ΓΔ: 2543.85 0.53% Τζίρος: 23.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:49:41
Φώτο: ΑΠΕ

Νέος σεισμός 5,1 Ρίχτερ στην Αλβανία – Στους 40 οι νεκροί

Νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 Ρίχτερ στην Αλβανία. Στους 40 οι νεκροί έχουν φτάσει οι νεκροί ενώ πάνω από 900 είναι οι τραυματίες, την ώρα που συνεχίζονται οι προσπάθειες απεγκλωβισμού.

Νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 Ρίχτερ σημειώθηκε στην Αλβανία, στις 12.20 τοπική ώρα, προκαλώντας πανικό στο νοσοκομείο του Δυρραχίου, το οποίο ήδη είχε σοβαρές ρωγμές.

Οι μετασεισμικές δονήσεις οι οποίες ξεπέρασαν τις 600, προκαλούν ψυχολογικό, αλλά και υλικό κόστος, καθώς πολλοί κάτοικοι φοβούμενοι και νέο βαρύ πλήγμα εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, ενώ κτίρια που δέχτηκαν πλήγματα καταρρέουν.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Αλβανίας, ο αριθμός των τραυματιών που έλαβαν ιατρική περίθαλψη στα νοσοκομεία ανέρχεται πλέον σε πάνω από 900, 65 από αυτούς φέρουν σοβαρότερα τραύματα και για τρεις απαιτείται εξειδικευμένη αντιμετώπιση.

Στην κωμόπολη Θουμάνα, η οποία φέρει και τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών, 23 στο σύνολο των 40, συνεχίζονται εντατικά οι έρευνες για τον εντοπισμό κάτω από τα ερείπια του τριώροφου σπιτιού τους της μητέρας με τα τρία παιδιά της. Στο ίδιο σημείο υπάρχει και ένας ακόμα συγγενής τους με ειδικά προβλήματα, ενώ άλλα τρία μέλη της ίδιας οικογένειας έχουν ανασυρθεί νεκρά.

Στην επιχείρηση αυτή διάσωσης μετέχουν και άνδρες της ελληνικής ΕΜΑΚ.

Στο μεταξύ, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση για να καταπραΰνει το βαρύ κλίμα, οι σεισμόπληκτοι κάτοικοι διαμαρτύρονται τώρα και κατά των κρατικών δομών που νομιμοποίησαν και επέτρεψαν να κατοικηθούν κτίρια που δεν πληρούν τις απαιτούμενες στατικές προδιαγραφές, ή χτίστηκαν σε ακατάλληλες περιοχές.

Ταυτόχρονα, όπως προκύπτει από τις επιτόπιες έρευνες, ο αριθμός των ανθρώπων που διανυκτερεύουν στην ύπαιθρο είναι πολύ μεγαλύτερος από εκείνους που προσπαθεί να στεγάσει ο κρατικός μηχανισμός. Τη διαπίστωση αυτή έκανε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος προσπαθεί να καθησυχάσει τον κόσμο με υποσχέσεις γρήγορης αποκατάστασης των ζημιών.

Μέχρι το 2020, είπε χαρακτηριστικά, θα επουλωθούν όλες οι ζημιές και με καλύτερες προϋποθέσεις. Ωστόσο, ο ίδιος επισήμανες παράλληλα ότι το ανοικοδομητικό έργο για την αποκατάσταση των ζημιών υπερβαίνει κατά πολύ τις δυνατότητες του αλβανικού κράτους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αλβανοί αστυνομικοί
ΔΙΕΘΝΗ

Αλβανία: Κλιμακώνουν οι φοιτητές, αυστηρότερα μέτρα από Ράμα

Φοιτητές διαμαρτυρήθηκαν με πέτρες και έκαψαν καρέκλες έξω από το Υπουργείο Παιδείας στα Τίρανα, αντιδρώντας στο κάλεσμα διαλόγου του Ράμα. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε αυστηρότερο νομικό πλαίσιο κατά βίας και αναρχίας.
Πανοραμική Τίρανα πόλη
ΔΙΕΘΝΗ

Τεταμένο κλίμα στα Τίρανα, νέες φοιτητικές διαδηλώσεις, καλεί σε διάλογο ο Ράμα

Έξι ώρες επεισοδίων στα Τίρανα προκάλεσαν συγκρούσεις φοιτητών με την αστυνομία, ενώ ο Ράμα επιμένει στον διάλογο παρά τις απαιτήσεις για παραίτηση. Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις με νέο ραντεβού σήμερα στο Υπουργείο Παιδείας.
Διαδήλωση σε Τίρανα
ΔΙΕΘΝΗ

Συγκρούσεις και βία μετατρέπουν τα Τίρανα σε πεδίο έντασης

Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι συγκρούσεις στην αλβανική πρωτεύουσα, όπου διαδηλωτές επιτίθενται με μολότοφ και πυροτεχνήματα σε υπουργεία, τράπεζες και γραφεία κομμάτων, δημιουργώντας σκηνικό χάους.
Τίρανα, διαδήλωση
ΔΙΕΘΝΗ

Ένταση με μολότοφ και πετροπόλεμο στα Τίρανα της Αλβανίας

Ένταση στα Τίρανα, όπου φοιτητές διαμαρτύρονται έξω από το υπουργείο Παιδείας. Επεισόδια με πέτρες, δακρυγόνα και φωτιές σε κάδους. Οι διαδηλωτές φωνάζουν «Ράμα παραιτήσου», ενώ η αστυνομία απαντά με ισχυρή παρουσία.
Διαδήλωση σε Τίρανα
ΔΙΕΘΝΗ

Διαδηλωτές του Δημοκρατικού Κόμματος στα Τίρανα καίνε τα «καθίσματα διαλόγου»

Ένταση σημειώθηκε στα Τίρανα, καθώς διαδηλωτές του Δημοκρατικού Κόμματος Μπερίσα έκαψαν καθίσματα διαλόγου που έστησε ο Ράμα, αντιδρώντας στην πρόσκληση για ανοιχτό διάλογο. Ισχυρή παρουσία αντιπολίτευσης στους δρόμους.
Έντι Ράμα ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ράμα καλεί ξανά σε διάλογο, ενώ συνεχίζονται τα συλλαλητήρια στα Τίρανα

Λίγες ώρες πριν τις τρεις παράλληλες πορείες στα Τίρανα, ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα καλεί ξανά σε διάλογο, τοποθετώντας έξω από το γραφείο του πέτρινο τραπέζι και μαξιλάρια, ενώ η πρωτεύουσα βρίσκεται υπό έντονη επιτήρηση.