Την απαγόρευση πρόσβασης του ρωσικού κράτους στην ευρωπαϊκή χρηματαγορά επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία στο πλαίσιο των κυρώσεων που ανακοινώθηκαν σήμερα ενώ η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντεν Λαϊέν τονίζει ότι υπάρχουν και άλλα μέτρα που μπορεί να επιβληθούν στη Ρωσία εάν αυτό επιβληθεί.
Ειδικότερα, τα κράτη μέλη της ΕΕ αποφάσισαν σήμερα με ομοφωνία να επιβάλουν ένα πρώτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Όπως ανακοίνωσαν ο εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοσέπ Μπορελ και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Υβ Λε Ντριάν, λίγο μετά το πέρας του έκτακτου Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Παρίσι, πρόκειται για κυρώσεις τόσο κατά προσώπων όσο και κατά του ρωσικού κράτους.
Ως προς τα πρόσωπα αφορούν όλους όσοι εντός της Ρωσίας «πυροδοτούν» την κρίση στην Ουκρανία, όπως π.χ. τα μέλη της Δούμα που υπερψήφισαν τις προτάσεις Πούτιν, ιθύνοντες και άτομα που τις προπαγανδίζουν καθώς και παράγοντες και επιχειρήσεις που οφελούνται οικονομικά από την κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης. Ως προς το ρωσικό κράτος οι κυρώσεις αφορούν πρωτίστως τις δυνατότητες του να δανείζεται από τις ευρωπαϊκές τράπεζες και γενικότερα να αντλεί κεφαλαία από τις ευρωπαϊκές χρηματαγορές.
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών ερωτηθείς τέλος από δημοσιογράφο για τις σχέσεις Γαλλίας Ρωσίας κατέκρινε έντονα τον Ρώσο πρόεδρο για τα όσα πράττει λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν τιμά πλέον τις υπογραφές της Ρωσίας. «Αυτό το πακέτο κυρώσεων που εγκρίθηκε ομόφωνα από τα κράτη μέλη θα βλάψει τη Ρωσία και θα τη βλάψει πολύ», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ.
«Οι δράσεις μας σήμερα έρχονται σε απάντηση της Ρωσικής επιθετικότητας. Εάν η Ρωσία συνεχίσει την κλιμάκωση της έντασης, είμαστε έτοιμοι για επιπλέον δράσεις» σημείωσε σε δηλώσεις της η Ούρσουλα φον ντεν Λαϊέν χαρακτηρίζοντας επίσης ως «απολύτως ορθή» την απόφαση της Γερμανίας να «παγώσει» η αδειοδότηση του Nord Stream 2.
Η Νορβηγία, η οποία δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συμμετάσχει στις επικείμενες κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας στο πλαίσιο της ουκρανικής κρίσης. Η σκανδιναβική χώρα επιβεβαίωσε επίσης τη διεξαγωγή στο έδαφός της τον Μάρτιο μεγάλων διετών ασκήσεων του ΝΑΤΟ, οι οποίες θα πρέπει να είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας φέτος.
Νωρίτερα, με κοινή δήλωσή τους, οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χαιρετίζουν την ενότητα των κρατών-μελών της ΕΕ και την αποφασιστικότητά τους να αντιδράσουν με σθεναρότητα και ταχύτητα στις παράνομες ενέργειες της Ρωσίας.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Σαρλ Μισέλ υπογραμμίζουν στη δήλωσή τους ότι «η απόφαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να αναγνωρίσει ως ανεξάρτητες οντότητες και να στείλει ρωσικά στρατεύματα σε ορισμένες περιοχές των περιφερειών Ντόνιετσκ και Λουχάνσκ της Ουκρανίας είναι παράνομη και απαράδεκτη. Παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας, τις διεθνείς δεσμεύσεις της ίδιας της Ρωσίας και κλιμακώνει περαιτέρω την κρίση».
Οι αποφάσεις του Λονδίνου
Εν τω μεταξύ, από τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον ανακοινώθηκε η επιβολή κυρώσεων σε πέντε ρωσικές τράπεζες, που δεν ανήκουν στην ομάδα των μεγαλύτερων ρωσικών τραπεζών, έχουν όμως στενές διασυνδέσεις με το Κρεμλίνο. Πρόκειται για τις τράπεζες Rossiya Bank, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank και Black Sea Bank.
Επιπλέον, επιβάλλονται κυρώσεις στον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Γκενάντι Τιμοσένκο και στους αδελφούς Μπόρις και Ιγκόρ Ρότενμπεργκ, οι οποίοι ελέγχουν από κοινού τη Stroygazmontazh (S.G.M. group), μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία αγωγών φυσικού αερίου και δικτύων διανομής ρεύματος στη Ρωσία. Ο Μπόρις Ρότενμπεργκ είναι παιδικός φίλος του Ρώσου προέδρου. Ο Τιμοσένκο ελέγχει τον επενδυτικό όμιλο Volga και είναι 6ος πλουσιότερος άνθρωπος στη Ρωσία.
Οποιαδήποτε περιουσιακά στοιχεία κατέχουν στο Ηνωμένο Βασίλειο οι τρεις ολιγάρχες θα παγώσουν και θα τους απαγορευτεί η είσοδος στο Ηνωμένο Βασίλειο.
«Αυτή είναι η πρώτη δόση όσων είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε, και έχουμε περαιτέρω κυρώσεις σε ετοιμότητα να επιβληθούν, εάν η κατάσταση κλιμακωθεί ακόμη περισσότερο», δήλωσε ο Τζόνσον.
Δένδιας: Ζητάμε και την προστασία της ελληνικής μειονότητας
Η Ελλάδα είναι υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών από θέση αρχής και σύμφωνα με τον χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τις παγκόσμιες αξίες, δήλωσε αναφορικά με το ουκρανικό ζήτημα ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας από το Παρίσι, όπου θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.
«Εμείς ωστόσο έχουμε και ένα ειδικό θέμα, αυτό της προστασίας της ελληνικής μειονότητας» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, επισημαίνοντας πως πρόκειται για μια πολυάριθμη μειονότητα 150.000 ανθρώπων. «Πρόκειται λοιπόν και πάλι, όπως και χθες, να θέσω το ζήτημα υπό το φως των νέων εξελίξεων» σημείωσε ο Ν. Δένδιας.
Ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε εξάλλου, στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου της ΕΕ με τις χώρες του Ινδικού και του Ειρηνικού, με τον υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας. «Οι συναντήσεις μου με τον δόκτορα Τζαϊσανκάρ είναι πάντα ιδιαίτερης σημασίας. Θεωρούμε ότι η Ινδία είναι μία ιδιαιτέρως ανερχόμενη δύναμη η οποία θα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο παγκόσμιο επίπεδο» επισήμανε ο Έλληνας υπουργός, σημειώνοντας επίσης ότι η Ινδία είναι μία χώρα που συμμερίζεται τις βασικές αρχές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής σε ό,τι αφορά στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. «Ενόψει της επίσκεψης μου στην Ινδία, τον Μάρτιο, ήταν ιδιαιτέρως χρήσιμο που συναντηθήκαμε» κατέληξε ο Νίκος Δένδιας.