Ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποκοπεί από το SWIFT η Ρωσία αφήνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λιντνερ, με την Ευρώπη να ετοιμάζει και νέο πακέτο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας ενώ «παγώνει» επίσης και τα περιουσιακά στοιχεία των Βλ. Πούτιν και Σ. Λαβροφ.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως το γεγονός ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να υπολογίσει τις συνέπειες του αποκλεισμού της Ρωσίας από το σύστημα SWIFT, αυτό δεν σημαίνει πως είναι και αντίθετη. H Γαλλία είναι υπέρ του αποκλεισμού της Ρωσίας από το τραπεζικό σύστημα Swift, δήλωσε επίσης ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο διάσκεψης στην οποία μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ αναφέροντας πως «ορισμένα κράτη μέλη έχουν εκφράσει επιφυλάξεις, η Γαλλία δεν είναι ένα από αυτά τα κράτη».
Νωρίτερα ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ είχε δηλώσει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δεσμεύσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Ένωση αλλά δεν θα εκδώσει ταξιδιωτική απαγόρευση.
«Δεν θα υπάρξει ταξιδιωτική απαγόρευση εναντίον τους, ωστόσο επειδή θέλουμε να διατηρήσουμε την πιθανότητα διαπραγματεύσεων ώστε να τελειώσει η βία στην Ουκρανία», είπε ο Σάλενμπεργκ κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών που αναμένεται να εγκρίνει μια δέσμη κυρώσεων που ανακοινώθηκε στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας.
Από την πλευρά της, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε από τη βελγική πρωτεύουσα πως η ΕΕ θα επιβάλει αυστηρές κυρώσεις στον Ρώσο πρόεδρο και στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών για την εισβολή στην Ουκρανία. «Αυτό που είναι σημαντικό σήμερα, είναι ο κ. Πούτιν και ο κ. Λαβρόφ, που είναι υπεύθυνοι για την κατάσταση αυτή, θα υποβληθούν σε αυστηρές κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε.
Σημαντικές επιπτώσεις στη Ρωσία αν αποκοπεί από το SWIFT
Όπως έχει παραδεχθεί υψηλόβαθμο στέλεχος του Ευρωσυστήματος στο Business Daily, «το σενάριο να αποκλειστούν οι ρωσικές τράπεζες από το SWIFT δεν είναι απίθανο».
Ο οργανισμός SWIFT με έδρα το Βέλγιο διακινεί περισσότερες από 42 εκατ. συναλλαγές καθημερινά, αξίας πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Συνεργάζεται με 11.000 πιστωτικά ιδρύματα απ’ όλον τον κόσμο και αποτελεί το βασικό όχημα διεκπεραίωσης διατραπεζικών συναλλαγών διεθνώς.
Οι Financial Times κάνουν λόγο για «σφοδρές επιπτώσεις» σε περίπτωση που η Ρωσία αποκλειστεί από το διεθνές σύστημα πληρωμών, καθώς κάτι τέτοιο θα καθιστούσε -για παράδειγμα- ιδιαίτερα δυσχερή, αν όχι αδύνατη, την είσπραξη των εσόδων από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αξίζει να αναφερθεί ότι στον ετήσιο όγκο συναλλαγών που διακινήθηκαν μέσω SWIFT το 2020, η Ρωσία αναλογούσε στο 1,5%.
Ο λόγος που οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι διστάζουν να καταφύγουν στο συγκεκριμένο μέτρο είναι επειδή «κόβει και από τις δύο μεριές». Εκτός από το κλείσιμο της στρόφιγγας ρευστότητας προς τη Ρωσία, διακυβεύονται και μια σειρά από κρίσιμες εμπορικές συναλλαγές που διατηρεί η Ρωσία με την Ευρώπη με κυριότερο το εμπόριο φυσικού αερίου και πετρελαίου. Θυμίζεται ότι η προμήθεια φυσικού αερίου της Ευρώπης είναι κατά 40% εξαρτημένη από τη Ρωσία και το ίδιο ισχύει και για το πετρέλαιο σε ποσοστό 26%.
Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν, σύμφωνα με τους FT, να επιβάλλουν μονομερείς κυρώσεις στη Ρωσία μπλοκάροντας τη συναλλαγματική μετατροπή ρουβλίων προς δολάρια μέσω του συστήματος διακανονισμών των δολαριακών συναλλαγών που εποπτεύει η Fed. Σημειώνεται ότι το 50% των ρωσικών εξαγωγών είναι εκπεφρασμένες σε δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί στο 19% του ρωσικού ΑΕΠ σύμφωνα με τη Fitch. Προκειμένου να προετοιμαστεί για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η Μόσχα έχει συσσωρεύσει συναλλαγματικά αποθέματα σε δολάρια, ύψους 11 δισ. σε ρευστά διαθέσιμα και 73 δισ. σε βραχυπρόθεσμες καταθέσεις σε άλλες τράπεζες, αναφέρει η Fitch.