ΓΔ: 2188.68 -0.55% Τζίρος: 284.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κτίριο
Κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με σημαίες μελών στην είσοδο, ιδανικό για άρθρα ευρωπαϊκής επικαιρότητας.

Ε.Ε: Κοινό ανακοινωθέν των 27 ηγετών για τη στήριξη της Ουκρανίας

Επισημαίνουν ότι οι Ουκρανοί μάχονται για τις «κοινές μας αξίες» της δημοκρατίας και της ελευθερίας και χαιρετίζουν την απόφαση του διεθνούς ποινικού δικαστηρίου να ξεκινήσει έρευνα ως προς τις ευθύνες των επιθέσεων σε άμαχο πληθυσμό.

Την ανάγκη άμεσης επιβεβαίωσης της ασφάλειας των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία υπογραμμίζουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της πρώτης ημέρας της άτυπης συνόδου κορυφής στις Βερσαλλίες. Οι «27» επιβεβαιώνουν επίσης την πρόθεσή τους να λάβουν πρόσθετα μέτρα, αν αυτό απαιτηθεί, κατά της Ρωσίας.

Αναλυτικότερα οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ καταδικάζουν απερίφραστα την ρωσική εισβολή -σε συνεργασία με τη Λευκορωσία-στην Ουκρανία, στηλιτεύουν τις επιθέσεις κατά του άμαχου πληθυσμού και χαιρετίζουν την απόφαση του εισαγγελέα του διεθνούς ποινικού δικαστηρίου να ξεκινήσει έρευνα ως προς τις ευθύνες των προσώπων που ενέχονται σε αυτές. Οι «27» καλούν τη Ρωσία να διακόψει άμεσα τις στρατιωτικές ενέργειες κατά της Ουκρανίας και να σεβαστεί πλήρως την εδαφική ακεραιότητα της τελευταίας. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ χαιρετίζουν επίσης το θάρρος του ουκρανικού λαού που, όπως αναφέρουν, «προστατεύει την χώρα του, αλλά και τις κοινές μας αξίες για ελευθερία και δημοκρατία».

Οι «27» δεσμεύονται επίσης ότι θα εξακολουθήσουν να προσφέρουν στην Ουκρανία πολιτική, οικονομική, υλική και ανθρωπιστική βοήθεια. Αναφέρουν ακόμη ότι είναι πρόθυμοι να συμβάλλουν στην ανασυγκρότηση μίας δημοκρατικής Ουκρανίας, όταν η ρωσική επίθεση σταματήσει. Οι «27» αναφέρουν επίσης ότι είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν προσωρινή προστασία σε όλους τους πρόσφυγες, καλώντας εκ παραλλήλου τη Ρωσία να σεβαστεί τους κανόνες που απορρέουν από το διεθνές Δίκαιο και να εγγυηθεί την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τα θύματα της στρατιωτικής της επέμβασης.

Τέλος το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειώνει ότι έλαβε γνώση του αιτήματος ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ και ότι ζήτησε από την Ευρωπαΐκή Επιτροπή να γνωμοδοτήσει επί του θέματος. Οι «27» αναφέρουν ότι εν αναμονή της γνωμοδότησης της Επιτροπής θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τις σχέσεις της Ευρώπης με την Ουκρανία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία απορρίπτει τις νεες κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ

Η Ρωσία καταγγέλλει ως αβάσιμες τις νέες κυρώσεις της ΕΕ για την Ουκρανία, τονίζοντας ότι δεν έχουν νομιμοποίηση ΟΗΕ και παραβιάζουν δικαιώματα άλλων χωρών, σύμφωνα με ανακοίνωση της ρωσικής αντιπροσωπείας.
Σλοβακικό Κοινοβούλιο κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

Σλοβακία: Απειλεί μπλοκάρισμα κυρώσεων ΕΕ αν δεν επισκευαστεί ο Ντρούζμπα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας προειδοποίησε πως η χώρα του θα μπλοκάρει νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αν δεν διασφαλιστεί η ροή πετρελαίου μέσω του αγωγού Ντρούζμπα που επλήγη πρόσφατα.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ούγγρος ΥΠΕΞ προσφέρθηκε να στείλει έγγραφο της ΕΕ στη Μόσχα

Σύμφωνα με διαρροές, ο ΥΠΕΞ Ουγγαρίας φέρεται να πρότεινε στον Ρώσο ομόλογό του να του αποστείλει έγγραφο για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, γεγονός που αναδεικνύει τις στενές σχέσεις Βουδαπέστης-Μόσχας. Το Reuters δεν επιβεβαιώνει το ηχητικό.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Μεντβέντεφ: Κατά της ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ η Μόσχα

Ο Μεντβέντεφ τόνισε ότι η Ρωσία πρέπει να σταματήσει την ανεκτική στάση της για ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, αναφέροντας πως η Ένωση μετατρέπεται σε στρατιωτική συμμαχία ανοιχτά εχθρική προς τη Ρωσία και ίσως χειρότερη από το ΝΑΤΟ.
Τίτζα Κάλας Εσθονία
ΔΙΕΘΝΗ

Κάλας και υπουργοί της ΕΕ στο Κίεβο για την επέτειο της σφαγής στην Μπούτσα

Η επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Κάγια Κάλας και Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ επισκέφθηκαν το Κίεβο για την επέτειο της σφαγής στην Μπούτσα, εκφράζοντας στήριξη στην Ουκρανία και ζητώντας δικαιοσύνη για τα θύματα.
Τίτζα Κάλας Εσθονία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κάλας και υπουργοί της ΕΕ στην Μπούτσα για την επέτειο απελευθέρωσης.

Στην Μπούτσα της Ουκρανίας μεταβαίνει σήμερα η διπλωμάτης της ΕΕ Κάγια Κάλας με 12 ΥΠΕΞ της ΕΕ, για την τετραετή επέτειο απελευθέρωσης της πόλης από τις ρωσικές δυνάμεις και τις αποκαλύψεις φρικαλεοτήτων του πολέμου.