Βελτιωμένοι εμφανίζονται οι δείκτες της ευρωπαϊκής βιομηχανίας ένδυσης/κλωστοϋφαντουργίας κατά το εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2021, καταγράφοντας σημάδια ανάκαμψης από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Ωστόσο, ειδικά το τρίτο τρίμηνο του έτους παρατηρείται σχετική επιβράδυνση, συγκριτικά με το δεύτερο τρίμηνο, κατά το οποίο επανεκκίνησαν την λειτουργία τους τα εμπορικά καταστήματα.
Ειδικότερα, η παραγωγή για το εννεάμηνο αυξήθηκε κατά 12,7% στην κλωστοϋφαντουργία και κατά 0,8% στην ένδυση, συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, ενώ οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 14,3% στην κλωστοϋφαντουργία και κατά 7,1% στην ένδυση το υπό εξέταση διάστημα. Περαιτέρω, οι εξαγωγές της ευρωπαϊκής βιομηχανίας ένδυσης αυξήθηκαν κατά 8,9% ενώ σε ποσοστό 13,7% ενισχύθηκε ο αντίστοιχος δείκτης στην κλωστοϋφαντουργία.
Στον αντίποδα ωστόσο, η πτώση κατά 85% που καταγράφηκε στις εισαγωγές προϊόντων προστασίας από την Κίνα συμπαρέσυρε συνολικά τον δείκτη των ευρωπαϊκών εισαγωγών το εννεάμηνο του 2021, ο οποίος υποχώρησε κατά 13,8% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2020, αγγίζοντας σε αξία τα 76,5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία της Euratex, του ευρωπαϊκού συνδέσμου ένδυσης/κλωστοϋφαντουργίας, το Brexit είχε σημαντικά αρνητική επίδραση στο ισοζύγιο εισαγωγών/εξαγωγών της ΕΕ την χρονιά που πέρασε, οπότε τέθηκαν σε ισχύ οι νέοι κανονισμοί. Πέρα από τα στοιχεία που υποδεικνύουν μείωση της αξίας των διμερών συναλλαγών ωστόσο, το πιο σημαντικό ίσως στοιχείο είναι η τιμολογιακή επιβάρυνση που αναμένεται να περάσει στον τελικό καταναλωτή, Ευρωπαίο και Βρετανό, εξαιτίας των επιπλέον δασμών που η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ συνεπάγεται ήδη από την 1η Ιανουαρίου 2022.
Ειδικότερα, εισαγωγές κι εξαγωγές μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας υποχώρησαν κατά διψήφιο ποσοστό το εννεάμηνο του 2021, με τις πρώτες να μειώνονται κατά 44%, αγγίζοντας τα 2 δισ. ευρώ, και τις δεύτερες να υποχωρούν κατα 22%, με την αξία τους να διαμορφώνεται σε 1,6 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές εξαγωγές, η Ιταλία, η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Ολλανδία φαίνεται να έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες ως προς τις συναλλαγές τους με το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές, η Γερμανία, η Ιρλανδία και η Γαλλία εμφανίζονται ως οι μεγαλύτεροι χαμένοι.
Τα είδη ένδυσης έχουν υποστεί συνολικά τη μεγαλύτερη μείωση στο ισοζύγιο εισαγωγών/εξαγωγών μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας, αντιστοιχώντας σε απώλειες εμπορικής αξίας άνω των 3,4 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο του περσινού έτους, καθώς η βρετανική αγορά εξακολουθεί να παραμένει η σημαντικότερη για τις ευρωπαϊκές εξαγωγές ενδυμάτων και ειδών κλωστοϋφαντουργίας.
Οι επιπτώσεις είναι αρνητικές και στην άλλη πλευρά της Μάγχης, καθώς, σύμφωνα με έρευνα του αντίστοιχου βρετανικού συνδέσμου ένδυσης/κλωστοϋφαντουργίας, το 71% των μελών του βασίζονται στις εισαγωγές από την ΕΕ, με το 92% αυτών να δηλώνει ότι αντιμετωπίζει ήδη αυξημένα κόστη εισαγωγών και το 83% επιπλέον αυξημένη γραφειοκρατία. Περισσότερα από τα μισά μέλη του συνδέσμου (ποσοστό 53%) αντιμετωπίζουν επίσης ακυρώσεις στις παραγγελίες τους, εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο η σχετική συμφωνία Βρετανίας/ΕΕ εφαρμόζεται, ενώ το 41% έχει ήδη υποστεί διπλή δασμολογική επιβάρυνση…