Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως η Ρωσία θα βρεθεί αντιμέτωπη με «ταχείες και σοβαρές συνέπειες» από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, εάν η Μόσχα επιτεθεί στην Ουκρανία, όμως άφησε, επίσης, ανοικτή την οδό της διπλωματίας, υπονοώντας το ενδεχόμενο διαλόγου.
«Εάν η Ρωσία είναι ειλικρινής στο να απευθυνθεί στις ανησυχίες μας για την ασφάλεια μέσω του διαλόγου, οι ΗΠΑ, οι σύμμαχοί μας και οι εταίροι μας θα συνεχίσουν να εμπλέκονται καλή τη πίστει», αναφέρει ο Μπάιντεν σε μια ανακοίνωση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος. «Εάν, αντιθέτως, η Ρωσία επιλέξει να εγκαταλείψει τη διπλωματία και να επιτεθεί εναντίον της Ουκρανίας, η Ρωσία θα φέρει την ευθύνη και θα βρεθεί αντιμέτωπη με ταχείες και σοβαρές συνέπειες».
Ουάσιγκτον: H Ρωσία θέλει να αναπτύξει στρατιωτικούς στη Λευκορωσία
Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ κατηγόρησε σήμερα, κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, τη Ρωσία ότι θέλει να αναπτύξει «έως τις αρχές Φεβρουαρίου περισσότερους από 30.000 στρατιωτικούς» στη Λευκορωσία, κοντά στην Ουκρανία.
«Διαθέτουμε αποδείξεις ότι η Ρωσία προτίθεται να αυξήσει την παρουσία της σε περισσότερους από 30.000 στρατιωτικούς» στη Λευκορωσία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, «έως τις αρχές Φεβρουαρίου», είπε η Γκρίνφιλντ. Θα βρίσκονται «σε λιγότερες από δύο ώρες βόρεια του Κίεβου», επεσήμανε, λέγοντας πως σήμερα η Ρωσία έχει αναπτύξει στη Λευκορωσία 5.000 στρατιωτικούς, μεταξύ άλλων ειδικές δυνάμεις, μαζί με πυραύλους και συστοιχίες αντιαεροπορικών συστημάτων.
Εξάλλου, η Ρωσία δεν κατάφερε να διεξάγει σήμερα κεκλεισμένων των θυρών την συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το θέμα της Ουκρανίας, γεγονός που έδωσε τη δυνατότητα στις ΗΠΑ και σε άλλα μέλη να επικρίνουν δημοσίως τη Μόσχα για την ανάπτυξη στρατευμάτων. Η Κίνα στάθηκε στο πλευρό της Ρωσίας στην ψηφοφορία εναντίον μιας δημόσιας συνεδρίασης, ενώ η Ινδία, η Γκαμπόν και η Κένυα απείχαν και τα εναπομείναντα 10 μέλη τάχθηκαν υπέρ της διεξαγωγής μιας ανοικτής συνεδρίασης.
Ο Ρώσος πρεσβευτής στα Η.Ε Βασίλι Νεμπένζια προέτρεψε το 15-μελές σώμα να αντιταχθεί σε μια δημόσια συνεδρίαση, καταγγέλλοντας αυτό που χαρακτήρισε «διπλωματία μεγάφωνου». Επέκρινε, όπως τη χαρακτήρισε, την παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας.
Πριν από τη συνεδρίαση, ο πρεσβευτής της Κίνας Τσανγκ Τζουν δήλωσε ότι η κυβέρνησή του αντιτάσσεται σε μια ανοικτή συνεδρίαση, επισημαίνοντας: «Αυτή είναι πραγματικά η σωστή στιγμή να τασσόμαστε υπέρ της ήσυχης διπλωματίας».