ΓΔ: 1403 0.38% Τζίρος: 4.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:42:00 DATA
Φωτο: Shutterstock

Κόβει τις προβλέψεις για ανάπτυξη το ΔΝΤ, αργεί να πέσει ο πληθωρισμός

Στο 4,4% υποβαθμίζει την ανάπτυξη της διεθνούς οικονομίας για φέτος το Ταμείο, τονίζοντας ότι ο πληθωρισμός δεν πρόκειται να υποχωρήσει πριν από το 2023. Κλειδί η πορεία της πανδημίας.

Σε υποβάθμιση της εκτίμησής του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας προχωρά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην επικαιροποιημένη έκθεσή του World Economic Outlook, με τον πληθωρισμό να παραμένει ο υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνος, ενώ σημαντική είναι η επίπτωση και από την πανδημία. 

Το ταμείο εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί φέτος στο 4,4%, δηλαδή κατά 0,5% χαμηλότερα σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμηση, εξαιτίας της αντίστοιχης υποβάθμισης στις εκτιμήσεις για την πορεία ΗΠΑ και Κίνας, ενώ θα φθάσει στο 3,8% το 2023. Για τις ΗΠΑ το Ταμείο «βλέπει» την ανάπτυξη φέτος να φθάνει στο 4% (υποβάθμιση κατά 1,2%) και στο 2,6% το 2023, ενώ για την κινεζική οικονομία αυτή τοποθετείται στο 4,8% για το τρέχον έτος (υποβάθμιση κατά 0,8%) και στο 5,2% για το 2023. Για την ευρωζώνη αναμένει ανάπτυξη 3,9% για το τρέχον έτος (0,4% χαμηλότερα σε σύγκριση με πριν) και 2,5% για το επόμενο.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση η παγκόσμια ανάκαμψη βρίσκεται αντιμέτωπη με μία σειρά κινδύνων, στους οποίους κυριότεροι είναι η διατήρηση σε ανοδική πορεία των πληθωριστικών πιέσεων, η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον που θέτει εκ νέου σε εγρήγορση τις υγειονομικές αρχές και οδηγεί σε επιστροφή ορισμένων περιοριστικών μέτρων αλλά και τα προβλήματα που παραμένουν στην εφοδιαστική αλυσίδα. 

Παράλληλα το Ταμείο προχωρά σε αναβάθμιση της εκτίμησής του για τον πληθωρισμό τόσο για τις ανεπτυγμένες όσο και για τις αναδυόμενες αγορές. Εκτιμά ότι ο μέσος πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 3,9% για τις ανεπτυγμένες οικονομίες και στο 5,9% για τις αναδυόμενες, ενώ θα υπάρξει αποκλιμάκωσή του από το 2023 και μετά. Παράγοντας που διατηρεί τις πληθωριστικές πιέσεις είναι και η συνεχιζόμενη ενίσχυση των τιμών ενέργειας, αν και τόσο αυτές όσο και οι τιμές των τροφίμων εκτιμάται ότι θα έχουν λιγότερο «επιθετική» πορεία κατά το τρέχον έτος σε σύγκριση με το 2021. 

Εξετάζοντας την πορεία των αγορών το Ταμείο τονίζει ότι είναι διττή, καθώς από τη μία πλευρά παράγοντας στήριξης είναι τα αρνητικά πραγματικά επιτόκια αλλά και η πολύ καλή πορεία της εταιρικής κερδοφορίας, όμως από την άλλη το ράλι στις αγορές έχει οδηγήσει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα τις αποτιμήσεις των μετοχών, ιδιαίτερα εάν εξετασθούν βάσει συγκεκριμένων δεικτών, όπως το εκτιμώμενο μελλοντικό Ρ/Ε. 

Παράλληλα όπως επισημαίνει η επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, κα Gita Gopinath, ένα από τα μεγάλα προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία παραμένει η μεγάλη απόκλιση στην ανάπτυξη μεταξύ των χωρών, με τις ανεπτυγμένες οικονομίες να εκτιμάται ότι θα επιστρέψουν φέτος στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν την πανδημία, ενώ αρκετές αναδυόμενες αγορές δεν πρόκειται να τα καταφέρουν. 

Η κα Gopinath σημειώνει ακόμη ότι ακόμη και οι τρέχουσες, υποβαθμισμένες σε σύγκριση με το παρελθόν, εκτιμήσεις μπορεί να αποδειχθούν αισιόδοξες, με το μεγάλο ερωτηματικό να παραμένει η πορεία της πανδημίας και ο φόβος για εμφάνιση νέων μεταλλάξεων πιο επιθετικών και κυρίως πιο θανατηφόρων από την Όμικρον. 

Επιπρόσθετα σε περίπτωση που ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ κινηθεί υψηλότερα των εκτιμήσεων αυτό μπορεί να οδηγήσει τη Fed στην εφαρμογή πιο σκληρής νομισματικής πολιτικής, γεγονός που θα επηρεάσει αρνητικά την παγκόσμια οικονομία οδηγώντας υψηλότερα το κόστος δανεισμού και σε σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών. 

Οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις και οι κοινωνικές αναταραχές ενέχουν επίσης κινδύνους για τις προοπτικές, ενώ προβληματισμό προκαλεί και ο χαμηλός ρυθμός εμβολιασμών στις φτωχές χώρες. 

«Σε εθνικό επίπεδο, οι πολιτικές θα πρέπει να παραμείνουν προσαρμοσμένες στις ειδικές συνθήκες της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του βαθμού ανάκαμψης, των υποκείμενων πληθωριστικών πιέσεων και του διαθέσιμου χώρου πολιτικής. Τόσο η δημοσιονομική όσο και η νομισματική πολιτική θα πρέπει να λειτουργήσουν παράλληλα για την επίτευξη των οικονομικών στόχων. Δεδομένου του υψηλού επιπέδου αβεβαιότητας, οι πολιτικές πρέπει επίσης να παραμείνουν ευέλικτες και να προσαρμοστούν στα κατά καιρούς υπάρχοντα οικονομικά δεδομένα», τονίζει ακόμη η οικονομολόγος του Ταμείου. 

Οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις του ΔΝΤ για τις κορυφαίες οικονομίες

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΔΝΤ: Να μειωθεί πάση θυσία ο πληθωρισμός, χαμηλότερη η ανάπτυξη το 2023

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ καλεί κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για τον πληθωρισμό και προαναγγέλλει νέα υποβάθμιση των προβλέψεων του Ταμείου για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2023.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Η Ελλάδα θα συνεχίσει να ξεπερνά την ανάπτυξη της ευρωζώνης

Πάνω από 2% ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος και το 2025, έναντι 0,8% στην ευρωζώνη το 2024 και 1,2% το 2025. Το Ταμείο προβλέπει σημαντική μείωση του πληθωρισμού και του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.
ΔΙΕΘΝΗ

ΔΝΤ: Η παγκόσμια οικονομία άντεξε στο μεγάλο κύμα του πληθωρισμού

«Οι οικογένειες πονάνε, οι άνθρωποι είναι θυμωμένοι. Οι προηγμένες οικονομίες είδαν τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα που δεν έχουν ξαναγίνει ποτέ σε μια γενιά», υπογράμμισε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.
Christine Lagarde, ECB, EKT
ΔΙΕΘΝΗ

Κρ. Λαγκάρντ: Σε σύντομο διάστημα η μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ

Η Λαγκάρντ δεν θέλησε να σχολιάσει πόσες μειώσεις στο κόστος δανεισμού είναι πιθανό να υλοποιηθούν τους επόμενους μήνες, εφιστώντας την προσοχή σε μια «σειρά γεωπολιτικών εξελίξεων» που έχουν πλήξει την καταναλωτική εμπιστοσύνη.
businessdaily-Argentina-Javier Milei
ΔΙΕΘΝΗ

Πάνω από το 57% του πληθυσμού στην Αργεντινή βυθίστηκε στη φτώχεια

Ο ακραίος φιλελεύθερος νέος πρόεδρος Μιλέι προεξοφλεί ανάκαμψη της οικονομίας σε περίπου τρεις μήνες. Θα παρατηρηθεί, κατ’ αυτόν, πορεία τύπου «V», δηλαδή αρχικά συρρίκνωση και κατόπιν «θα αρχίσουμε να ανακάμπτουμε».