ΓΔ: 2265.13 -0.49% Τζίρος: 245.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Σημαία της Κύπρου
Φώτο: Shutterstock

Κίεβο: Μεταφέρονται πρεσβείες ξένων χωρών ή αναστέλλουν τη λειτουργία τους

Η μία μετά την άλλη οι πρεσβείες ξένων χωρών στο Κίεβο είτε μεταφέρονται στη γειτονική Πολωνία ή αναστέλλουν τη λειτουργία τους όπως η κυπριακή.

Την αναστολή λειτουργίας της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κίεβο αποφάσισε το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου.

Το κυπριακό ΥΠΕΞ καλεί τους Κύπριους πολίτες οι οποίοι εξακολουθούν να βρίσκονται στη χώρα, να παραμείνουν στις οικίες τους, σε ασφαλή καταφύγια ή σε άλλους ασφαλείς χώρους, έως ότου επανεκτιμηθεί η κατάσταση για να καταστεί εφικτή η ασφαλής μετακίνησή τους.

Οι Κύπριοι πολίτες που εξακολουθούν να βρίσκονται στην Ουκρανία καλούνται να επικοινωνούν με το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, αν δεν το έχουν ήδη πράξει, με σκοπό να γνωστοποιήσουν την παρουσία τους στη χώρα καθώς και τις προθέσεις τους. Επίσης, καλούνται να δηλώσουν τα στοιχεία τους, μέσω εγγραφής τους στην διαδικτυακή πλατφόρμα www.connect2cy.gov.cy.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου επικοινωνεί με τους Κύπριους πολίτες που βρίσκονται στην Ουκρανία, οι οποίοι έχουν δηλώσει την παρουσία τους στην πλατφόρμα connect2cy ή/και στους καταλόγους της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κίεβο, ούτως ώστε να επιβεβαιωθεί η προσωπική τους ασφάλεια και τους δοθεί καθοδήγηση.

Στην σχετική του ανακοίνωση, το ΥΠΕΞ δίνει και τα κάτωθι στοιχεία:

Υπουργείο Εξωτερικών / Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων:

+357 22801000 (Δευτέρα-Κυριακή, ωράριο λειτουργίας: 08:30-20:00, τοπική ώρα, GMT+2).

Η Ολλανδία και η Νορβηγία μετέφεραν στην Πολωνία τις πρεσβείες τους

Η Ολλανδία και η Νορβηγία ανακοίνωσαν σήμερα τη μεταφορά στην Πολωνία των πρεσβειών τους στην Ουκρανία λόγω της ρωσικής εισβολής, ακολουθώντας το παράδειγμα ανάλογων αποφάσεων άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Σουηδία.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ολλανδίας δικαιολόγησε την απόφασή του από την ανάγκη να εγγυηθεί την ασφάλεια του προσωπικού του.

«Ο υπουργός Εξωτερικών Βόπκε Χούκστρα αποφάσισε ο πρεσβευτής Γιένες ντε Μολ και η ομάδα του να μεταβούν αμέσως στη Γιαρόσλαβ, από την πλευρά της Πολωνίας, στα σύνορα με την Ουκρανία, για να συνεχίσουν από εκεί την εργασία τους», ανέφερε το υπουργείο σε ένα δελτίο τύπου.

Από την πλευρά της, η νορβηγική διπλωματία ανακοίνωσε ότι η πρεσβεία στο Κίεβο «έκλεισε προσωρινά και λειτουργεία μέχρι νεωτέρας» από την πρωτεύουσα της Πολωνίας, τη Βαρσοβία.

Η Σουηδία έλαβε μια ανάλογη απόφαση την Πέμπτη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κατεστραμμένο κτίριο πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Κατάληψη ουκρανικής παραμεθόριας κοινότητας από τις δυνάμεις της

Το ρωσικό ΥΠΕΘΑ ανακοίνωσε πως οι δυνάμεις του ελέγχουν πλήρως τη Σταρίτσα, κοντά στη Βοβτσάνσκ του Χαρκόβου. Η Ουκρανία παραδέχτηκε επιθέσεις στην περιοχή, χωρίς να αναγνωρίσει την απώλεια της κοινότητας.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Συνεχίζονται οι συνομιλίες για Ουκρανία στο Αμπού Ντάμπι την Κυριακή

Ο νέος γύρος συνομιλιών Ουκρανίας-Ρωσίας υπό αμερικανική αιγίδα θα γίνει την επόμενη Κυριακή στο Αμπού Ντάμπι, μετά από διήμερες διαπραγματεύσεις χωρίς συμφωνία αλλά με πρόοδο, σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Νέος γύρος συνομιλιών Ουκρανίας-Ρωσίας ίσως την επόμενη εβδομάδα

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι συνομιλίες Ουκρανίας-Ρωσίας στα ΗΑΕ ήταν εποικοδομητικές και νέος γύρος ενδέχεται να γίνει ήδη από την επόμενη εβδομάδα. Η Μόσχα δηλώνει ανοιχτή στη συνέχιση του διαλόγου, σύμφωνα με το RIA.
Νυχτερινό Άμπου Ντάμπι
ΔΙΕΘΝΗ

Έληξαν οι συνομιλίες ΗΠΑ-Ουκρανίας-Ρωσίας σήμερα στο Αμπού Ντάμπι

Ολοκληρώθηκε η δεύτερη ημέρα συνομιλιών Ουκρανίας-Ρωσίας, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ στο Αμπού Ντάμπι, όπως επιβεβαίωσαν πηγές των διαπραγματεύσεων και η εκπρόσωπος του Ουκρανού διαπραγματευτή.
Κατεστραμμένη πολυκατοικία Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσική επίθεση στην Ουκρανία προκαλεί διακοπές ρεύματος σε εκατομμύρια

Ρωσικά πλήγματα προκάλεσαν εκρήξεις και διακοπές ρεύματος σε περίπου 1,2 εκατ. ουκρανικές κατοικίες. Στο Κίεβο 6.000 κτίρια έμειναν χωρίς θέρμανση στους -10°C, ενώ συνεχίζονται αδιέξοδες συνομιλίες Ρωσίας, Ουκρανίας και ΗΠΑ.