ΓΔ: 2112.46 0.57% Τζίρος: 393.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Σημαία Βουλγαρίας φρούριο
Η σημαία της Βουλγαρίας με το φρούριο Τσάρεβετς στο Βελίκο Τίρνοβο στο φόντο.

Βουλγαρία: Η χώρα μπορεί να παράγει ηλιέλαιο για τέσσερα χρόνια

Δεν υπάρχει έλλειψη προμηθειών, τις τελευταίες μέρες, όσοι έχουν σπόρους ηλίανθου και οι παραγωγοί ηλιελαίου κρατούν τα προϊόντά τους στις αποθήκες και τα εργοστάσια.

Υπάρχουν σήμερα 1,5 εκατομμύριο τόνοι σπόρων ηλίανθου στη Βουλγαρία, ποσότητα αρκετή για την παραγωγή ηλιελαίου για τέσσερα χρόνια, ανακοίνωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Βιομηχανίας Κορνέλια Νίνοβα μετά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Σχολιάζοντας τις υψηλές τιμές του ηλιελαίου, η Νίνοβα δήλωσε ότι η τιμή των 5 λέβα ανά λίτρο στο κατάστημα είναι κερδοσκοπική. Το κόστος παραγωγής ανά 1 λίτρο ελαίου είναι 2 λέβα και η αύξηση της τιμής σε 5 λέβα δεν δικαιολογείται, τόνισε. Η Νίνοβα χαρακτήρισε αβάσιμους τους ισχυρισμούς ότι η διακοπή των εξαγωγών σπόρων ηλίανθου από την Ουκρανία και τη Ρωσία είναι μια από τις αιτίες για τις αυξήσεις της τιμής.

Δεν υπάρχει έλλειψη προμηθειών, δήλωσε εξηγώντας ότι τις τελευταίες μέρες, όσοι έχουν σπόρους ηλίανθου και οι παραγωγοί ηλιελαίου κρατούν τα προϊόντά τους στις αποθήκες και τα εργοστάσια, αναμένοντας περαιτέρω αύξηση των τιμών ή να εξάγουν τα προϊόντα τους με υψηλότερες τιμές αργότερα. Σύμφωνα με τη Νίνοβα, ο λόγος γι' αυτό είναι η τρέχουσα παγκόσμια έλλειψη σπόρων ηλίανθου και η αύξηση της τιμής στις διεθνείς αγορές.

«Ο ρόλος μας είναι να βάλουμε τέλος στην καταχρηστική τιμολόγηση. Δεν θα επιτρέψουμε σε λίγους να γίνουν δισεκατομμυριούχοι μέσα σε λίγες ημέρες σε βάρος του βουλγαρικού λαού», δεσμεύτηκε η Νίνοβα προσθέτοντας ότι υπάρχουν οι μηχανισμοί για τον σκοπό αυτό.

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δήλωσε επίσης ότι θα ειδοποιήσει την Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού για την ύπαρξη ενός καρτέλ και την κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης. Η Επιτροπή διενεργεί ελέγχους τις τελευταίες ημέρες, δήλωσε και πρόσθεσε ότι η κρατική Επιτροπή Αγοράς Βασικών Προϊόντων και Χονδρικής Αγοράς θα επιθεωρήσει όλες τις αγορές χονδρικής, τις αγορές βασικών προϊόντων και τις αποθήκες "για να εξακριβώσει τί κρύβεται".

Ο υπουργός Οικονομικών Ασέν Βασίλεφ δήλωσε από την πλευρά του ότι υπάρχουν περίπου 3 εκατομμύρια τόνοι σιταριού στη Βουλγαρία, εκ των οποίων τουλάχιστον 300.000 τόνοι αποτελούν μέρος των αποθεμάτων. Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να αγοράσει επιπλέον 1,1 εκατομμύριο τόνους σιταριού. Οι διαθέσιμες αποθήκες μπορούν να αποθηκεύσουν έως 14 εκατομμύρια τόνους σιταριού, πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών. Ο Βασίλεφ εξήγησε επίσης ότι 1,1 δισεκατομμύριο λέβα έχουν διατεθεί για την αγορά αρτοποιήσιμου σίτου, κτηνοτροφικού σιταριού, σπόρων ηλίανθου και αραβοσίτου.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Βασίλεφ δήλωσε ότι δεν υπάρχει απαγόρευση εξαγωγών σίτου αλλά επί του παρόντος οι αρχές διενεργούν ελέγχους για να διασφαλίσουν ότι το προϊόν που εξάγεται είναι δεόντως τεκμηριωμένο και έχει όλες τις απαραίτητες άδειες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ορειβάτης στην κορυφή
ΔΙΕΘΝΗ

Η Μαριέτα Γκεοργκίεβα, πρώτη Βουλγάρα στον Νότιο Πόλο από "τελευταία μοίρα"

Η Μαριέτα Γκεοργκίεβα έγινε η πρώτη Βουλγάρα που διένυσε με σκι 110 χλμ. φτάνοντας στον Νότιο Πόλο, στο πλαίσιο αποστολής που σκοπό έχει να εμπνεύσει παιδιά και νέους να αγαπήσουν την επιστήμη και την εξερεύνηση.
Εργοστάσιο άνθρακα καπνός
ΔΙΕΘΝΗ

Βουλγαρία: Το 2023 μειώθηκαν οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου

Το 2023 στη Βουλγαρία παρατηρήθηκε σημαντική μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, με εξαίρεση υπερφθοράνθρακες και υποξείδιο του αζώτου. Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν σε οξείδιο του θείου (36%) και CO2 (26%).
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Βουλγαρία: Έτοιμες οι μεγάλες πλατφόρμες για τον Νόμο Ψηφιακών Υπηρεσιών

Οι μεγάλες πλατφόρμες και οι έμποροι στη Βουλγαρία είναι έτοιμοι για το DSA, ενώ τα μικρότερα e-shops δυσκολεύονται στους κανονισμούς. Η Επιτροπή Προστασίας Καταναλωτών είναι κατάλληλα προετοιμασμένη, ανέφερε ο επικεφαλής της, Αλεξάντερ Κολιάτσεφ.
Σημαία Βουλγαρίας
ΔΙΕΘΝΗ

Βουλγαρία: Χιλιάδες στους δρόμους κατά της κυβέρνησης και της διαφθοράς

Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν σε Σόφια και άλλες πόλεις της Βουλγαρίας κατά της απερχόμενης κυβέρνησης, ζητώντας καταπολέμηση της διαφθοράς, μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης και δίκαιες εκλογές, εν μέσω πολιτικής αστάθειας.
σημαία Βουλγαρίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Σόφια παρέλαβε τα πρώτα μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 70

Οκτώ F-16 Block 70 παραδόθηκαν στη Βουλγαρία και παρουσιάστηκαν επίσημα στη βάση Γκραφ Ιγκνάτιεβο, ενισχύοντας τη στρατηγική συνεργασία Βουλγαρίας-ΗΠΑ. Αναμένονται τεθωρακισμένα Stryker και νέο σύστημα παράκτιας επιτήρησης.