ΓΔ: 2643.62 1.28% Τζίρος: 333.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φώτο: Shutterstock

Ο Όλαφ Σολτς δεν συναινεί στον αποκλεισμό της Ρωσίας από τον SWIFT

Δεν έχει συναινέσει ακόμα στον αποκλεισμό της Ρωσίας από τον διεθνή μηχανισμό πληρωμών SWIFT ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς και δέχεται κριτική.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς φέρεται να είναι ο τελευταίος ηγέτης κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχει ακόμη συναινέσει στον αποκλεισμό της Ρωσίας από τον διεθνή μηχανισμό πληρωμών SWIFT. Για τη στάση του αυτή αντιμετωπίζει μάλιστα δριμεία κριτική από το ίδιο του το κόμμα.

Νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι έχει πλέον συμφωνήσει, ενώ ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν τάχθηκε επίσης υπέρ του αποκλεισμού της Ρωσίας από τον SWIFT σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα. «Έχουμε σχεδόν πλήρη υποστήριξη από τις χώρες της ΕΕ για την αποσύνδεση της Ρωσίας από τον SWIFT. Ελπίζω ότι η Γερμανία και η Ουγγαρία θα έχουν το θάρρος να υποστηρίξουν αυτή την απόφαση. Εμείς έχουμε το θάρρος να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας και την Ευρώπη», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

Σύμφωνα με την αυστριακή εφημερίδα Kurier, αργότερα το απόγευμα έγινε γνωστό ότι και η Ουγγαρία έδωσε τελικά τη συγκατάθεσή της . Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν έκανε τη σχετική δήλωση κατά την επίσκεψή του, σήμερα, στα σύνορα της χώρας του με την Ουκρανία.

Με τη δήλωση «απλά λόγια πλέον δεν αρκούν», ο τσέχος πρόεδρος Μίλος Ζέμαν τάχθηκε επίσης υπέρ του αποκλεισμού της Ρωσίας, ενώ τα κράτη της Βαλτικής πίεζαν από την αρχή προς αυτή την κατεύθυνση. Η Αυστρία, η Γαλλία και η Ιταλία αντέδρασαν προσεκτικά, αλλά σταδιακά προσχώρησαν στην ίδια άποψη, όπως και η Κύπρος - έμεινε μόνο το Βερολίνο.

Ο Όλαφ Σολτς αντιμετωπίζει σε αυτή του τη στάση την αντίδραση και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), η οποία εκφράζεται κυρίως από τη Νεολαία (Jusos). Η πρόεδρος της οργάνωσης Νεολαίας Γιέσικα Ρόζενταλ κάλεσε να ανοίξει ο δρόμος για αυτή την κατηγορία κυρώσεων, επισημαίνοντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) ότι «πρέπει να επιβληθούν όλες οι διαθέσιμες κυρώσεις - και σε αυτές περιλαμβάνεται και αυτός ο αποκλεισμός». Μπορούμε να βλάψουμε πραγματικά τη ρωσική κυβέρνηση με αυτό, πρέπει να συμμορφωθούμε με τις απαιτήσεις των χωρών - εταίρων μας στην ανατολική Ευρώπη, δήλωσε η κυρία Ρόζενταλ, ενώ ο κ. Σολτς μιλούσε ακόμη υπέρ της παραμονής της Ρωσίας στον SWIFT. «Έχουμε να κάνουμε με μια πολεμική επίθεση. Η αλληλεγγύη μας με την Ουκρανία είναι αδιαμφισβήτητη, αλλά τα λόγια πρέπει να συνοδεύονται και από ξεκάθαρες πράξεις», πρόσθεσε η επικεφαλής της Νεολαίας του SPD. Οι Jusos αντιπροσωπεύουν το ένα τέταρτο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SPD στην Bundestag.

Όπως επισημαίνει η Rheinische Post, η συγκεκριμένη κύρωση θεωρείται ως η σκληρότερη, ωστόσο ο καγκελάριος Σολτς διστάζει, λόγω των συνεπειών που θα έχει και για γερμανικές επιχειρήσεις και καταναλωτές. «Εγωισμοί, τους οποίους βλέπουμε και στη Γερμανία, η οποία είναι πλέον η τελευταία στην ΕΕ με το όχι της», δήλωσε ο πολωνός Πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι και ζήτησε επιπλέον την αναστολή της λειτουργίας του αγωγού Nord Stream 1. Κάτι τέτοιο βέβαια θα σήμαινε ότι η Γερμανία θα έπρεπε να εγκαταλείψει άμεσα την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο Deutsche Bank
ΔΙΕΘΝΗ

Έρευνα στη Deutsche Bank για τον Ρώσο ολιγάρχη Ρόμαν Αμπράμοβιτς

Οι αρχές ερευνούν τη Deutsche Bank για πιθανή καθυστερημένη αναφορά ύποπτων συναλλαγών που σχετίζονται με τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς. Οι έρευνες γίνονται σε γραφεία στη Φρανκφούρτη και το Βερολίνο ύστερα από έλλειψη συνεργασίας της τράπεζας.
Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Δίκη ουκρανού αξιωματικού στο Αμβούργο για σαμποτάζ στους Nord Stream

Στη Γερμανία άρχισε η δίκη Ουκρανού αξιωματικού για σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream. Είναι ο πρώτος κατηγορούμενος για την υπόθεση που είχε μεγάλες γεωπολιτικές συνέπειες. Διαδηλώσεις εχθρικές προς τη Μόσχα σημειώθηκαν έξω από το δικαστήριο.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανός Υπ. Άμυνας: Ο Τραμπ «στριμωγμένος» λόγω συμφωνίας Ρωσίας-ΗΠΑ

Ο Μπόρις Πιστόριους, υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, εκτιμά ότι η φιλορωσική στροφή του Τραμπ οφείλεται σε εσωτερικές πιέσεις ενόψει εκλογών, τονίζοντας πως αυτή η τακτική εξωτερικής πολιτικής θα έχει αρνητικά αποτελέσματα.
Γερμανικό Κοινοβούλιο
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γερμανία στηρίζει τον Ζελένσκι έναντι του Τραμπ

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Γιόχαν Βάντεφουλ, επανέλαβε τη στήριξη της κυβέρνησης στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καλώντας για πίεση στη Ρωσία και επανέναρξη διαλόγου, στον απόηχο του αιτήματος Τραμπ για απομάκρυνση του Ουκρανού προέδρου.
Βλαντίμιρ Πούτιν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Σρέντερ γιόρτασε τα γενέθλια του Πούτιν στη Ρωσία

Ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ βρέθηκε στη Μόσχα για να γιορτάσει τα 74α γενέθλια του Βλαντίμιρ Πούτιν, ύστερα από πρόσκληση του Ρώσου προέδρου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου στα γερμανικά ΜΜΕ.