Μία σημαντική παρέμβαση επεφύλασσε για αγορές και επενδυτές ο κορυφαίος οικονομικός αξιωματούχος της Κίνας, ο οποίος σε δημόσια παρέμβασή του διαβεβαίωσε ότι το Πεκίνο θα λάβει μέτρα για να στηρίξει την οικονομία και τις χρηματοπιστωτικές αγορές μετά sell off για τις κινεζικές μετοχές που καταγράφηκε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Ο Λιου Χε, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και στενότερος οικονομικός σύμβουλος του προέδρου Σι Τζινπίνγκ, είπε ότι η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα για να «τονώσει την οικονομία το πρώτο τρίμηνο» και θα εφαρμόσει «πολιτικές που είναι ευνοϊκές για την αγορά». Δεν διευκρίνισε ποια συγκεκριμένα μέτρα θα ληφθούν. Ο Λιου πραγματοποίησε αυτές τις ανακοινώσεις μετά τη σύγκληση ειδικής συνεδρίασης της Επιτροπής Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και Ανάπτυξης του Κρατικού Συμβουλίου (FSDC), της οποίας προεδρεύει, σύμφωνα με δημοσίευμα του κινεζικού κρατικού πρακτορείου Xinhua.
Η FSDC επιβλέπει τις κύριες χρηματοοικονομικές ρυθμιστικές αρχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της κεντρικής τράπεζας και της εποπτικής αρχής κινητών αξιών, και συνεδριάζει τακτικά, αλλά σπάνια τα μέλη της και κυρίως ο επικεφαλής της προχωρούν σε τέτοιου είδους δημόσιες δηλώσεις. Αποτέλεσμα ήταν μία έκρηξη ανόδου για τις αγορές τόσο στη Σανγκάη όσο και στη Σεντζέν, μετά από μία σειρά συνεδριάσεων όπου έχουν δεχθεί σφοδρό πλήγμα, λόγω των φόβων για εκτίναξη του πληθωρισμού μετά και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η ανακοίνωση αποτέλεσε και παράγοντα ώθησης για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Σύμφωνα με ένα ακόμη δημοσίευμα του Xinhua, το Πεκίνο έχει επίσης διακόψει τα σχέδια δημιουργίας ενός φόρου ακίνητης περιουσίας που ανακοινώθηκε στα τέλη του περασμένου έτους, σε μια κίνηση που αποσκοπεί στην άμβλυνση της πίεσης στον τομέα των υπερχρεωμένων ακινήτων. Παράλληλα στη συνεδρίαση της FSDC εξετάσθηκε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που έχουν δημιουργήσει αρκετές ανησυχίες για την πορεία της κινεζικής οικονομίας.
Όπως εκτιμά ο Λάρι Χου, επικεφαλής οικονομολόγος για την Κίνα στη Macquarie, ο Λιου στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα, «που υποδηλώνει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ανησυχούν βαθιά για την πρόσφατη καταστροφή της αγοράς». Ο Μινγκ Λιάο της Prospect Avenue Capital εκτίμησε από την πλευρά του ότι «με το sell off και την κακή οικονομική κατάσταση αποφάσισαν να αναλάβουν δράση. Έκαναν σαφές ότι η Κίνα θα λύσει το ζήτημα με τη διαγραφή από τις αμερικανικές αγορές ορισμένων τεχνολογικών της εταιρειών», λόγω των ανησυχιών για τις πατέντες.
Η FSDC είπε ότι υπάρχει πρόοδος για το συγκεκριμένο θέμα στις διαπραγματεύσεις που έχει με την Αμερικανική Επιτροπή Ελέγχου Κεφαλαιαγοράς (SEC ) και πλέον επεξεργάζεται ένα νέο σχέδιο προκειμένου η αντιπαράθεση να λάβει τέλος.