ΓΔ: 1440.52 0.33% Τζίρος: 51.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Russia, Rossia, Russian Economy, Rossiki Oikonomia, Rouvli, Ruble
Φωτο: Shutterstock

Η Ρωσία θα πληρώνει σε ρούβλια τις χώρες που βρίσκονται σε «μαύρη λίστα»

Η Ελλάδα ως μέλος της ΕΕ περιλαμβάνεται στη «μαύρη λίστα» που επιτρέπει σε ρωσικό κράτος, εταιρείες και πολίτες να πληρώνουν τους πιστωτές τους με ρούβλια, ενώ όλες οι επιχειρηματικές συμφωνίες θα πρέπει να έχουν την έγκριση της κυβέρνησης.

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι όλες οι επιχειρηματικές συμφωνίες με εταιρίες, αλλά και πρόσωπα από τις χώρες που χαρακτηρίζονται ως “μη φιλικές” θα πρέπει τώρα να έχουν την έγκριση μιας κυβερνητικής επιτροπής, σύμφωνα με απόφαση που έλαβε η ρωσική κυβέρνηση. Η λίστα ακολουθεί ένα προεδρικό διάταγμα της 5ης Μαρτίου, το οποίο επιτρέπει στη ρωσική κυβέρνηση, στις εταιρίες και στους πολίτες να πληρώνουν προσωρινά με ξένο συνάλλαγμα τα χρέη που έχουν στο εξωτερικό σε “μη φιλικές χώρες” και σε ρούβλια.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ενέκρινε μία λίστα χωρών και περιοχών που προχωρούν σε «μη φιλικές ενέργειες» κατά της Ρωσίας, των εταιριών και των πολιτών της, μετά από την εφαρμογή δραστικών οικονομικών κυρώσεων για τις πολεμικές συγκρούσεις στην Ουκρανία.

Το Διάταγμα του Υπουργικού Συμβουλίου της Ρωσίας περιλαμβάνει λίστα με όλες τις εχθρικές χώρες, και το έγγραφο αναφέρει πως «το ρωσικό κράτος, οι πολίτες και οι εταιρείες που έχουν υποχρεώσεις σε ξένο νόμισμα έναντι ξένων πιστωτών που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των εχθρικών χωρών θα μπορούν να τις πληρώσουν σε ρούβλια».

Σύμφωνα με τις ιταλικές εφημερίδες Corriere della Sera και La Repubblica, η λίστα περιέχει όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισλανδία, τον Καναδά, το Λιχτενστάιν, το Μονακό, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νορβηγία, τη Νότια Κορέα, το Σαν Μαρίνο, τη Σιγκαπούρη, τις ΗΠΑ, την Ταϊβάν, την Ουκρανία και το Μαυροβούνιο, την Ελβετία και την Ιαπωνία.

Μετά τα πακέτα κυρώσεων που έχει επιβάλλει η Δύση στη Ρωσία και το επιχειρηματικό μποικοτάζ της ρωσικής αγοράς που έχει πραγματοποιηθεί από πολυεθνικούς κολοσσούς, η Μόσχα προσπαθεί να αντιδράσει απέναντι στη διεθνή απομόνωση που υφίσταται αναζητώντας εναλλακτικούς τρόπους για να συνεχίσει να λειτουργεί η οικονομία της.

Είναι χαρακτηριστικό πως μετά την απόφαση των Visa και της Mastercard να αποσύρουν τις δραστηριότητές τους από τη Ρωσία εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία, αρκετές ρωσικές τράπεζες δήλωσαν σήμερα πως σύντομα θα ξεκινήσουν να εκδίδουν κάρτες χρησιμοποιώντας το κινεζικό σύστημα κρατών UnionPay που θα συνδεθεί με το ρωσικό δίκτυο Mir.

Ήδη η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας Sberbank καθώς και η Alfa Bank και Tinkoff δήλωσαν πως θα περάσουν στο κινεζικό σύστημα UnionPay.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Μισέλ: Η προεδρία της ΕΕ δεν έχει εντολή να συνδιαλέγεται με τη Ρωσία

Στην ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο Σαρλ Μισέλ επισημαίνει ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι σαφές: η Ρωσία είναι ο επιτιθέμενος, η Ουκρανία είναι το θύμα. Καμία συζήτηση για την Ουκρανία δεν μπορεί να γίνει χωρίς την Ουκρανία».
ΔΙΕΘΝΗ

Ξεκίνησαν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Ουκρανίας με την ΕΕ

«Πριν από λίγες μέρες ξεκινήσαμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία. Αυτό είναι ένα επιπλέον βήμα και δείχνει την προσωπική σας αποφασιστικότητα και την ηγεσία σας» είπε ο Σ. Μισέλ στον Β. Ζελένσκι.
ΔΙΕΘΝΗ

Πλαίσιο περιοριστικών μέτρων της ΕΕ για παραβιάσεις δικαιωμάτων στη Ρωσία

«Η απόφαση για τη θέσπιση αυτού του νέου καθεστώτος κυρώσεων αποτελεί μέρος της απάντησης της ΕΕ στην επιταχυνόμενη και συστηματική καταστολή στη Ρωσία», αναφέρει η ανακοίνωση του Συμβουλίου.
peskov
ΔΙΕΘΝΗ

Το Κρεμλίνο ζητά να υπάρξει αποκλιμάκωση του πυρηνικού κινδύνου

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε πως η κλιμάκωση των εντάσεων στην Ευρώπη και οι ενεργές συγκρούσεις σε διάφορες περιοχές, υπονομεύουν τη σταθερότητα και την προβλεψιμότητα μιας πυρηνικής σύγκρουσης.