Η Ευρώπη δεν μπορεί να εξαρτάται ενεργειακά από μία μόνο χώρα, τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπουργός Ενέργειας, Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας της Σουηδίας Έμπα Μπους. Ερωτηθείσα για την εξάρτηση από την Ρωσία και το μήνυμα της σουηδικής προεδρίας της ΕΕ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε σε ανταποκριτές των Βρυξελλών στην Κίρουνα της Σουηδίας (με αφορμή την έναρξη της προεδρίας), η κ. Μπους σημείωσε ότι «η Ευρώπη πρέπει να διδαχθεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι τόσο εξαρτημένη από μία μόνο χώρα, όπως ήταν από τη Ρωσία για το φυσικό αέριο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, όταν έχει να κάνει με την πράσινη μετάβαση και την εξάρτηση που έχουμε τώρα από την Κίνα. Το 90% των σπάνιων γαιών που χρειαζόμαστε παράγονται ή διυλίζονται στην Κίνα, το 60% του λιθίου. Αυτό δεν είναι βιώσιμο. Πρέπει να αυξήσουμε την ανεξαρτησία μας στην ΕΕ».
Παράλληλα, όσον αφορά την ανακάλυψη κοιτάσματος σπάνιων γαιών στην Κίρουνα, ανέφερε ότι «πρόκειται για σημαντικά νέα γιατί είναι το μεγαλύτερο εύρημα που γνωρίζουμε στην Ευρώπη». Επίσης σημείωσε ότι «είναι σημαντικό εάν θέλουμε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην πράσινη μετάβαση. Όλα αυτά τα σπάνια στοιχεία γαιών είναι σημαντικά για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, για τις ανεμογεννήτριες, για την νέα τεχνολογία που ετοιμάζει το έδαφος για το μέλλον της ΕΕ. Γι'αυτό χρειαζόμαστε τέτοιου είδους ευρήματα».
Υπενθυμίζεται ότι ο σουηδικός μεταλλευτικός όμιλος LKAB ανακοίνωσε χθες ότι εντόπισε στην περιοχή Κίρουνα, στον Μεγάλο Βορρά της Σουηδίας, «το μεγαλύτερο γνωστό κοίτασμα» σπάνιων γαιών στην Ευρώπη, το οποίο περιλαμβάνει περισσότερο από ένα εκατομμύριο τόνους μεταλλευμάτων.
Η ανακάλυψη αυτή είναι σημαντική την ώρα που η Ευρώπη ανησυχεί για την εξάρτησή της, ιδιαίτερα από την Κίνα, του μεγαλύτερου παραγωγού παγκοσμίως, για την προμήθεια των μεταλλευμάτων αυτών που χρησιμεύουν κυρίως για την κατασκευή μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων και αιολικών στροβίλων.
«Πρόκειται για το μεγαλύτερο γνωστό κοίτασμα στοιχείων σπάνιων γαιών στο δικό μας μέρος του κόσμου και θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για την παραγωγή αποφασιστικής σημασίας πρώτων υλών απολύτως κρίσιμων για την πράσινη μετάβαση», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του δημόσιου ομίλου LKAB, ο Γιαν Μόστρεμ, σε ανακοίνωση. «Αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα εφοδιασμού. Χωρίς ορυχεία, δεν μπορούν να υπάρξουν ηλεκτρικά οχήματα», είπε.
Σύντομα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις, το κοίτασμα της Κίρουνα, μιας μεγάλης μεταλλευτικής περιφέρειας της σκανδιναβικής χώρας, περιλαμβάνει τουλάχιστον «ένα εκατομμύριο τόνους οξειδίων σπάνιων γαιών», όμως η επιχείρηση υπογραμμίζει ότι δεν έχει ακόμη υπολογίσει την ακριβή κλίμακά τους. «Ένας μακρύς δρόμος» μένει να διανυθεί προτού δρομολογηθεί η εκμετάλλευσή τους, προειδοποίησε η LKAB. «Προβλέπουμε πως θα χρειαστούν πολλά χρόνια προκειμένου να μελετήσουμε το κοίτασμα και τις συνθήκες μιας επικερδούς και βιώσιμης εκμετάλλευσης», δήλωσε ο Μόστρεμ.