ΓΔ: 2587.93 -2.11% Τζίρος: 333.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Άγαλμα Ανεξαρτησίας Ουκρανίας

Την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης ζητά το ουκρανικό συμβούλιο ασφαλείας

Σύμφωνα με τον γραμματέα του ουκρανικού Συμβολίου Ασφαλείας, Ολ. Ντανίλοφ, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης μπορεί να διαρκέσει αρχικά 30 ημέρες και να παραταθεί για ακόμη 30 εάν κριθεί απαραίτητο.

Το ουκρανικό συμβούλιο ασφαλείας ζήτησε σήμερα την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη χώρα λόγω των φόβων επικείμενης ρωσικής εισβολής.

«Το ουκρανικό κοινοβούλιο αναμένεται να υιοθετήσει την απόφαση αυτή εντός 48 ωρών», δήλωσε ο γραμματέας του ουκρανικού συμβουλίου ασφαλείας και εθνικής άμυνας Ολεκσίι Ντανίλοφ σε συνεδρίαση του σώματος αυτού. Ο κορυφαίος αξιωματούχος ασφαλείας της Ουκρανίας διευκρίνισε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα επιβληθεί σε όλο το έδαφος της χώρας και πέραν των περιοχών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, όπου ισχύει από το 2014.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα διαρκέσει 30 ημέρες και μπορεί να παραταθεί για άλλες 30 ημέρες, σύμφωνα με τον ίδιο. Βάσει αυτής της απόφασης, οι αρχές θα μπορούν «να ενισχύσουν την προστασία» της δημόσιας τάξης και στρατηγικών υποδομών, «να περιορίσουν την κυκλοφορία μέσων μεταφορών», να εντείνουν την επαλήθευση οχημάτων και αναγνωριστικών εγγράφων πολιτών, ανέφερε επίσης.

Πρόκειται για «μέτρα πρόληψης για τη διαφύλαξη της ηρεμίας στη χώρα, για να συνεχίσει να λειτουργεί η οικονομία», πρόσθεσε, βεβαιώνοντας ότι «αυτό δεν θα έχει ριζικές επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή» των Ουκρανών. «Είμαστε έτοιμοι για όλα», γνωστοποίησε επίσης ο Ουκρανός αξιωματούχος.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε ήδη σήμερα την επιστράτευση εφέδρων και κάλεσε τους πολίτες της να εγκαταλείψουν τη Ρωσία, η οποία κατηγορείται ότι προετοιμάζει επίθεση μεγάλης κλίμακας κατά της γειτονικής της χώρας.

Η Μόσχα, η οποία έχει συγκεντρώσει 150.000 στρατιώτες κοντά στα ουκρανικά σύνορα, σύμφωνα με τους δυτικούς, αναγνώρισε την ανεξαρτησία δύο περιοχών που ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, τις αυτοανακηρυχθείσες "δημοκρατίες" του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, και δεν έχει αποκλείσει την αποστολή δυνάμεων εκεί. «Οφείλουμε να αντιδράσουμε (...) σε αυτό που συμβαίνει αυτές τις τελευταίες δυο-τρεις μέρες στη Ρωσία», κατέληξε ο Ντανίλοφ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βλαντίμιρ Πούτιν
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Διαπραγματεύσεις με έμφαση στις εγγυήσεις ασφαλείας για όλους

Ο Πούτιν τόνισε ότι οι συνομιλίες για την Ουκρανία πρέπει να επικεντρωθούν σε εγγυήσεις ασφαλείας για Ρωσία και Ουκρανία, αλλά και για όλη την Ευρώπη, και εξέφρασε ετοιμότητα για διάλογο με τη διαμεσολάβηση των ΗΠΑ τον επόμενο μήνα.
Βλαντίμιρ Πούτιν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Η Μόσχα έτοιμη για τελική συμφωνία, όχι σύντομη εκεχειρία στην Ουκρανία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως η Ρωσία είναι ανοιχτή σε νέες τριμερείς διαπραγματεύσεις με Ουκρανία και ΗΠΑ, με στόχο μια τελική ειρηνευτική συμφωνία και εγγυήσεις ασφάλειας, όχι απλή προσωρινή κατάπαυση πυρός.
Βλαντίμιρ Πούτιν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Η ανατολική Ουκρανία ανήκει ιστορικά στη Ρωσία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε τα εδάφη της ανατολικής Ουκρανίας «ιστορικά ρωσική γη», περιπλέκοντας τις ειρηνευτικές συνομιλίες. Τόνισε πως σε μελλοντικές τριμερείς συζητήσεις πρέπει να διασφαλιστεί η ασφάλεια Ρωσίας και Ουκρανίας.
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Ο καγκελάριος Μερτς προειδοποιεί για αύξηση υποθέσεων κατασκοπείας

Ο καγκελάριος Μερτς προειδοποίησε για αύξηση υποθέσεων κατασκοπείας στη Γερμανία, μετά τη σύλληψη Ουκρανού που κατηγορείται πως παρέδιδε στρατιωτικά μυστικά στη Ρωσία. Τόνισε ότι η χώρα παραμένει στόχος εντατικής κατασκοπείας.
Έκρηξη στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η Ρωσία χτύπησε το Κίεβο με πυραύλους διασποράς

Ο Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία για νυχτερινή επίθεση στο Κίεβο με τρεις βαλλιστικούς πυραύλους διασποράς, προκαλώντας ζημιές σε ιστορική συνοικία κοντά στη Λαύρα και συνέχιση πληγμάτων σε ενεργειακές υποδομές.
Βλαντίμιρ Πούτιν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Ενεργότερη η Ευρώπη στις ειρηνευτικές προσπάθειες για Ουκρανία – Σε εξέταση η πρόσκληση Τραμπ στον Πούτιν για τη G20

Το Κρεμλίνο καλωσορίζει την αυξημένη ευρωπαϊκή συμμετοχή στις προσπάθειες ειρήνης για την Ουκρανία. Για πιθανές συνομιλίες με τις ΗΠΑ και το Κίεβο ή για τη συμμετοχή Πούτιν στη G20, αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμα.