Σκληραίνουν την στάση τους έναντι του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Σεργκέι Λαβρόφ οι ΗΠΑ και μετά το νέο πακέτο περιοριστικών μέτρων που επέβαλλαν Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση κατά του Ρώσου προέδρου και υπουργού Εξωτερικών. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου οι ΗΠΑ «παγώνουν» επίσης τους λογαριασμούς του Ρώσου προέδρου και του επιβάλλουν και απαγόρευση εισόδου στη χώρα.
Στόχος των νέων κυρώσεων είναι να βρεθεί ο Ρώσος πρόεδρος και ο κλειστός κύκλος ολιγαρχών που έχει στο πλευρό του στο επίκεντρο των περιοριστικών μέτρων που θα επιβληθούν στη Ρωσία, ενώ είναι πιθανό να συμπεριληφθούν στη λίστα των περιοριστικών μέτρων κι άλλοι Ρώσοι αξιωματούχοι. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε δηλώσει νωρίτερα πως η επιβολή κυρώσεων στον Πούτιν είναι μια πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι και υπό σκέψη.
Όπως ανέφερε η γραμματέας του Λευκού Οίκου Τ. Ψάκι, η απόφαση ελήφθη μετά από τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του προέδρου Μπάιντεν και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σημειώνοντας πως «οι ΗΠΑ θα συνασπιστεί μαζί τους στην επιβολή κυρώσεων στον πρόεδρο Πούτιν και του υπουργού Εξωτερικών Λαβρόφ, καθώς και μελών της εθνικής ασφάλειας της Ρωσίας».
Η Βρετανία αποφάσισε να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Οι κυρώσεις αυτές επιβάλλονται στον μεν Πούτιν επειδή εξαπέλυσε επίθεση στην Ουκρανία, στον δε Λαβρόφ επειδή είναι ένα από τα πρόσωπα-κλειδιά στη λήψη αποφάσεων της ρωσικής κυβέρνησης.
Η ΕΕ αποφάσισε να συμπεριλάβει στο δεύτερο πακέτο κυρώσεων τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση του έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.
Σε ερώτηση σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία των Πούτιν και Λαβρόφ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος απάντησε ότι δεν είναι δική του δουλειά να τα γνωρίζει. Επίσης, υπογράμμισε ότι ο στόχος δεν είναι ο λαός της Ρωσίας καθώς και ότι «ο Πούτιν δεν είναι ο ρωσικός λαός». Τέλος, ο Ύπατος Εκπρόσωπος επισήμανε ότι τα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν θα πλήξουν το 70% του τραπεζικού συστήματος της Ρωσίας.
Ανοιχτό παραμένει επίσης το ενδεχόμενο να αποκοπεί η Ρωσία από το σύστημα SWIFT. Μια πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι για να συναντήσει την διστακτικότητα μέχρι στιγμής από πλευράς Γερμανίας να ανάψει το «πράσινο φως», με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λιντνερ να αναφέρει νωρίτερα πως η κυβέρνηση προσπαθεί να υπολογίσει τις συνέπειες του αποκλεισμού της Ρωσίας από το σύστημα SWIFT, αυτό δεν σημαίνει πως είναι και αντίθετη. H Γαλλία είναι υπέρ του αποκλεισμού της Ρωσίας από το τραπεζικό σύστημα Swift, δήλωσε επίσης ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο διάσκεψης στην οποία μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ αναφέροντας πως «ορισμένα κράτη μέλη έχουν εκφράσει επιφυλάξεις, η Γαλλία δεν είναι ένα από αυτά τα κράτη».