ΓΔ: 2687.04 1.26% Τζίρος: 280.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:24
prosfyges-oukrania-ukraine
Φώτο: Shutterstock

Σκληρή κριτική από Γαλλία σε Βρετανία για τον αποκλεισμό Ουκρανών προσφύγων

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν επέκρινε την εντελώς ανεπαρκή απάντηση και την έλλειψη ανθρωπιάς του Ηνωμένου Βασιλείου απέναντι στους Ουκρανούς πρόσφυγες που επέστρεψαν στο Καλαί.

Η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε σήμερα ότι δεν μπορεί «απλά» να ανοίξει τις πύλες του Ηνωμένου Βασιλείου, αφού δέχθηκε κριτική από το Παρίσι για «έλλειψη ανθρωπιάς» απέναντι στους Ουκρανούς πρόσφυγες που επιστράφηκαν πίσω στο Καλαί.

«Αν ανοίξουμε απλώς τις πύλες, δεν θα ωφελήσουμε τους ανθρώπους που πρέπει να ωφελήσουμε, τους πραγματικούς πρόσφυγες, αλλά νομίζω ότι θα υπονομεύσουμε επίσης τη λαϊκή υποστήριξη», δήλωσε στο BBC ο υπουργός Δικαιοσύνης Ντόμινικ Ράαμπ και πρόσθεσε ότι «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ενεργούμε για όσους χρειάζονται τη στήριξή μας».

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν επέκρινε χθες Σάββατο την «εντελώς ανεπαρκή απάντηση» και την «έλλειψη ανθρωπιάς» του Ηνωμένου Βασιλείου απέναντι στους Ουκρανούς πρόσφυγες που επέστρεψαν στο Καλαί, σε μια επιστολή του προς τον Βρετανίδα ομόλογό του Πρίτι Πατέλ.

Επιδιώκοντας να ενώσουν τις οικογένειές τους στη Μάγχη, περίπου 150 Ουκρανοί που εγκατέλειψαν τη χώρα τους από τότε εισέβαλε η Ρωσία κλήθηκαν τις τελευταίες ημέρες από Βρετανούς αξιωματούχους να «γυρίσουν πίσω» και να «πάνε στο Παρίσι ή τις Βρυξέλλες» για να λάβουν τη βίζα τους, στα προξενεία, είπε σε αυτήν την επιστολή που έλαβε σε γνώση το Γαλλικό Πρακτορείο.

Εδώ και αρκετές ημέρες, η κατάσταση έχει προκαλέσει τριβές μεταξύ Λονδίνου και Παρισιού, των οποίων οι σχέσεις είναι ήδη τεταμένες λόγω του θέματος των παράνομων διελεύσεων μεταναστών. Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα δημιουργήσει «ένα είδος προξενείου» στο Καλαί για την έκδοση βίζας απευθείας στους Ουκρανούς εκεί.

Αλλά «προς το παρόν, είναι 'θα δούμε, θα δούμε', έχουν περάσει τέσσερις μέρες τώρα», είπε σε έντονο τόνο ο Νταρμανέν στο γαλλικό ραδιόφωνο Europe 1 και στο τηλεοπτικό δίκτου Cnews. «Έχω πολύ καλές σχέσεις με την κα Πατέλ», συνέχισε. «Είμαι σίγουρος ότι είναι μια καλή γυναίκα. Θα λύσει αυτό το πρόβλημα, αλλά πρέπει να το λύσει γρήγορα».

Η βρετανική κυβέρνηση που επικρίνεται επίσης στο Ηνωμένο Βασίλειο για την έλλειψη γενναιοδωρίας προς τους πρόσφυγες, αυτή την εβδομάδα χαλάρωσε τους όρους για τη χορήγηση βίζας σε Ουκρανούς με συγγενείς στη χώρα. Οι Βρετανοί και οι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου μπορούν να φέρουν μέλη της οικογένειάς τους που ζουν στην Ουκρανία, τα οποία μπορούν να λάβουν άδεια παραμονής τριών ετών, μετά από ελέγχους ασφαλείας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικό πλήγμα σε φορτηγό πλοίο και υποδομές στο λιμάνι Ισμαήλ

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πλήγμα σε πλοίο με στρατιωτικό υλικό για την Ουκρανία στο Ισμαήλ, επηρεάζοντας δεξαμενές καυσίμων και υποδομές. Το Reuters δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα τις πληροφορίες.
Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία σκέφτεται κλιμάκωση επιθέσεων με πυραύλους στο Κίεβο

Η Ρωσία εξετάζει την κλιμάκωση επιθέσεων με βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Κιέβου και σημαντικών υποδομών στην Ουκρανία, καθώς οι διαπραγματεύσεις έχουν «κολλήσει», σύμφωνα με το Bloomberg και πηγές προσκείμενες στο Κρεμλίνο.
Κατεστραμμένο κτίριο πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Λουγκάνσκ: 9 νεκροί σε ουκρανική επίθεση σε ρωσικό λεωφορείο

Εννέα νεκροί αναφέρθηκαν μετά από ουκρανική επίθεση σε λεωφορείο στην υπό ρωσικό έλεγχο Λουγκάνσκ, σύμφωνα με τον Μόσχα διορισμένο κυβερνήτη. Το Reuters δεν έχει επιβεβαιώσει το συμβάν από ανεξάρτητες πηγές.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Ενισχύουμε το μέτωπο Ντονέτσκ με νέα τμήματα και διοικητές

Η Ουκρανία ενισχύει το ανατολικό μέτωπο του Ντονέτσκ με δύο νέες μονάδες υπό διακεκριμένους διοικητές, τους Ντενίς Πορκοπένκο του Αζόφ και Άντριι Μπιλέτσκι του τρίτου Σώματος Στρατού, ανακοίνωσε ο Ζελένσκι στο Telegram.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουκρανία ζητά πιο ενεργό ρόλο της Κίνας για τον τερματισμό του πολέμου

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι δήλωσε ότι ελπίζει στη συνέχιση της συνεργασίας με την Κίνα και αναμένει πως το Πεκίνο θα διαδραματίσει σημαντικό διπλωματικό ρόλο για τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία.