Η Βουλγαρία και η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας υπέγραψαν τρία μνημόνια συνεργασίας παρουσία των πρωθυπουργών των δύο χωρών, ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη, η κυβερνητική υπηρεσία ενημέρωσης. Η επίσημη υπογραφή πραγματοποιήθηκε μετά την κοινή συνάντηση των δύο κυβερνητικών αντιπροσωπειών στη Σόφια.
Ο υπουργός Γεωργίας Ιβάν Ιβάνοφ και ο υπουργός Γεωργίας, Δασοκομίας και Υδατικής Οικονομίας της Βόρειας Μακεδονίας Λιούπκο Νικόλοφσκι υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ των δύο υπουργείων για συνεργασία στον τομέα της γεωργίας, της αγροτικής επιστήμης, της αγροτικής ανάπτυξης και της δασοκομίας. Το έγγραφο προβλέπει την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της γεωργίας μέσω ανταλλαγής πληροφοριών και μεταβίβασης τεχνογνωσίας, ανταλλαγής ορθών πρακτικών, υλοποίησης κοινών ερευνητικών έργων και διασυνοριακής συνεργασίας σε αγροτικές περιοχές. Η Βουλγαρία αναλαμβάνει να μοιραστεί την εμπειρία της σε σχέση με την πρόσβαση στον Μηχανισμό Προενταξιακής Βοήθειας της ΕΕ.
Ένα σχέδιο για την ανάπτυξη του έργου σιδηροδρομικής σύνδεσης μεταξύ Σόφιας και Σκοπίων, εκτίμηση του επενδυτικού κόστους και έρευνα για τις δυνατότητες χρηματοδότησης από την ΕΕ και διεθνή θεσμικά όργανα αποτελούν μέρος των καθηκόντων κοινής ομάδας εμπειρογνωμόνων της Βουλγαρίας και της Βόρειας Μακεδονίας. Αυτό προβλέπεται σε Μνημόνιο Κατανόησης για την ανάπτυξη της σιδηροδρομικής σύνδεσης Σόφιας-Σκοπίων μεταξύ Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας ως βάση για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων. Το έγγραφο υπογράφηκε από τον υπουργό Μεταφορών της Βουλγαρίας Νικολάι Σαμπέβ και τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας Μπλαγκόι Μποτσβάρσκι.
Η σιδηροδρομική σύνδεση είναι στρατηγικής και οικονομικής σημασίας για τους πολίτες και τις οικονομίες των δύο χωρών. Η κατασκευή της θα ενσωματώσει πλήρως τα σιδηροδρομικά δίκτυα των δύο χωρών στο διευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών.
Ο υπουργός Καινοτομίας και Ανάπτυξης Ντάνιελ Λόρερ και ο υπουργός Οικονομίας της Βόρειας Μακεδονίας Κρέσνικ Μπεκτέσι υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ του Βουλγαρικού Εκτελεστικού Οργανισμού για την Προώθηση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και του Οργανισμού Προώθησης της Επιχειρηματικότητας της Βόρειας Μακεδονίας. Το μνημόνιο θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της διμερούς οικονομικής συνεργασίας.
Αναγνωρίζοντας τη στρατηγική σημασία της ανάπτυξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την ενίσχυση της απασχόλησης, της οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας, οι πλευρές αναλαμβάνουν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις των αντίστοιχων χωρών και να καθιερώσουν διάφορες μορφές συνεργασίας. Σύμφωνα με το μνημόνιο, οι δύο οργανισμοί θα συνεργαστούν στην ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων παρέχοντας πραγματικές ευκαιρίες για επέκταση των επαφών μεταξύ των επιχειρήσεων από τις δύο χώρες. Οι πλευρές αναλαμβάνουν να ανταλλάσσουν πληροφορίες σε σχέση με το εμπόριο, τις επενδυτικές δυνατότητες, τις πολιτικές και τα μέτρα που εφαρμόζουν οι δύο κυβερνήσεις για την προώθηση της διεθνοποίησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Οι δύο πλευρές θα συνεργαστούν στη διοργάνωση εκδηλώσεων προώθησης υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Οι κυβερνήσεις της Βουλγαρίας και της Βόρειας Μακεδονίας διεξήγαγαν κοινή συνάντηση στο Boyana Residence, κοντά στη Σόφια, σήμερα το πρωί. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε τη δεύτερη ημέρα της επίσημης επίσκεψης αντιπροσωπείας της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας υπό τον πρωθυπουργό Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι έπειτα από πρόσκληση του Βούλγαρου ομολόγου του Κίριλ Πέτκοφ.
Η ατζέντα περιελάμβανε κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, συνάντηση της ολομέλειας των δύο επίσημων κυβερνητικών αντιπροσωπειών και ταυτόχρονες συνεδριάσεις τεσσάρων ομάδων εργασίας που έχουν συσταθεί στους τομείς: 1. οικονομίας, εμπορίου και καινοτομίας, 2. υποδομών, συνδεσιμότητας και μεταφορών, 3. ευρωπαϊκής συνεργασίας -- πράσινη μετάβαση, ψηφιακός μετασχηματισμός και κράτους δικαίου, 4. πολιτισμού, έρευνας, εκπαίδευσης και νεολαίας.
Ο Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι θα γίνει δεκτός επίσης από τον πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης Νίκολα Μίντσεφ αργότερα εντός της ημέρας.
Οι δύο χώρες προσπαθούν να αναθερμάνουν τις διμερείς σχέσεις και να επεξεργαστούν σημεία τριβής που εμποδίζουν τη διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ.