ΓΔ: 2205.04 0.75% Τζίρος: 200.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
Σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μελών σε συνεδρίαση Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

E.E.: Θα λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τα εγκλήματα στην Ουκρανία

Άμεσο τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Ρωσίας ζητούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, δεσμεύονται ότι θα λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για εγκλήματα πολέμου. Λένε «όχι» σε ειδική διαδικασία γρήγορης ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ.

Να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική δράση στην Ουκρανία καλούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες τη Ρωσία, προειδοποιώντας ότι θα λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για εγκλήματα πολέμου. Με το κοινό ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής στις Βερσαλίες, πάντως, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις λένε «όχι» στο αίτημα της Ουκρανίας για μια γρήγορη διαδικασία εισόδου στην Ε.Ε., ενώ κάνουν λόγο για ενίσχυση των δεσμών και της εταιρικής σχέσης, τονίζοντας ότι η χώρα ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Ειδικότερα, στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες, οι ηγέτες αναφέρουν:

1. Πριν από δύο εβδομάδες η Ρωσία έφερε τον πόλεμο πίσω στην Ευρώπη. Η απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και υπονομεύει την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα. Προκαλεί ανείπωτα δεινά στον ουκρανικό πληθυσμό. Η Ρωσία και η συνεργός της, Λευκορωσία φέρουν την πλήρη ευθύνη για αυτόν τον επιθετικό πόλεμο και οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν για τα εγκλήματά τους, συμπεριλαμβανομένης της αδιάκριτης στοχοποίησης αμάχων και πολιτικών υποδομών. Από την άποψη αυτή, χαιρετίζουμε την απόφαση του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να κινήσει έρευνα. Ζητούμε να διασφαλιστεί αμέσως η ασφάλεια και η προστασία των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Ουκρανίας με τη βοήθεια του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας. Απαιτούμε από τη Ρωσία να σταματήσει τη στρατιωτική της δράση και να αποσύρει όλες τις δυνάμεις και τον στρατιωτικό εξοπλισμό από ολόκληρο το έδαφος της Ουκρανίας αμέσως και άνευ όρων και να σέβεται πλήρως την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της.

2. Συγχαίρουμε τον λαό της Ουκρανίας για το θάρρος του να υπερασπιστεί τη χώρα του και τις κοινές μας αξίες ελευθερίας και δημοκρατίας. Δεν θα τους αφήσουμε μόνους. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα συνεχίσουν να παρέχουν συντονισμένη πολιτική, οικονομική, υλική και ανθρωπιστική στήριξη. Δεσμευόμαστε να παράσχουμε υποστήριξη για την ανοικοδόμηση μιας δημοκρατικής Ουκρανίας μόλις σταματήσει η ρωσική επίθεση. Είμαστε αποφασισμένοι να αυξήσουμε ακόμη περαιτέρω την πίεσή μας προς τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Έχουμε εγκρίνει σημαντικές κυρώσεις και παραμένουμε έτοιμοι να κινηθούμε γρήγορα με περαιτέρω κυρώσεις.

3. Αμέτρητοι άνθρωποι φεύγουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Προσφέρουμε προσωρινή προστασία σε όλους τους πρόσφυγες πολέμου από την Ουκρανία. Συγχαίρουμε τις ευρωπαϊκές χώρες, ιδίως στα σύνορα με την Ουκρανία, για την τεράστια αλληλεγγύη τους στη φιλοξενία Ουκρανών προσφύγων πολέμου. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα συνεχίσουν να επιδεικνύουν αλληλεγγύη και να παρέχουν ανθρωπιστική, ιατρική και οικονομική στήριξη σε όλους τους πρόσφυγες και τις χώρες που τους φιλοξενούν. Ζητούμε να διατεθούν χωρίς καθυστέρηση κονδύλια μέσω της ταχείας έγκρισης της πρότασης σχετικά με τη δράση της Συνοχής για τους πρόσφυγες στην Ευρώπη (CARE) και μέσω του ReactEU. Καλούμε τη Ρωσία να συμμορφωθεί πλήρως με τις υποχρεώσεις της βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Πρέπει να διασφαλίσει την ασφαλή και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση στα θύματα και τους εσωτερικά εκτοπισθέντες στην Ουκρανία και να επιτρέψει την ασφαλή διέλευση των αμάχων που θέλουν να φύγουν.

4. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναγνώρισε τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες και την ευρωπαϊκή επιλογή της Ουκρανίας, όπως αναφέρεται στη συμφωνία σύνδεσης. Στις 28 Φεβρουαρίου 2022, ασκώντας το δικαίωμα της Ουκρανίας να επιλέξει τη μοίρα της, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας υπέβαλε την αίτηση της Ουκρανίας να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Συμβούλιο ενήργησε ταχέως και κάλεσε την Επιτροπή να υποβάλει τη γνώμη της επί της αιτήσεως αυτής σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις των Συνθηκών. Εν αναμονή αυτού και χωρίς καθυστέρηση, θα ενισχύσουμε περαιτέρω τους δεσμούς μας και θα εμβαθύνουμε την εταιρική μας σχέση για να στηρίξουμε την Ουκρανία στην επιδίωξη της ευρωπαϊκής της πορείας. Η Ουκρανία ανήκει στην ευρωπαϊκή μας οικογένεια.

5. Το Συμβούλιο κάλεσε την Επιτροπή να υποβάλει τις γνώμες της σχετικά με τις αιτήσεις της Δημοκρατίας της Μολδαβίας και της Γεωργίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ-Πούτιν: Πολλά αναπάντητα ερωτήματα, λέει η Κάγια Κάλας

Η Κάγια Κάλας εξέφρασε ανησυχία για τις τηλεφωνικές συνομιλίες Τραμπ-Πούτιν, λέγοντας πως πολλές ερωτήσεις μένουν αναπάντητες, ειδικά με φόντο τη στάση της Ρωσίας στον πόλεμο με την Ουκρανία και τη σχέση της με το Ιράν.
Ντόναλντ Τουσκ προφίλ
ΔΙΕΘΝΗ

Τουσκ: Αιχμές κατά Ορμπαν και μήνυμα για ενιαία ευρωπαϊκή άμυνα

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Τουσκ σχολίασε με νόημα την απουσία Ορμπαν από τη σύνοδο στην Κύπρο, αναφερόμενος στις υπόνοιες για παρασκηνιακή συνεργασία Βουδαπέστης-Μόσχας. Ο Ορμπαν δεν παρέστη, έχοντας ηττηθεί στις εκλογές.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία απορρίπτει τις νεες κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ

Η Ρωσία καταγγέλλει ως αβάσιμες τις νέες κυρώσεις της ΕΕ για την Ουκρανία, τονίζοντας ότι δεν έχουν νομιμοποίηση ΟΗΕ και παραβιάζουν δικαιώματα άλλων χωρών, σύμφωνα με ανακοίνωση της ρωσικής αντιπροσωπείας.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Εξετάζεται διακοπή χρηματοδότησης της Μπιενάλε λόγω Ρωσίας

Η Κομισιόν ανακοίνωσε πως εξετάζει διακοπή ή αναστολή χρηματοδότησης 2 εκατ. ευρώ στη Μπιενάλε Βενετίας λόγω επανεμφάνισης ρωσικού περιπτέρου. Οι διοργανωτές έχουν 30 ημέρες να απαντήσουν στην επιστολή.
Ολλανδικό Κοινοβούλιο
ΔΙΕΘΝΗ

Ολλανδία: Η Ευρώπη να ενισχύσει την ασφάλειά της λόγω παγκόσμιων απειλών

Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για την ασφάλειά της, σύμφωνα με τη MIVD, λόγω πιέσεων στις δυτικές συμμαχίες και της στήριξης της Κίνας στη Ρωσία. Ο διευθυντής της MIVD σημείωσε πως το διεθνές σύστημα δέχεται πλέον πίεση.