέθοδος παράκαμψης των κυρώσεων.
Στο παρελθόν η Βενεζουέλα αγωνίστηκε για να αποκτήσει πρόσβαση στον χρυσό της που είναι αποθηκευμένος στα θησαυροφυλάκια της Τράπεζας της Αγγλίας καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο αναγνώρισε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ως πρόεδρο. Σημειώνεται ότι η Τράπεζα της Αγγλίας είναι πολύ «δημοφιλής» στη φύλαξη χρυσού και χρησιμοποιείται από αρκετές κεντρικές τράπεζες λόγω και της εγγύτητάς της με το βρετανικό χρηματιστήριο εμπορευμάτων.
Πάντως η Ρωσία έχει φροντίσει να αποθηκεύσει τον χρυσό της στο εσωτερικό και όχι σε κάποιο ξένο θησαυροφυλάκιο. Σύμφωνα, δε, με τη Citigroup εάν φθάσει σε βαθμό… απελπισίας η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας μπορεί να στραφεί στην εγχώρια αγορά προκειμένου να πωλήσει χρυσό και να στηρίξει το ρούβλι.