Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι θα παράσχει περισσότερη στρατιωτική υποστήριξη στην χώρα μέσα στις επόμενες ημέρες, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ. Παράλληλα, το Ελσίνκι ανακοίνωσε σήμερα ότι έλαβε την «ιστορική» απόφαση να προμηθεύσει οπλικό εξοπλισμό στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα αυτή.
Η Φινλανδία θα παράσχει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Αυτή είναι μια ιστορική απόφαση για τη Φινλανδία", δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν σε συνέντευξη Τύπου. Η αποστολή θα περιλαμβάνει 2.500 τουφέκια εφόδου, 150.000 σφαίρες, 1.500 αντιαρματικά όπλα και 70.000 συσκευασίες τροφίμων, πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας Άντι Κάικονεν.
Ο Ζελένσκι ενημέρωσε επίσης τον Τζόνσον για την αντίσταση της Ουκρανίας στην εν εξελίξει ρωσική εισβολή, δήλωσε ο εκπρόσωπος. «Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο Ζελένσκι για τη στρατιωτική υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου που αποστέλλεται στην Ουκρανία και δεσμεύτηκε να στείλει περισσότερη μέσα στις επόμενες ώρες και ημέρες». Ο Τζόνσον καταδίκασε τις «βάρβαρες ρωσικές αεροπορικές επιδρομές» εναντίον αμάχων στην Ουκρανία.
Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας, «οι ηγέτες καταδίκασαν απερίφραστα τις βάρβαρες αεροπορικές επιδρομές της Ρωσίας εναντίον αθώων αμάχων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών», ανέφερε η Ντάουνινγκ Στριτ.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος θα ταξιδέψει στην Πολωνία και την Εσθονία αύριο Τρίτη, συγκάλεσε το πρωί το υπουργικό του συμβούλιο για να συζητηθούν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες κατά της Μόσχας, λέγοντας ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε «ένα κολοσσιαίο λάθος» και υποτίμησε τόσο την ουκρανική αντίσταση όσο και τη δυτική ενότητα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του.
Αυτές οι βρετανικές κυρώσεις, οι οποίες στοχεύουν συγκεκριμένα τον Ρώσο πρόεδρο και από σήμερα τη ρωσική κεντρική τράπεζα, «έχουν σχεδιαστεί για να ρίξουν το καθεστώς του Πούτιν», είπε ο εκπρόσωπος. Ερωτηθείς σχετικά με αυτές τις δηλώσεις ο εκπρόσωπος, ο οποίος στη συνέχεια φάνηκε να ρίχνει τους τόνους, δήλωσε: «Δεν ψάχνουμε τίποτα όσον αφορά την αλλαγή καθεστώτος. Αυτό που είναι ξεκάθαρο εδώ είναι το πώς θα σταματήσουμε τη Ρωσία». Η Ντάουνινγκ Στριτ διευκρίνισε αργότερα ότι οι δηλώσεις του παρεξηγήθηκαν.
Αυτές οι δηλώσεις έρχονται μετά από μια σειρά έντονων ανταλλαγών μεταξύ Μόσχας και Λονδίνου. Ο Μπόρις Τζόνσον αποκάλεσε την περασμένη εβδομάδα τον Πούτιν «δικτάτορα». Σήμερα, το Κρεμλίνο ανέφερε ότι η διαταγή του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να θέσει σε συναγερμό τις ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις έγινε ως αντίδραση στις δηλώσεις της επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Λιζ Τρας για πιθανές συγκρούσεις μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ.
Η τελευταία είχε δηλώσει την Κυριακή: «Αν δεν σταματήσουμε τον Πούτιν στην Ουκρανία, θα δούμε άλλες χώρες να απειλούνται, τα κράτη της Βαλτικής, την Πολωνία, τη Μολδαβία και αυτό μπορεί να καταλήξει σε σύγκρουση με το ΝΑΤΟ».
Τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς κατοικημένων περιοχών στο Χάρκοβο, τη δεύτερη πόλη της Ουκρανίας, στα σύνορα με τη Ρωσία, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.
Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του ΟΗΕ που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, 102 άμαχοι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων επτά παιδιά, και 304 τραυματίστηκαν, από την έναρξη της εισβολής, αλλά τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν ότι οι πραγματικοί αριθμοί είναι «σημαντικά» υψηλότεροι.