ΓΔ: 1440.52 0.33% Τζίρος: 51.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Russia, Rossia, Ukraine, Oukrania, Polemos, War
Φωτο: Shutterstock

Συνεχίζεται η ολομέτωπη επίθεση της Ρωσίας αλλά με βαριές απώλειες

Το γενικό επιτελείο στρατού της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι περισσότεροι από 11.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της εισβολής. Ξεκινάει και πάλι η απομάκρυνση των αμάχων από την Μαριούπολη.

Παρά το γεγονός ότι αύριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί ο τρίτος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, η ρωσική επιθετικότητα συνεχίζεται αμείωτη με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας να ανακοινώνει ότι έπληξε και κατέστρεψε την αεροπορική, στρατιωτική βάση Σταροκοστιαντίνιβ στην Ουκρανία χρησιμοποιώντας μεγάλου βεληνεκούς και υψηλής ακρίβειας όπλα.

«Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας εξακολουθούν να πλήττουν τις στρατιωτικές υποδομές της Ουκρανίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ιγκόρ Κονασένκοφ και πρόσθεσε ότι «το πρωί της 6ης Μαρτίου εξαπολύθηκαν πλήγματα με υψηλής ακρίβειας και μεγάλου βεληνεκούς όπλα. Η ουκρανική αεροπορική βάση κοντά στο Σταροκοστιαντίνιβ τέθηκε εκτός λειτουργίας». Ο Κονασένκοφ σημείωσε ότι ένα ουκρανικό σύστημα αεροπορικής άμυνας S-300 καταστράφηκε από ρωσικές ρουκέτες, ενώ πρόσθεσε ότι η Ρωσία έχει καταρρίψει 10 ουκρανικά αεροσκάφη και ελικόπτερα τις προηγούμενες 24 ώρες.

Στο μεταξύ το γενικό επιτελείο στρατού της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι περισσότεροι από 11.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στη χώρα από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου. Χθες Σάββατο η ίδια πηγή είχε αναφέρει ότι περισσότεροι από 10.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί. Ωστόσο το ουκρανικό γενικό επιτελείο στρατού δεν έχει ανακοινώσει τα θύματα από την ουκρανική πλευρά.

Πάνω από 100.000 εθελοντές κατατάχθηκαν για να υπερασπίσουν το Κίεβο από την ημέρα που άρχισε η εισβολή της Ρωσίας, δήλωσε η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μάλιαρ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων UNIAN. Ο αριθμός αυτός είναι αδύνατον να επαληθευτεί με ανεξάρτητο τρόπο.

Η κυρία Μάλιαρ πρόσθεσε ότι οι μονάδες των εθελοντών δεν θα διαλυθούν μετά τον πόλεμο, αντιθέτως θα ενταχθούν στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Νέα επιχείρηση απομάκρυνσης αμάχων από την πολιορκημένη Μαριούπολη

Στη Μαριούπολη που αναμένεται να ξεκινήσει νέα επιχείρηση απομάκρυνσης των αμάχων στις 12 το μεσημέρι, καθώς η πόλη συνεχίζει να πολιορκείται για δέκατη συνεχή ημέρα, ο δήμαρχος της πόλης Βαντίμ Μποϊτσένκο δήλωσε σε ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο χθες ότι οι κάτοικοι της έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με «ανθρωπιστικό αποκλεισμό» καθώς στερούνται πλέον όλες τις βασικές υπηρεσίες.

Τα ρωσικά στρατεύματα έκοψαν και 15 γραμμές του δικτύου ηλεκτροδότησης και η Μαριούπολη δεν έχει ρεύμα εδώ και πέντε ημέρες. Ο κόσμος υποφέρει από το κρύο στα σπίτια καθώς οι μονάδες που παρέχουν θέρμανση λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ δεν λειτουργούν επίσης τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, εξήγησε.

Ήδη προτού ξεσπάσει ο πόλεμος η βασική γραμμή ύδρευσης της Μαριούπολης είχε πρόβλημα και αφού ξέσπασε η σύρραξη σταμάτησε η υδροδότηση από εφεδρικές πηγές, συνέχισε και κατήγγειλε πως ο ρωσικός στρατός ενήργησε με ιδιαίτερη μεθοδικότητα για να κόψει όλες τις υπηρεσίες στην πόλη και να εντείνει την πίεση στους κατοίκους.

Κατηγόρησε επιπλέον τις ρωσικές δυνάμεις πως άνοιξαν πυρ εναντίον λεωφορείων που θα μετέφεραν εκτός της πόλης μέσω του λεγόμενου ανθρωπιστικού διαδρόμου που οργανώθηκε χθες. Από τα πενήντα λεωφορεία που είχαν γεμάτες δεξαμενές καυσίμων απομένουν μόλις είκοσι, πρόσθεσε ο κ. Μποϊτσένκο και προειδοποίησε «μπορεί να μην έχουμε κανένα λεωφορείο όταν επιτραπεί ξανά η απομάκρυνση» αμάχων.

Από την πλευρά του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιβεβαίωσε πολλές επιθέσεις σε κέντρα υγειονομικής περίθαλψης στην Ουκρανία και ερευνά άλλες, δήλωσε την Κυριακή ο επικεφαλής του οργανισμού, σύμφωνα με το Reuters.

Οι επιθέσεις προκάλεσαν πολλούς θανάτους και τραυματισμούς, πρόσθεσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε μήνυμα στο Twitter. «Οι επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης ή εργαζομένους παραβιάζουν την ιατρική ουδετερότητα και αποτελούν παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Ισραήλ και Τουρκία προσφέρονται να εμπλακούν στις διαπραγματεύσεις

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ συναντήθηκε το Σάββατο στη Μόσχα με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν για να συζητήσουν την κρίση στην Ουκρανία, ενώ αργότερα μίλησε τηλεφωνικά και με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ είναι καθ’ οδόν για το Βερολίνο για να συναντηθεί με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, με ισραηλινό αξιωματούχο να αναφέρει στο Reuters ότι ο Μπένετ συντονίζει τις ενέργειές του με τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τη Γαλλία, ενώ ο Ζελένσκι είχε ζητήσει από τον Μπένετ να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή στην κρίση.

Αυτή είναι η πρώτη φορά μετά την εισβολή στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, που ένας ξένος ηγέτης επισκέπτεται τη Μόσχα. Το Ισραήλ, το οποίο φιλοξενεί σημαντικό πληθυσμό Ρώσων μεταναστών, προσφέρθηκε να μεσολαβήσει στον πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας αν και προηγουμένως αξιωματούχοι υποβάθμιζαν τις προσδοκίες για επίτευξη κάποιας σημαντικής εξέλιξης.

Το Ισραήλ, χώρα στενός σύμμαχος των ΗΠΑ, καταδίκασε τη ρωσική εισβολή και εξέφρασε την αλληλεγγύη του στο Κίεβο, στέλνοντας ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία. Παράλληλα όμως είπε ότι θα διατηρήσει την επικοινωνία του με τη Μόσχα, με την ελπίδα ότι θα βοηθήσει στην εκτόνωση της κρίσης.

Το Ισραήλ λαμβάνει επίσης υπόψη του τη στρατιωτική βοήθεια που παρέχει η Μόσχα στη γειτονική Συρία, όπου ο ισραηλινός στρατός πλήττει συχνά στόχους του Ιράν και της Χεζμπολάχ. Οι επαφές με τη Μόσχα βοηθούν να αποτραπεί μια κατά λάθος ανταλλαγή πυρών μεταξύ ρωσικών και ισραηλινών δυνάμεων στην περιοχή αυτήν.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, ανέφερε χθες ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να βοηθήσει στην επίλυση της κρίσης και διατύπωσε εκ νέου την προσφορά της Τουρκίας να φιλοξενήσει συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων της Ουκρανίας και Ρωσίας και κάλεσε για άμεση παύση των εχθροπραξιών.

Ο Ερντογάν θα ζητήσει επίσης, συνομιλίες «σε επίπεδο ηγεσίας» μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας που θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν στην Τουρκία, σημείωσε ο Τούρκος αξιωματούχος, ενώ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την Παρασκευή την ελπίδα ότι θα μπορέσει να συγκεντρώσει τους Ρώσους και Ουκρανούς ομολόγους του, στο Φόρουμ Διπλωματίας που έχει προγραμματιστεί για τις 11-13 Μαρτίου στην Αττάλεια, στη νότια Τουρκία. Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, η πρόσκληση του Τσαβούσογλου έγινε δεκτή θετικά από τον Ρώσο πρεσβευτή στον ΟΗΕ Γκενάντι Γκατίλοφ ο οποίος χαρακτήρισε ως «καλή ιδέα» μια ενδεχόμενη συνάντηση των δύο υπουργών στην Αττάλεια.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του στο Φόρουμ, σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου«Πιστεύουμε ότι αυτές οι συναντήσεις θα έχουν θετικό αντίκτυπο. Ειδικότερα, μια συνάντηση σε επίπεδο ηγετών, θα μπορούσε να αποτρέψει το ενδεχόμενο ο πόλεμος θα προκαλέσει μεγαλύτερη καταστροφή», τόνισε ο Καλίν.

Η Τουρκία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει μια τέτοια συνάντηση, πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον Καλίν, η Ρωσία θέτει «μη ρεαλιστικούς» όρους για να τερματιστεί ο πόλεμος. «Αλλά, υπάρχουν οι διαπραγματεύσεις και η διπλωματία γι' αυτό. (...) Έχουμε καλές σχέσεις τόσο με την Ουκρανία όσο και με τη Ρωσία. Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε καμία από αυτές τις δύο», είπε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Patriot-usa-australia
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γερμανία έστειλε στο Κίεβο το τρίτο αντιαεροπορικό σύστημα Patriot

«Το τρίτο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot της Γερμανίας έφτασε ήδη στην Ουκρανία. Θα ενισχύσει την προστασία του πληθυσμού και των υποδομών της χώρας», ανέφερε ο Γερμανός πρεσβευτής.
ΔΙΕΘΝΗ

Μισέλ: Η προεδρία της ΕΕ δεν έχει εντολή να συνδιαλέγεται με τη Ρωσία

Στην ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο Σαρλ Μισέλ επισημαίνει ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι σαφές: η Ρωσία είναι ο επιτιθέμενος, η Ουκρανία είναι το θύμα. Καμία συζήτηση για την Ουκρανία δεν μπορεί να γίνει χωρίς την Ουκρανία».
fysiko aerio-gas
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Έτοιμη να προμηθεύσει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας

Οι ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη, που ήσαν κάποτε μια σημαντική πηγή εσόδων για τη Μόσχα , έπεσαν κατακόρυφα μετά την απόφαση του Κρεμλίνου να στείλει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία.