ΓΔ: 2472.77 -1.13% Τζίρος: 483.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φωτο: Shutterstock

Απειλεί με κρατικοποίηση η Ρωσία τις ξένες εταιρείες που φεύγουν

Σύμφωνα με το προτεινόμενο νομοσχέδιο, οι εταιρείες που είχαν ανακοινώσει ότι θα φύγουν από την Ρωσία μπορούν να αρνηθούν να τεθούν υπό νέα διοίκηση, εάν εντός πέντε ημερών ξαναρχίσουν τις δραστηριότητές τους.

Επιτροπές της ρωσικής βουλής είναι έτοιμες να καταθέσουν προτάσεις για ρυθμίσεις των τιμών σε τρόφιμα, φάρμακα και άλλα αγαθά, μετέδωσε σήμερα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax news, επικαλούμενο βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος.

Ο Αλεξάντερ Χινστέιν, μέλος του κόμματος «Ενιαία Ρωσία», δήλωσε ότι μια τέτοια νομοθετική πρωτοβουλία είναι έτοιμη από τις αρμόδιες επιτροπές της Κρατικής Δούμας (κάτω βουλή) και μπορεί να κατατεθεί «οποιαδήποτε στιγμή».

Το κυβερνών κόμμα της Ρωσίας «Ενιαία Ρωσία» ανακοίνωσε σήμερα ότι κυβερνητική επιτροπή ενέκρινε το πρώτο βήμα για την εθνικοποίηση των περιουσιακών στοιχείων των ξένων εταιρειών που θα φύγουν από την χώρα, στον απόηχο των οικονομικών κυρώσεων που επιβάλλονται σε σχέση με την Ουκρανία.

Το κόμμα «Ενιαία Ρωσία» σε ανακοίνωσή του την οποία ανάρτησε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, προσθέτει ότι η επιτροπή που ασχολείται με την νομοθετική δραστηριότητα υποστήριξε ένα νομοσχέδιο που επιτρέπει να τεθούν υπό την εποπτεία μιας νέας διοίκησης, εταιρείες στις οποίες οι ξένοι που προέρχονται από «μη φιλικές χώρες» κατέχουν μερίδιο μεγαλύτερο του 25%.

«Αυτό θα αποτρέψει την χρεοκοπία και θα διατηρήσει τις θέσεις εργασίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι ενέργειες στις οποίες προβαίνουν οι ξένες εταιρείες για να αποδοκιμάσουν την Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία ποικίλουν ευρέως, με μερικές εταιρείες όπως η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Ford να κλείνουν τα εργοστάσιά τους και άλλες όπως η βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία BP να υπόσχονται ότι θα αποχωρήσουν από την χώρα.

Η «Ενιαία Ρωσία» ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με το προτεινόμενο νομοσχέδιο, οι εταιρείες που είχαν ανακοινώσει ότι θα φύγουν από την Ρωσία μπορούν να αρνηθούν να τεθούν υπό νέα διοίκηση, εάν εντός πέντε ημερών ξαναρχίσουν τις δραστηριότητές τους η πουλήσουν τις μετοχές τους, με την προϋπόθεση ότι η επιχείρηση και οι εργαζόμενοι θα παραμείνουν.

Διαφορετικά, προστίθεται στην ανακοίνωση, δικαστήριο θα διορίσει μια προσωρινή διοίκηση για τρεις μήνες, μετά την παρέλευση των οποίων οι μετοχές της νεοσυσταθείσας οργάνωσης θα πλειστηριασθούν ενώ οι παλιές θα ρευστοποιηθούν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κατεστραμμένο κτίριο Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Τουλάχιστον 9 νεκροί από ρωσικά πλήγματα στην Ουκρανία

Τουλάχιστον εννέα άμαχοι έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 30 τραυματίστηκαν μετά από ρωσικές επιθέσεις στη νότια και κεντρική Ουκρανία, με τους περισσότερους νεκρούς σε Κριβί Ριχ και Νικόπολη, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.
Βλαντίμιρ Πούτιν
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Οι επιθέσεις ουκρανικών drone επιχειρούν αποσταθεροποίηση της Ρωσίας

Ο Πούτιν κατηγορεί την Ουκρανία για επιθέσεις σε μη στρατιωτικές υποδομές στη Ρωσία, επισημαίνοντας αύξηση επιθέσεων σε διυλιστήρια πετρελαίου. Τονίζει πως δεν βλέπει προοπτική για διαπραγματεύσεις με τον Ζελένσκι.
Σεργκέι Λαβρόφ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Λαβρόφ: Η Ευρώπη απειλεί ξανά την παγκόσμια ειρήνη, οι ΗΠΑ δεν είναι πλέον ουδέτερες

Ο Λαβρόφ δήλωσε πως οι ΗΠΑ απομακρύνονται από τον ρόλο του αμερόληπτου μεσολαβητή στον πόλεμο της Ουκρανίας και εντείνουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ενώ τόνισε πως η στρατιωτική στήριξη της Ευρώπης στην Ουκρανία απειλεί την παγκόσμια ειρήνη.
Κατεστραμμένο κτίριο Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Πέντε νεκροί από ουκρανική επίθεση στη Βορόνεζ

Πυραυλική επίθεση της Ουκρανίας στη Βορόνεζ είχε ως αποτέλεσμα πέντε νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, σύμφωνα με τον τοπικό κυβερνήτη. Η επίθεση προκάλεσε φωτιά σε εργοστάσιο που παράγει ηλεκτρονικά εξαρτήματα για πυραύλους.