Την στήριξή του στην Ουκρανία και την καταδίκη της ρωσικής εισβολής σε αυτήν εξέφρασε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, με αναλυτική ομιλία του στην γερουσία της Ρώμης. Επίσης αναφέρθηκε στην συνολική στρατηγική της χώρας του.
«Η ηρωική αντίσταση του ουκρανικού λαού και του προέδρου Ζελένσκι μας φέρνουν αντιμέτωπους με μια νέα πραγματικότητα και μας υποχρεώνουν να κάνουμε επιλογές που μέχρι πριν λίγους μήνες ήταν αδιανόητες», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.
«Η αδικαιολόγητη και προμελετημένη επίθεση της Ρωσίας κατά μιας γειτονικής χώρας μας πηγαίνει πάνω από 80 χρόνια πίσω στην προσάρτηση της Αυστρίας, στην κατοχή της Τσεχοσλοβακίας και στην εισβολή στην Πολωνία. Δεν πρόκειται μόνον για επίθεση κατά μιας ελεύθερης και κυρίαρχης χώρας, αλλά για επίθεση κατά των αρχών μας, της ελευθερίας και της δημοκρατίας, κατά της διεθνούς τάξης που οικοδομήσαμε μαζί», πρόσθεσε ο Μάριο Ντράγκι.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός υπογράμμισε δε ότι «η Ιταλία δεν εννοεί να στρέψει το βλέμμα της προς άλλη κατεύθυνση» και έκανε λόγο για «ρεβανσιστικό σχέδιο του προέδρου Πούτιν».
«Αν ανεχόμασταν μια πολεμική επίθεση κατά ενός ευρωπαϊκού κυρίαρχου κράτους, θα θέταμε σε κίνδυνο, πιθανώς με αμετάκλητο τρόπο, την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη», είπε ο Ντράγκι στα μέλη της ιταλικής γερουσίας.
Η κυβέρνηση της Ρώμης, όπως έγινε γνωστό, ζήτησε από τους Ιταλούς που βρίσκονται ακόμη στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο - συμπεριλαμβανομένων των τραίνων - για να εγκαταλείψουν τις διάφορες ουκρανικές πόλεις, τις ώρες κατά τις οποίες δεν ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας.
Παράλληλα, ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός δήλωσε ότι η χώρα του έως τώρα στήριξε την δημόσια οικονομία της Ουκρανίας με 110 εκατομμύρια ευρώ, δώρισε 4 τόνους υγειονομικού υλικού και προσέφερε 200 οικογενειακές σκηνές και 1.000 κρεβάτια εκστρατείας. Χθες, επίσης, εγκρίθηκαν άλλα 10 εκατομμύρια ευρώ για την παροχή στήριξης στον ουκρανικό λαό και κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι το τέλος του έτους.
Σε ότι αφορά τους πρόσφυγες, θα ενεργοποιηθούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την επείγουσα μεταφορά ορφανών παιδιών, ενώ η Ιταλία στηρίζει την δυνατότητα ενεργοποίησης της ευρωπαϊκής οδηγίας για προσωρινή παροχή προστασίας. Η εφαρμογή της θα προσφέρει στους ουκρανούς που αφήνουν πίσω τους τον πόλεμο δικαίωμα να διαμείνουν στην ΕΕ για ένα χρόνο, με δυνατότητα ανανέωσης. Η κάθε χώρα θα πρέπει να αποφασίσει πόσους ανθρώπους μπορεί να δεχθεί και στην συνέχεια να υπάρξει συνεργασία, με στόχο την μετακίνηση των ανθρώπων σε όλες τις χώρες μέλη.
Το ιταλικό υπουργείο εσωτερικών, παράλληλα, ετοιμάζει ειδικούς κανόνες για την υποδοχή των ουκρανών προσφύγων σε όλες τις δομές της χώρας.
«Σε ότι αφορά το στρατιωτικό πεδίο, θα διπλασιαστούν οι ιταλικές αεροπορικές δυνάμεις στην Ρουμανία, ιταλικά πλοία είναι ήδη εν πλώ υπό την διοίκηση του ΝΑΤΟ και η χώρα είναι έτοιμη να προσφέρει άλλους 3.400 άνδρες και γυναίκες, πάντα στα πλαίσια της Ατλαντικής Συμμαχίας», τόνισε ο Ντράγκι.
«Η Ιταλία είναι έτοιμη να στηρίξει νέες οικονομικές κυρώσεις, αν αυτό καταστεί αναγκαίο. Προσωπικά, πρότεινα την υιοθέτηση νέων μέτρων κατά των ολιγαρχών, με έναν διεθνή, δημόσιο κατάλογο όσων διαθέτουν περιουσία η οποία ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια ευρώ, όπως και να αυξηθεί η πίεση επί της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», υπογράμμισε ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός.
Σε ό,τι αφορά, τέλος, τον ενεργειακό τομέα, υπογράμμισε ότι «ακόμη και αν την ερχόμενη εβδομάδα σταματούσαν οι προμήθειες φυσικού αερίου από την Ρωσία, η Ιταλία δεν θα αντιμετώπιζε προβλήματα», χάρη σε αποθηκευμένη ενέργεια και σε άλλες δυνατότητες εισαγωγής. Σε ότι αφορά τις επόμενες χρονιές, πάντως, η κυβέρνηση της Ρώμης μελετά σειρά μέτρων, με στόχο να μειωθεί η εξάρτηση της χώρας από το ρωσικό φυσικό αέριο.