ΓΔ: 2265.13 -0.49% Τζίρος: 245.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Russia, Rossia, Ukraine, Oukrania, Polemos, War
Φωτο: Shutterstock

Ουκρανία: Μια ρωσική φάλαγγα προωθείται στο Κίεβο από τα βορειοανατολικά

«Θέλω να επιστήσω την προσοχή σας στο γεγονός ότι (οι Ρώσοι) αρχίζουν να προσπαθούν να προωθηθούν στο Κίεβο από τα βορειοανατολικά», είπε στους δημοσιογράφους ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέφεραν σήμερα ότι μια νέα ρωσική φάλαγγα προωθείται προς το Κίεβο από τα βορειοανατολικά της ουκρανικής πρωτεύουσας, ενώ η πρώτη, που κατέβηκε από τα βόρεια, παραμένει ακινητοποιημένη εδώ και πολλές ημέρες έξω από την πόλη.

«Θέλω να επιστήσω την προσοχή σας στο γεγονός ότι (οι Ρώσοι) αρχίζουν να προσπαθούν να προωθηθούν στο Κίεβο από τα βορειοανατολικά», είπε στους δημοσιογράφους ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Άμυνας. «Εκτιμούμε ότι βρίσκονται σε απόσταση περίπου 60 χιλιομέτρων από την πόλη», πρόσθεσε. Δεν ήταν όμως σε θέση να διευκρινίσει από πόσα και τι είδους οχήματα αποτελείται αυτή η φάλαγγα.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, η προώθηση της πρώτης, μεγάλης φάλαγγας από τον βορρά προς το Κίεβο δεν έχει σημειώσει ιδιαίτερη πρόοδο εδώ και αρκετές ημέρες, λόγω της ουκρανικής αντίστασης και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Ρώσοι σε θέματα ανεφοδιασμού και υλικοτεχνικής υποστήριξης. Αυτή η φάλαγγα «δεν κατάφερε να προχωρήσει πέρα από το αεροδρόμιο του Χοστόμελ», που απέχει 20 χιλιόμετρα από το Κίεβο, ενώ μια άλλη «είναι μπλοκαρισμένη στο Τσερνίχιφ», 150 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα.

Η τρίτη φάλαγγα που κατεβαίνει από τα βορειοανατολικά εντάσσεται στις «προσπάθειες» της Μόσχας «να περικυκλώσει το Κίεβο και να το αναγκάσει να συνθηκολογήσει», συνέχισε. «Καθώς δεν έχουν κάνει την πρόοδο που πιστεύαμε ότι ανέμεναν, αύξησαν τους βομβαρδισμούς στην πόλη με πυραύλους, ρουκέτες, βλήματα του πυροβολικού και αεροπορικά πλήγματα», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Εντείνουν την πίεση στο Κίεβο (…) και πιστεύουμε ακόμη ότι είναι ένας από τους βασικούς στόχους τους», επέμεινε.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος έκανε λόγο για πληροφορίες περί «οδομαχιών» εντός του Κιέβου, που όμως είναι «μεμονωμένα περιστατικά». «Θεωρούμε ότι πρόκειται σε μεγάλο βαθμό για αναγνωριστικές επιχειρήσεις, στόχος των οποίων είναι να προκαλέσουν φόβο και σύγχυση και να προσπαθήσουν να προετοιμάσουν το έδαφος για τη συνέχεια», είπε.

Τουλάχιστον 27 άμαχοι σκοτώθηκαν στο Χάρκοβο

Τουλάχιστον 27 άμαχοι σκοτώθηκαν κατά το τελευταίο 24ωρο σε επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων στην πόλη Χάρκοβο της ανατολικής Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε ένας αξιωματικός της τοπικής αστυνομίας, ο Σέρχι Μπολβίνοφ.

Συνολικά, από τις 24 Φεβρουαρίου, όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, έχουν σκοτωθεί στην περιοχή του Χαρκόβου 170 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και πέντε παιδιά.

Η Μαριούπολη, στα νότια, έχει απομονωθεί από τις ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες όμως δεν βρίσκονται μέσα στην πόλη, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο του αμυντικού τομέα των ΗΠΑ. Ένας σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε επίσης ότι θα είναι «πολύ δύσκολο» για τις ρωσικές δυνάμεις να την καταλάβουν, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Ο ίδιος είπε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν αποκρούσει και πολλές απόπειρες των Ρώσων να καταλάβουν το Μικολάγιφ.

Στο Σούμι, ο κυβερνήτης της περιοχής είπε ότι στην επιχείρηση εκκένωσης της ομώνυμης πρωτεύουσας της επαρχίας μέχρι στιγμής έχουν απομακρυνθεί περίπου 3.500 άμαχοι.

Οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν σήμερα τις προσπάθειες των Ρώσων στρατιωτών να μπουν στο Χάρκοβο και απέτρεψαν μια επιχείρηση 120 αλεξιπτωτιστών κοντά στα σύνορα, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιφέρειας, τον Όλεχ Σινεχούμποφ.

Οι αλεξιπτωτιστές προσγειώθηκαν στη μεθοριακή πόλη Βοβτσάνσκ, που απέχει 50 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Χαρκόβου, όμως αποκρούστηκαν από τις ουκρανικές δυνάμεις, είπε ο Σινεχούμποφ.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον Ολέξι Αρέστοβιτς, τον σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, οι ρωσικές δυνάμεις επιχείρησαν κατ’ επανάληψη να καταλάβουν το Μικολάγιφ, στα νότια, αλλά απωθήθηκαν. «Θα χρειάζονταν δεκαπλάσιες δυνάμεις για να πάρουν το Μικολάγιφ», σχολίασε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Συνεχίζονται οι συνομιλίες για Ουκρανία στο Αμπού Ντάμπι την Κυριακή

Ο νέος γύρος συνομιλιών Ουκρανίας-Ρωσίας υπό αμερικανική αιγίδα θα γίνει την επόμενη Κυριακή στο Αμπού Ντάμπι, μετά από διήμερες διαπραγματεύσεις χωρίς συμφωνία αλλά με πρόοδο, σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Νέος γύρος συνομιλιών Ουκρανίας-Ρωσίας ίσως την επόμενη εβδομάδα

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι συνομιλίες Ουκρανίας-Ρωσίας στα ΗΑΕ ήταν εποικοδομητικές και νέος γύρος ενδέχεται να γίνει ήδη από την επόμενη εβδομάδα. Η Μόσχα δηλώνει ανοιχτή στη συνέχιση του διαλόγου, σύμφωνα με το RIA.
Νυχτερινό Άμπου Ντάμπι
ΔΙΕΘΝΗ

Έληξαν οι συνομιλίες ΗΠΑ-Ουκρανίας-Ρωσίας σήμερα στο Αμπού Ντάμπι

Ολοκληρώθηκε η δεύτερη ημέρα συνομιλιών Ουκρανίας-Ρωσίας, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ στο Αμπού Ντάμπι, όπως επιβεβαίωσαν πηγές των διαπραγματεύσεων και η εκπρόσωπος του Ουκρανού διαπραγματευτή.
Κατεστραμμένη πολυκατοικία Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσική επίθεση στην Ουκρανία προκαλεί διακοπές ρεύματος σε εκατομμύρια

Ρωσικά πλήγματα προκάλεσαν εκρήξεις και διακοπές ρεύματος σε περίπου 1,2 εκατ. ουκρανικές κατοικίες. Στο Κίεβο 6.000 κτίρια έμειναν χωρίς θέρμανση στους -10°C, ενώ συνεχίζονται αδιέξοδες συνομιλίες Ρωσίας, Ουκρανίας και ΗΠΑ.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι σε ΗΠΑ: Χρειαζόμαστε ενίσχυση αντιαεροπορικών όπλων

Ο πρόεδρος Ζελένσκι τόνισε πως οι συμφωνίες για αντιαεροπορική άμυνα που έγιναν με τον Ντόναλντ Τραμπ στο Νταβός πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως, μετά τη ρωσική επίθεση σε ουκρανικές ενεργειακές εγκαταστάσεις.