ΓΔ: 2587.93 -2.11% Τζίρος: 333.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Βλαντίμιρ Πούτιν πορτρέτο

Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες: Κλιμάκωση από τον Πούτιν στην Ουκρανία

Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς συμφώνησε με την εκτίμηση της Χέινς ότι η Ρωσία είναι απίθανο να υπαναχωρήσει.

Οι επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών υποστήριξαν σήμερα ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ενδέχεται να κλιμακώσει την επίθεση στην Ουκρανία, παρά τις στρατιωτικές αποτυχίες του και τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει λόγω των διεθνών κυρώσεων, προειδοποιώντας ότι «οι επόμενες εβδομάδες θα είναι άσχημες».

«Οι αναλυτές μας εκτιμούν ότι ο Πούτιν είναι απίθανο να αποθαρρυνθεί από τέτοια εμπόδια και, αντίθετα, μπορεί να κλιμακώσει» τον πόλεμο, είπε η Διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Αβρίλ Χέινς, καταθέτοντας στην Επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, στην ετήσια ακρόαση με αντικείμενο τις παγκόσμιες απειλές.

Με την ένταση να έχει φτάσει σε τόσο υψηλό επίπεδο, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο μιας «ακούσιας κλιμάκωσης», σημείωσε η Χέινς.

Η ανακοίνωση του Πούτιν ότι αυξάνει την ετοιμότητα των πυρηνικών δυνάμεων της Ρωσίας ήταν «ασυνήθιστη», αλλά οι αναλυτές των υπηρεσιών πληροφοριών δεν παρατήρησαν αλλαγές στο πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας, πέρα από όσες είχαν εντοπίσει κατά τη διάρκεια προηγούμενων διεθνών κρίσεων, πρόσθεσε η Χέινς.

Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς συμφώνησε με την εκτίμηση της Χέινς ότι η Ρωσία είναι απίθανο να υπαναχωρήσει. «Πιστεύω ότι ο Πούτιν είναι θυμωμένος και απογοητευμένος αυτήν τη στιγμή. Είναι πιθανόν να προσπαθήσει να συντρίψει τον ουκρανικό στρατό, χωρίς να τον ενδιαφέρουν οι απώλειες αμάχων», υποστήριξε.

Ο ίδιος ο Μπερνς και οι αναλυτές της CIA δεν βλέπουν πάντως πώς θα μπορέσει ο Πούτιν να επιτύχει τον στόχο του, δηλαδή να καταλάβει το Κίεβο και να αντικαταστήσει την κυβέρνηση του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι με ένα φιλορωσικό καθεστώς - μαριονέτα.

Ο Μπερνς είπε επίσης ότι η κινεζική ηγεσία «ανησυχεί» για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, παρά την άρνησή της να καταδικάσει τη Ρωσία ή να χαρακτηρίσει «εισβολή» την επίθεση. Οι Κινέζοι «δεν περίμεναν τις σημαντικές δυσκολίες που επρόκειτο να συναντήσουν οι Ρώσοι. Νομίζω ότι είναι άφωνοι, πρώτον από τη ζημιά στη φήμη τους λόγω της στενής σχέσης τους με τον πρόεδρο Πούτιν και δεύτερον από τις οικονομικές επιπτώσεις, σε μια περίοδο που ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης είναι χαμηλότερος από εκείνον που βίωναν εδώ και τρεις δεκαετίες», πρόσθεσε ο Μπερνς. «Και τρίτον, νομίζω ότι ανησυχούν λίγο από τον τρόπο με τον οποίο ο Βλαντίμιρ Πούτιν έφερε τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς πολύ πιο κοντά», είπε.

Ο υποστράτηγος Σκοτ Μπέριερ, ο διευθυντής της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, είπε ότι η εκτίμησή του είναι ότι 2.000 έως 4.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στις συγκρούσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βλαντίμιρ Πούτιν
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Διαπραγματεύσεις με έμφαση στις εγγυήσεις ασφαλείας για όλους

Ο Πούτιν τόνισε ότι οι συνομιλίες για την Ουκρανία πρέπει να επικεντρωθούν σε εγγυήσεις ασφαλείας για Ρωσία και Ουκρανία, αλλά και για όλη την Ευρώπη, και εξέφρασε ετοιμότητα για διάλογο με τη διαμεσολάβηση των ΗΠΑ τον επόμενο μήνα.
Βλαντίμιρ Πούτιν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Η Μόσχα έτοιμη για τελική συμφωνία, όχι σύντομη εκεχειρία στην Ουκρανία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως η Ρωσία είναι ανοιχτή σε νέες τριμερείς διαπραγματεύσεις με Ουκρανία και ΗΠΑ, με στόχο μια τελική ειρηνευτική συμφωνία και εγγυήσεις ασφάλειας, όχι απλή προσωρινή κατάπαυση πυρός.
Βλαντίμιρ Πούτιν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Η ανατολική Ουκρανία ανήκει ιστορικά στη Ρωσία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε τα εδάφη της ανατολικής Ουκρανίας «ιστορικά ρωσική γη», περιπλέκοντας τις ειρηνευτικές συνομιλίες. Τόνισε πως σε μελλοντικές τριμερείς συζητήσεις πρέπει να διασφαλιστεί η ασφάλεια Ρωσίας και Ουκρανίας.
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Ο καγκελάριος Μερτς προειδοποιεί για αύξηση υποθέσεων κατασκοπείας

Ο καγκελάριος Μερτς προειδοποίησε για αύξηση υποθέσεων κατασκοπείας στη Γερμανία, μετά τη σύλληψη Ουκρανού που κατηγορείται πως παρέδιδε στρατιωτικά μυστικά στη Ρωσία. Τόνισε ότι η χώρα παραμένει στόχος εντατικής κατασκοπείας.
Έκρηξη στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η Ρωσία χτύπησε το Κίεβο με πυραύλους διασποράς

Ο Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία για νυχτερινή επίθεση στο Κίεβο με τρεις βαλλιστικούς πυραύλους διασποράς, προκαλώντας ζημιές σε ιστορική συνοικία κοντά στη Λαύρα και συνέχιση πληγμάτων σε ενεργειακές υποδομές.
Βλαντίμιρ Πούτιν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Ενεργότερη η Ευρώπη στις ειρηνευτικές προσπάθειες για Ουκρανία – Σε εξέταση η πρόσκληση Τραμπ στον Πούτιν για τη G20

Το Κρεμλίνο καλωσορίζει την αυξημένη ευρωπαϊκή συμμετοχή στις προσπάθειες ειρήνης για την Ουκρανία. Για πιθανές συνομιλίες με τις ΗΠΑ και το Κίεβο ή για τη συμμετοχή Πούτιν στη G20, αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμα.