ΓΔ: 2587.93 -2.11% Τζίρος: 333.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Russian-Army-
Φωτο: ΑΠΕ

Τη μαζική εκκένωση περιοχών αρχίζουν οι αυτονομιστές στην Ουκρανία

Οι αυτονομιστικές αρχές της «δημοκρατίας» του Ντονέτσκ ανακοίνωσαν ότι ένα αυτοκίνητο εξερράγη κοντά σε ένα κυβερνητικό κτήριο στην ομώνυμη πόλη.

Οι υποστηριζόμενοι από τις ρωσικές αρχές αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία συγκέντρωσαν σήμερα τα παιδιά σε ένα ορφανοτροφείο της αποσχισθείσας περιοχής για να αρχίσουν να τα μεταφέρουν στη Ρωσία, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Interfax.

Η αυτοανακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονιέτσκ ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα τη μαζική εκκένωση της περιοχής και την προώθηση των κατοίκων της στη Ρωσία, μετά την αύξηση των βομβαρδισμών. Η αυτοανακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ εξέδωσε αργότερα παρόμοια ανακοίνωση.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ», φιλορωσικής αποσχιστικής οντότητας που ελέγχει εδάφη της ουκρανικής επαρχίας του Λουχάνσκ, Λεονίντ Πάσετσνικ, κάλεσε τους κατοίκους να αναχωρήσουν για τη Ρωσία το συντομότερο δυνατό, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

«Προκειμένου να αποφευχθούν οι απώλειες μεταξύ των αμάχων, καλώ τους κατοίκους  που δεν έχουν διαταγές κινητοποίησης και που δεν εμπλέκονται στην παροχή κοινωνικών και πολιτικών υποδομών να φύγουν για το έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας το συντομότερο δυνατό», δήλωσε.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει τους κατοίκους. «Η Ρωσία είναι έτοιμη να διασφαλίσει την οργανωμένη υποδοχή και διαμονή των κατοίκων της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ στο έδαφός της», τόνισε. Κάλεσε επίσης «όλους τους άνδρες που είναι ικανοί να φέρουν όπλα να υπερασπιστούν τη γη τους».

Οι αυτονομιστικές αρχές της «δημοκρατίας» του Ντονέτσκ ανακοίνωσαν ότι ένα αυτοκίνητο εξερράγη κοντά σε ένα κυβερνητικό κτήριο στην ομώνυμη πόλη.

Ένας ανταποκριτής του ρωσικού πρακτορείου Sputnik μετέδωσε ότι η έκρηξη σημειώθηκε σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων από το κτήριο. Ξέσπασε πυρκαγιά, αλλά τα γειτονικά κτήρια δεν υπέστησαν ζημιές.

Από επίσημες πηγές δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα, ωστόσο το πρακτορείο Interfax μετέδωσε ότι κανείς δεν τραυματίστηκε. Σύμφωνα με το πρακτορείο Tass, ένα αυτοκίνητο εξερράγη στο πάρκινγκ του κτηρίου.

Έως 190.000 Ρώσοι στρατιώτες πέριξ της Ουκρανίας

Η συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων από τη Ρωσία πέριξ - αλλά και εντός κατεχόμενων περιοχών της Ουκρανίας φθάνει έως και τους 190.000 στρατιώτες, τόνισε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), σε σύνοδο του οργανισμού για το ζήτημα της ρωσοουκρανικής κρίσης νωρίτερα σήμερα.

«Εκτιμούμε ότι η Ρωσία έχει συγκεντρώσει στρατεύματα που αριθμούν 169.000 - 190.000 άνδρες και γυναίκες, εντός και πέριξ της Ουκρανίας, έναντι 100.000 που είχε στα ίδια σημεία στις 30 Ιανουαρίου», δήλωσε ο Μάικλ Κάρπεντερ, σε μια συνάντηση στην οποία η Ρωσία επέλεξε να μην παραστεί.

«Πρόκειται για την πλέον σημαντική και μεγάλη στρατιωτική κινητοποίηση δυνάμεων στην Ευρώπη από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου», ανέφερε ο Αμερικανός αξιωματούχος, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Κυνικός ελιγμός» της Ρωσίας η εκκένωση περιοχών

«Κυνικό ελιγμό» χαρακτήρισαν οι ΗΠΑ την ανακοίνωση εκκένωσης περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας και τη μεταφορά των πολιτών στη Ρωσία, θεωρώντας ότι εντάσσεται στην προετοιμασία μιας στρατιωτικής επίθεσης από τη Μόσχα.

«Είναι κυνικό και σκληρό να χρησιμοποιείς ανθρώπους σαν πιόνια για να στρέψεις την προσοχή του κόσμου μακριά από το γεγονός ότι η Ρωσία ενισχύει τις δυνάμεις της ενόψει μιας επίθεσης», είπε ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στο περιθώριο της Συνόδου του Μονάχου για την Ασφάλεια.

 «Τέτοιες ανακοινώσεις συνιστούν νέα προσπάθεια για να κρύψουν το γεγονός, μέσω ψεμάτων και παραπληροφόρησης, ότι η Ρωσία είναι η επιτιθέμενη πλευρά σε αυτή τη σύγκρουση», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα κάνει μια ενημέρωση για την ουκρανική κρίση με τη Ρωσία απόψε το βράδυ (23.00 ώρα Ελλάδας) ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βλαντίμιρ Πούτιν
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Διαπραγματεύσεις με έμφαση στις εγγυήσεις ασφαλείας για όλους

Ο Πούτιν τόνισε ότι οι συνομιλίες για την Ουκρανία πρέπει να επικεντρωθούν σε εγγυήσεις ασφαλείας για Ρωσία και Ουκρανία, αλλά και για όλη την Ευρώπη, και εξέφρασε ετοιμότητα για διάλογο με τη διαμεσολάβηση των ΗΠΑ τον επόμενο μήνα.
Βλαντίμιρ Πούτιν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Η Μόσχα έτοιμη για τελική συμφωνία, όχι σύντομη εκεχειρία στην Ουκρανία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως η Ρωσία είναι ανοιχτή σε νέες τριμερείς διαπραγματεύσεις με Ουκρανία και ΗΠΑ, με στόχο μια τελική ειρηνευτική συμφωνία και εγγυήσεις ασφάλειας, όχι απλή προσωρινή κατάπαυση πυρός.
Βλαντίμιρ Πούτιν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Η ανατολική Ουκρανία ανήκει ιστορικά στη Ρωσία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε τα εδάφη της ανατολικής Ουκρανίας «ιστορικά ρωσική γη», περιπλέκοντας τις ειρηνευτικές συνομιλίες. Τόνισε πως σε μελλοντικές τριμερείς συζητήσεις πρέπει να διασφαλιστεί η ασφάλεια Ρωσίας και Ουκρανίας.
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Ο καγκελάριος Μερτς προειδοποιεί για αύξηση υποθέσεων κατασκοπείας

Ο καγκελάριος Μερτς προειδοποίησε για αύξηση υποθέσεων κατασκοπείας στη Γερμανία, μετά τη σύλληψη Ουκρανού που κατηγορείται πως παρέδιδε στρατιωτικά μυστικά στη Ρωσία. Τόνισε ότι η χώρα παραμένει στόχος εντατικής κατασκοπείας.
Έκρηξη στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η Ρωσία χτύπησε το Κίεβο με πυραύλους διασποράς

Ο Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία για νυχτερινή επίθεση στο Κίεβο με τρεις βαλλιστικούς πυραύλους διασποράς, προκαλώντας ζημιές σε ιστορική συνοικία κοντά στη Λαύρα και συνέχιση πληγμάτων σε ενεργειακές υποδομές.
Βλαντίμιρ Πούτιν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Ενεργότερη η Ευρώπη στις ειρηνευτικές προσπάθειες για Ουκρανία – Σε εξέταση η πρόσκληση Τραμπ στον Πούτιν για τη G20

Το Κρεμλίνο καλωσορίζει την αυξημένη ευρωπαϊκή συμμετοχή στις προσπάθειες ειρήνης για την Ουκρανία. Για πιθανές συνομιλίες με τις ΗΠΑ και το Κίεβο ή για τη συμμετοχή Πούτιν στη G20, αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμα.