ΓΔ: 2687.04 1.26% Τζίρος: 280.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:27
Τράπεζα της Ρωσίας
Το κτίριο της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας με τη ρωσική σημαία στη Μόσχα.

Ρωσία: Αναστέλλεται ως το φθινόπωρο η πώληση ξένων νομισμάτων

Ενώ το ρούβλι υποχώρησε ήδη από τη Δευτέρα σε ιστορικό χαμηλό η χώρα διαβεβαιώνει τους πολίτες της ότι μπορούν να ανταλλάσσουν ξένα νομίσματα με ρούβλια «ανεξαρτήτως ποσού».

Η πώληση ξένων νομισμάτων αναστέλλεται στη Ρωσία ως την 9η Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε σήμερα η κεντρική τράπεζα της χώρας που πλήττεται από κυρώσεις άνευ προηγουμένου από τη Δύση εξαιτίας της ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης στην Ουκρανία.

Μεταξύ της 9ης Μαρτίου και της 9ης Σεπτεμβρίου 2022, «οι τράπεζες δεν θα μπορούν να πωλούν ξένα νομίσματα στους πολίτες», αναφέρει ανακοίνωση Τύπου της κεντρικής τράπεζας, προσθέτοντας πάντως ότι οι Ρώσοι θα μπορούν να ανταλλάσσουν ξένα νομίσματα με ρούβλια κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής «ανεξαρτήτως χρονικής στιγμής και ποσού».

Η εκταμίευση ρευστού από λογαριασμούς σε ξένο νόμισμα στις ρωσικές τράπεζες θα περιοριστεί εξάλλου στις 10.000 δολάρια ΗΠΑ ως την 9η Σεπτεμβρίου· το υπόλοιπο ποσό δεν θα μπορεί να αναληφθεί παρά μόνο σε ρούβλια βάσει της τρέχουσας ισοτιμίας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ανεξαρτήτως του νομίσματος στο οποίο έχει ανοιχτεί οποιοσδήποτε λογαριασμός, η ανάληψη δεν θα μπορεί να γίνει παρά μόνο σε δολάρια και μόνο στα ταμεία, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα που τονίζει ακόμη πως κάθε κίνηση αυτού του είδους θα χρειάζεται «αρκετές ημέρες» για να ολοκληρωθεί.

Το ρούβλι υποχώρησε τη Δευτέρα σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι των ξένων νομισμάτων, καθώς η Ρωσία πλήττεται από δυτικές κυρώσεις άνευ προηγουμένου, οι οποίες βάζουν ειδικά στο στόχαστρο τον ρωσικό κεντρικό πιστωτικό θεσμό και τις περισσότερες ρωσικές μεγάλες τράπεζες.

Χθες Τρίτη εξάλλου η ρωσική οικονομία υπέστη ακόμη ένα χτύπημα, με το εμπάργκο που ανακοίνωσε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και αερίου στις ΗΠΑ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικό πλήγμα σε φορτηγό πλοίο και υποδομές στο λιμάνι Ισμαήλ

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πλήγμα σε πλοίο με στρατιωτικό υλικό για την Ουκρανία στο Ισμαήλ, επηρεάζοντας δεξαμενές καυσίμων και υποδομές. Το Reuters δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα τις πληροφορίες.
Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία σκέφτεται κλιμάκωση επιθέσεων με πυραύλους στο Κίεβο

Η Ρωσία εξετάζει την κλιμάκωση επιθέσεων με βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Κιέβου και σημαντικών υποδομών στην Ουκρανία, καθώς οι διαπραγματεύσεις έχουν «κολλήσει», σύμφωνα με το Bloomberg και πηγές προσκείμενες στο Κρεμλίνο.
Έκρηξη σε εργοστάσιο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Πυρκαγιά από drone κατέστρεψε αποθήκη της Wildberries στο Ταμπόφ

Επίθεση ουκρανικών drones στη ρωσική Ταμπόφ προκάλεσε μεγάλη φωτιά που κατέστρεψε πλήρως αποθήκη της Wilberries και τραυμάτισε δύο άτομα. Οι ουκρανικές επιθέσεις σε αποθήκες λιανικού εμπορίου έχουν ενταθεί τον τελευταίο καιρό.
Κατεστραμμένο κτίριο πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Λουγκάνσκ: 9 νεκροί σε ουκρανική επίθεση σε ρωσικό λεωφορείο

Εννέα νεκροί αναφέρθηκαν μετά από ουκρανική επίθεση σε λεωφορείο στην υπό ρωσικό έλεγχο Λουγκάνσκ, σύμφωνα με τον Μόσχα διορισμένο κυβερνήτη. Το Reuters δεν έχει επιβεβαιώσει το συμβάν από ανεξάρτητες πηγές.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Ενισχύουμε το μέτωπο Ντονέτσκ με νέα τμήματα και διοικητές

Η Ουκρανία ενισχύει το ανατολικό μέτωπο του Ντονέτσκ με δύο νέες μονάδες υπό διακεκριμένους διοικητές, τους Ντενίς Πορκοπένκο του Αζόφ και Άντριι Μπιλέτσκι του τρίτου Σώματος Στρατού, ανακοίνωσε ο Ζελένσκι στο Telegram.
Λογότυπο CIA ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο διευθυντής της CIA συναντήθηκε με ρωσικές υπηρεσίες, όχι με Πούτιν

Ο επικεφαλής της CIA, Τζον Ράτκλιφ, επισκέφθηκε τη Μόσχα για συνομιλίες μεταξύ μυστικών υπηρεσιών χωρίς να συναντήσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, ο οποίος χαρακτήρισε τις επαφές θετικές.