ΓΔ: 2053.08 -1.14% Τζίρος: 188.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
russia-army
Φώτο: Shutterstock

Reuters: Στέλνουν αίμα οι Ρώσοι στα σύνορα με την Ουκρανία

Η αποκάλυψη που έκαναν Αμερικανοί αξιωματούχοι για τις φιάλες αίματος, εντείνουν την ανησυχία από τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ ότι η Ρωσία μπορεί να προετοιμάζεται για μία νέα εισβολή.

Η συσσώρευση στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία έχει λάβει νέες διαστάσεις, περιλαμβάνοντας πλέον φιάλες αίματος και ιατρικό εξοπλισμό για τη φροντίδα τραυματιών, σε άλλη μία ένδειξη της στρατιωτικής ετοιμότητας της Μόσχας, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του πρακτορείου Reuters που επικαλείται τρεις αμερικανούς αξιωματούχους.

Εν ενεργεία και πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ επισημαίνουν ότι συγκεκριμένες ενδείξεις -- όπως οι προμήθειες αίματος -- είναι κρίσιμες για να κριθεί εάν η Μόσχα θα ήταν έτοιμη να πραγματοποιήσει μία εισβολή, εφόσον ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αποφάσιζε να δώσει τέτοια εντολή.

Η αποκάλυψη που έκαναν Αμερικανοί αξιωματούχοι -- χωρίς να κατονομάζονται -- για τις φιάλες αίματος, εντείνουν την ανησυχία από τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ ότι η Ρωσία μπορεί να προετοιμάζεται για μία νέα εισβολή στην Ουκρανία, έχοντας συγκεντρώσει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες στα σύνορα των δύο χωρών.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προέβλεψε ότι μία ρωσική επίθεση είναι πιθανή, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν εκτίμησε πως η Ρωσία θα μπορούσε να εξαπολύσει μία νέα επίθεση κατά της Ουκρανίας «σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».

Το αμερικανικό Πεντάγωνο έχει επισημάνει πως η συγκέντρωση ιατρικού εξοπλισμού γίνεται στο πλαίσιο της ανάπτυξης στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας στη μεθόριο. Ωστόσο, η αποκάλυψη για τις φιάλες αίματος προσθέτει ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες που, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι απολύτως ενδεικτικές του επιπέδου της στρατιωτικής ετοιμότητας της Ρωσίας.

«Δεν είναι απολύτως σίγουρο ότι θα υπάρξει μία νέα επίθεση, αλλά δεν θα εξαπέλυε κανείς επίθεση, χωρίς αυτά (σ.σ. τα αποθέματα αίματος)», σχολίασε ο Μπεν Χότζες, αντιστράτηγος ε.α. που πλέον είναι αναλυτής στο Κέντρο για την Ανάλυση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας απέφυγε να σχολιάσει το δημοσίευμα του Reuters. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου αρκέστηκε να υπενθυμίσει τις κατ’ επανάληψη προειδοποιήσεις της Ουάσινγκτον για την στρατιωτική ετοιμότητα των ρωσικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Από την πλευρά του το αμερικανικό Πεντάγωνο αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες.

Οι τρεις Αμερικανοί αξιωματούχοι που έκαναν την αποκάλυψη για τη συγκέντρωση φιαλών αίματος, αρνήθηκαν να διευκρινίσουν πότε ακριβώς έγινε αντιληπτή η μεταφορά τους κοντά στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας. Ωστόσο, δύο από αυτούς ανέφεραν πως έγινε μέσα στις τελευταίες εβδομάδες.

Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα διαψεύσει ότι σχεδιάζεται εισβολή. Όμως η Μόσχα διαμηνύει ότι αισθάνεται πως απειλείται από την ενίσχυση των δεσμών του Κιέβου με τη Δύση. Πριν από οκτώ χρόνια κατέλαβε την Κριμαία και στήριξε τους αυτονομιστές που πήραν τον έλεγχο μεγάλων τμημάτων της ανατολικής Ουκρανίας.

Οι εγγυήσεις ασφαλείας, που ζητεί η Ρωσία και διατυπώθηκαν τον Δεκέμβριο, περιλαμβάνουν τον τερματισμό της περαιτέρω διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, τον αποκλεισμό της Ουκρανίας από μελλοντική ένταξη στη Συμμαχία και την απόσυρση των δυνάμεων και των οπλικών συστημάτων του ΝΑΤΟ από χώρες της ανατολικής Ευρώπης που εντάχθηκαν στη Συμμαχία μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα πως οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ δεν ανταποκρίθηκαν στις βασικές εγγυήσεις ασφαλείας που έχει ζητήσει η Ρωσία, σε αυτήν την αντιπαράθεση με την Ουκρανία, αλλά υπογράμμισε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να συνεχίσει τον διάλογο.

Ο Τζο Μπάιντεν έχει δηλώσει πως δεν πρόκειται να στείλει αμερικανικά ή συμμαχικά στρατεύματα να πολεμήσουν τους Ρώσους στην Ουκρανία, αλλά είπε στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Πέμπτη, ότι η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της είναι έτοιμοι να αντιδράσουν αποφασιστικά εάν η Ρωσία εισβάλει στη χώρα του.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους έχουν προειδοποιήσει ότι η Ρωσία θα βρεθεί αντιμέτωπη με σκληρές οικονομικές κυρώσεις εάν επιτεθεί στην Ουκρανία. Οι χώρες της Δύσης έχουν ήδη επιβάλει οικονομικές κυρώσεις από την εποχή που η Ρωσία κατέλαβε και στη συνέχεια προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας το 2014.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί πως οι κυρώσεις αυτές είχαν περιορισμένο αντίκτυπο στην πολιτική της Ρωσίας, με τη Μόσχα (που είναι ο κύριος ενεργειακός προμηθευτής της Ευρώπης) να εκτιμά ότι η Δύση θα αποφύγει ενέργειες τόσο σοβαρές που θα επηρέαζαν τις εξαγωγές φυσικού αερίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κριστίν Λαγκάρντ πορτραίτο
ΔΙΕΘΝΗ

Λαγκάρντ: Η ΕΕ πρέπει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο για τα ρωσικά assets

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τόνισε ότι κάθε απόφαση της ΕΕ για αξιοποίηση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων υπέρ της Ουκρανίας πρέπει να συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο. Η ΕΕ αναζητά τρόπους στήριξης της άμυνας της Ουκρανίας.
Σημαίες ΗΠΑ Κούβας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: 5.000 Κουβανοί πολεμούν υπέρ της Ρωσίας στην Ουκρανία

Η κυβέρνηση Τραμπ ζήτησε από τους διπλωμάτες να καταψηφίσουν ψήφισμα του ΟΗΕ για το εμπάργκο στην Κούβα, επικαλούμενη στήριξη της Κούβας στη Ρωσία στον πόλεμο με την Ουκρανία, σύμφωνα με εσωτερικό τηλεγράφημα.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Δύο νεκροί σε επίθεση στο Μπέλγκοροντ - Drone έπληξε μαιευτήριο στο Σούμι

Δύο νεκροί από ουκρανικό πλήγμα στη ρωσική πόλη Μπέλγκοροντ. Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και πλήγμα σε θερμοηλεκτρικό σταθμό. Ο Ζελένσκι καταγγέλλει επίθεση κατά μαιευτηρίου στη Σούμι χωρίς θύματα.
opla-weapon
ΔΙΕΘΝΗ

Ζημιά για Τσεχία η διακοπή αποστολής πυρομαχικών στην Ουκρανία

Ο Τσέχος πρόεδρος προειδοποιεί ότι ο τερματισμός της τσεχικής πρωτοβουλίας για αποστολή πυρομαχικών στην Ουκρανία θα βλάψει τόσο τη χώρα του όσο και την άμυνα του Κιέβου, με το κόμμα ANO να κερδίζει τις εκλογές και να απειλεί το πρόγραμμα.
Ουκρανικός στρατός μάχη
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Με ουκρανικούς πυραύλους οι πρόσφατες επιθέσεις στη Ρωσία

Ο Ζελένσκι τόνισε ότι στις πρόσφατες ουκρανικές επιθέσεις σε ρωσικές υποδομές χρησιμοποιήθηκαν αποκλειστικά πύραυλοι και προϊόντα ουκρανικής κατασκευής, όχι μόνο drones, επισημαίνοντας τη σημασία της εγχώριας τεχνολογίας.
Διυλιστήριο πετρελαίου
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Ζημιές σε διυλιστήριο Κρασνοντάρ από ουκρανική επίθεση με drone

Το διυλιστήριο Rosneft στην Τουαψέ έγινε στόχος ουκρανικών drones τη νύχτα, προκαλώντας φωτιά σε κτίριο ασφαλείας που κατασβέστηκε άμεσα. Δύο άτομα τραυματίστηκαν και νοσηλεύονται, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.