ΓΔ: 2132.56 0.10% Τζίρος: 267.45 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Mario-Dragi-Italy
Φωτο: ΑΠΕ

Ιταλία - ΠτΔ: O Ντράγκι ζήτησε να στηρίξουν την επανεκλογή Ματαρέλα

Όλοι, πλέον, στην Ιταλία, θεωρούν δεδομένη την επανεκλογή του νυν προέδρου, για να μπορέσει να βγει η χώρα από το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει.

Σύμφωνα με την ιταλική, δημόσια τηλεόραση Rai, o πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, πριν από λίγο τηλεφώνησε στους αρχηγούς των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνησή του και τους ζήτησε να στηρίξουν δυναμικά, την επανεκλογή του προέδρου της δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα.

Παράλληλα, ο κεντρώος πρώην πρόεδρος της βουλής, Πιερφερντινάντο Καζίνι (ο οποίος εθεωρείτο μια ενδεχόμενη εναλλακτική για την προεδρία) έκανε γνωστό ότι κάνει «βήμα πίσω» και τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ μιας δεύτερης θητείας του Ματαρέλα.

Όλοι, πλέον, στην Ιταλία, θεωρούν δεδομένη την επανεκλογή του νυν προέδρου, για να μπορέσει να βγει η χώρα από το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει.

Μετά τις αλλεπάλληλες ανεπιτυχείς προσπάθειες για εκλογή ενός νέου προέδρου της ιταλικής δημοκρατίας, από μέρους του κοινοβουλίου, ο γραμματέας της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι, πριν λίγο εξέφρασε ανοικτά την υποστήριξή του στον νυν πρόεδρο της δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα.

«Η ηγετική ομάδα πρέπει να μείνει ως έχει: ο Ματαρέλα στην προεδρία και ο Ντράγκι πρωθυπουργός, είναι η πιο λογική λύση», δήλωσε.

Να σημειωθεί ότι χθες, Παρασκευή, το βράδυ, η Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια είχαν προτείνει το όνομα της νυν επικεφαλής των ιταλικών μυστικών υπηρεσιών Ελιζαμπέτα Μπελόνι.

Μέσα στις λίγες αυτές ώρες όμως η υποψηφιότητα αυτή αποδυναμώθηκε: την αντίθεσή τους εξέφρασαν η Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι, το μικρό κεντρώο κόμμα Ζωντανή Ιταλία, αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο, ο οποίος ελέγχει μέρος των βουλευτών των «πεντάστερων».

Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα θεωρεί πλέον ότι η πιο ρεαλιστική διέξοδος είναι να γίνει έκκληση στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα να δεχθεί πρόταση για μια δεύτερη θητεία.

Και ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι τάχθηκε επίσημα υπέρ της επανεκλογής του Ιταλού προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα.

Ο Μπερλουσκόνι τηλεφώνησε στον Ιταλό πρόεδρο και τον διαβεβαίωσε ότι το κόμμα της Φόρτσα Ιτάλια θα ψηφίσει, με αρραγή τρόπο, υπέρ της επανεκλογής του. Ο «Καβαλιέρε» πρόσθεσε, επίσης, ότι πριν από μια εβδομάδα αποφάσισε να αποσύρει την υποψηφιότητά του για την προεδρία, για να ευνοήσει μια λύση κοινής αποδοχής.

Η καθοριστική ψηφοφορία για την εκλογή του Σέρτζιο Ματαρέλα θα ξεκινήσει στις 4.30 το απόγευμα, ώρα Ιταλίας. Στο μεταξύ, πριν λίγο στην βουλή της Ρώμης ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση της έβδομης ψηφοφορίας.

Η κεντροαριστερά εκφράσθηκε υπέρ του Σέρτζιο Ματαρέλα, με 387 ψήφους. Παράλληλα, 380 βουλευτές και γερουσιαστές της κεντροδεξιάς επέλεξαν την αποχή. Η συγκεκριμένη ψηφοφορία, όμως, είχε αρχίσει στις 9.30 το πρωί, όταν δεν είχε επιτευχθεί συμφωνία για την επανεκλογή του Ιταλού προέδρου.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Διχασμός στην κυβέρνηση για τη χαλάρωση κυρώσεων στη Ρωσία

Διαφωνίες εντός της ιταλικής κυβέρνησης για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας: Ο Σαλβίνι προτείνει χαλάρωση, όπως έκαναν οι ΗΠΑ στο ρωσικό πετρέλαιο, ενώ ο Ταγιάνι ζητά διατήρηση των κυρώσεων εναντίον της Μόσχας.
Τζόρτζια Μελόνι Ιταλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Συλλυπητήρια στη Γαλλία για τον θάνατο στρατιώτη στο Ερμπίλ

Η Τζόρτζια Μελόνι εξέφρασε τη θλίψη της για τον θάνατο Γάλλου στρατιώτη στο Ερμπίλ, χαρακτηρίζοντας το γεγονός ως «αδικαιολόγητη επίθεση» και ευχόμενη ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες, ενώ τόνισε τη δέσμευση της Ιταλίας στη σταθερότητα της περιοχής.
σημαία της Ιταλίας
ΔΙΕΘΝΗ

Καθιστική διαμαρτυρία στον σταθμό Πίζας κατά μεταφοράς στρατιωτικού υλικού

Περίπου 100 διαδηλωτές έκαναν καθιστική διαμαρτυρία χθες βράδυ στον σταθμό της Πίζας, επιδιώκοντας να εμποδίσουν τρένο με στρατιωτικό υλικό. Η κινητοποίηση προκάλεσε καθυστερήσεις στα δρομολόγια, χωρίς εντάσεις με την αστυνομία.
Γκουίντο Κροζέτο υπουργός
ΔΙΕΘΝΗ

Κροζέτο: Η Ιταλία ζητά διπλωματία και ασφαλή διέλευση στο Χορμούζ

Ο Ιταλός Υπουργός Άμυνας Κροζέτο, σε συνέντευξη, τόνισε πως το πολυμερές σύστημα καταρρέει και κυριαρχούν οι μεγάλες δυνάμεις, καλώντας σε επιστροφή στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη του ΟΗΕ.
Έκθεση τέχνης διάδρομος
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία επιστρέφει στη Biennale Βενετίας παρά τις αντιρρήσεις Ιταλίας

Η Biennale Τέχνης Βενετίας θα φιλοξενήσει φέτος και τη Ρωσία, με απόφαση του προέδρου της, τονίζοντας τη σημασία της ελεύθερης καλλιτεχνικής έκφρασης. Αντιδρούν 22 Υπουργοί Πολιτισμού, ζητώντας αναθεώρηση της απόφασης.
Αντόνιο Ταγιάνι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση σε ιταλική βάση στην Αρμπίλ χωρίς τραυματίες, δηλώνει Ταγιάνι

Ιταλική στρατιωτική βάση στην Αρμπίλ του Ιρακινού Κουρδιστάν δέχτηκε επίθεση χωρίς τραυματισμούς, σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ Ταγιάνι. Οι Ιταλοί στρατιωτικοί εκπαιδεύουν τις κουρδικές δυνάμεις στο πλαίσιο του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού.