Την απόκτηση μεριδίου σε ρωσικές ενεργειακές εταιρείες αλλά και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των εμπορευμάτων όπως η Gazprom και η Rusal είναι η Κίνα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές.
Το Πεκίνο θα το πράξει μέσω των κορυφαίων κρατικών του επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι China National Petroleum Corp., China Petrochemical Corp., Aluminum Corp. of China και China Minmetals Corp.. Οι συζητήσεις βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και δεν θα οδηγήσουν απαραίτητα σε συμφωνία, επεσήμαναν οι πηγές που μίλησαν στο Bloomberg..
Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία αύξησε την πίεση στο Πεκίνο να εξασφαλίσει τις εισαγωγές του καθώς το κόστος της ενέργειας, των μετάλλων και των τροφίμων εκτοξεύεται σε πρωτοφανή επίπεδα. Ανησυχώντας για τον αντίκτυπο που θα έχουν οι αυξανόμενες τιμές στην οικονομία, οι κορυφαίοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Κίνας εξέδωσαν εντολές να δοθεί προτεραιότητα στην ασφάλεια του εφοδιασμού εμπορευμάτων.
Η Κίνα έχει δεσμευτεί να συνεχίσει κανονικές εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία παρά τη μαζική εταιρική έξοδο από ευρωπαϊκές και αμερικανικές εταιρείες. Η BP Plc, η Shell Plc και η Exxon Mobil Corp. αιφνιδίασαν την ενεργειακή βιομηχανία αποχωρώντας από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι έχει τονίσει ότι οι σχέσεις Κίνας-Ρωσίας παραμένουν «στεγανές», παρόλο που το Πεκίνο εξέφρασε την ανησυχία του για τις απώλειες αμάχων και ζήτησε ειρηνευτικές συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου. Μεταξύ των σημερινών ενεργειακών επενδύσεων της Κίνας στη Ρωσία, η CNPC έχει μερίδιο 20% στο έργο Yamal LNG και 10% κράτος στο Arctic LNG 2, ενώ η Cnooc Ltd. κατέχει επίσης το 10% της Arctic.
Οι δύο χώρες είχαν ήδη ενισχύσει τους δεσμούς τους, με τους προέδρους Σι Τζινπίνγκ και Βλαντιμίρ Πούτιν τον περασμένο μήνα να υπογράφουν μια σειρά συμφωνιών για την ενίσχυση της ρωσικής προμήθειας φυσικού αερίου και πετρελαίου, καθώς και σίτου. Η Gazprom και η Rosneft PJSC ήταν μεταξύ των ρωσικών ενεργειακών κολοσσών που σφράγισαν συμφωνίες καθώς οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στο Πεκίνο ενόψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.
Ωστόσο, οποιαδήποτε επένδυση στη Ρωσία εμπεριέχει αρκετούς κινδύνους και πιθανώς να δημιουργήσει προβλήματα στο Πεκίνο, από τη στιγμή που η Ρωσία έχει γίνει μια σχεδόν μη επενδύσιμη αγορά για τις παγκόσμιες εταιρείες, καθώς η οικονομία της χώρας επιδεινώνεται ραγδαία. Οι κυρώσεις έχουν εξαφανίσει δισεκατομμύρια δολάρια από ρωσικά assets, ενώ τα ρωσικά ομόλογα και το ρούβλι έχουν βυθιστεί.