ΓΔ: 1435.81 0.86% Τζίρος: 61.49 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Pixabay

Το Ισραήλ εγγυητής των αεροπορικών εταιρειών που πετάνε προς τη Ρωσία

Λόγω των κυρώσεων, οι ασφάλειες των αερομεταφορών που πραγματοποιούν πτήσεις προς τη Ρωσία δεν ισχύουν πλέον, για αυτό οι εταιρείες πρέπει να επωφεληθούν από την εγγύηση ενός κράτους.

Το Ισραήλ αναμένεται να παρατείνει σήμερα την πολιτική του να ενεργεί ως εγγυητής για τις εθνικές αεροπορικές εταιρείες που συνεχίζουν να εκτελούν πτήσεις προς τη Ρωσία, παρά τις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στον ρωσικό αεροπορικό τομέα μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Λόγω των κυρώσεων, οι ασφάλειες των αερομεταφορών που πραγματοποιούν πτήσεις προς τη Ρωσία δεν ισχύουν πλέον. Για να συνεχίσουν να πραγματοποιούν τις συνδέσεις τους, οι εταιρείες πρέπει να επωφεληθούν από την εγγύηση ενός κράτους.

Την περασμένη εβδομάδα, το εβραϊκό κράτος, που υιοθέτησε μια προσεκτική θέση υπογραμμίζοντας τους ισχυρούς δεσμούς που το ενώνουν τόσο με τη Ρωσία όσο και με το Κίεβο, αποφάσισε να χορηγήσει εγγύηση δυο δισεκατομμυρίων δολαρίων (1,8 δισεκατομμυρίου ευρώ) στις αεροπορικές του εταιρείες.

Αυτή εκπνέει αύριο, Τετάρτη, και το ισραηλινό υπουργείο Οικονομικών εργάζεται σήμερα για την παράτασή της, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή της διοίκησης αυτής που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Καναδάς, η Βρετανία και οι ΗΠΑ ανέστειλαν τις πτήσεις τους προς τη Ρωσία και έκλεισαν τον εναέριο χώρο τους στα ρωσικά αεροσκάφη. Αντιδρώντας, η Ρωσία απαγόρευσε στις εταιρείες των χωρών αυτών να πετούν πάνω από το έδαφός της.

Άλλες χώρες όπως η Τουρκία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διατηρούν αεροπορικές τους πτήσεις προς και από τη Ρωσία.

Χθες, Δευτέρα, η ισραηλινή αεροπορική εταιρία El Al ανέφερε σε ανακοίνωση ότι "πραγματοποιεί πτήσεις προς τη Ρωσία κατόπιν αιτήματος της ισραηλινής κυβέρνησης".

«Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε μέσα μεταφοράς στους Ισραηλινούς και τους εβραίους της Ρωσίας για όσο το δυνατό μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε.

Η συνέχιση των ισραηλινών πτήσεων προκάλεσε διπλωματική διένεξη.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κούλεμπα κατηγόρησε τη Δευτέρα την εταιρία El Al ότι «βγάζει λεφτά βουτηγμένα στο ουκρανικό αίμα», αποδεχόμενο τις πληρωμές που πραγματοποιούνται μέσω του ρωσικού συστήματος πληρωμών Mir.

Ο Κούλεμπα ζήτησε συγγνώμη σήμερα, ενώ ο αερομεταφορέας El Al δήλωσε ότι σταμάτησε να δέχεται τις πληρωμές Mir τέσσερις ημέρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία -- στις 24 Φεβρουαρίου -- και υπογράμμισε ότι παρέδωσε ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία και βοήθησε χιλιάδες ανθρώπους να διαφύγουν για να γλιτώσουν από τις μάχες.

«Είμαι ευγνώμων προς την El Al για τις σημαντικές της ανθρωπιστικές της επιχειρήσεις και της ζητώ συγγνώμη», έγραψε ο Κούλεμπα στο Twitter.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ συνάντησε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα το Σάββατο σε μια προσπάθεια να διαμεσολαβήσει, είχε επίσης τηλεφωνική συνομιλία με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Επικοινωνία του πρωθυπουργού Νετανιάχου με τον πρόεδρο των ΗΠΑ

Την Τετάρτη η Χαμάς ανέφερε ότι έστειλε στους μεσολαβητές νέες «ιδέες» για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα, σημειώνοντας ότι ανέφερε το θέμα αυτό με αξιωματούχους του Κατάρ και της Αιγύπτου ενώ είχε και επαφές με την Τουρκία.
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δηλώνει ότι δεν θα ενδώσει στην ηττοπάθεια

Το Ισραήλ επίσης επιδιώκει να απελευθερώσει τους ομήρους: από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης, 116 παραμένουν όμηροι στη Γάζα, μεταξύ των οποίων οι 42 θεωρούνται νεκροί, σύμφωνα με τον στρατό.