ΓΔ: 2138.14 0.26% Τζίρος: 241.47 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Ukraine-Volodimir Zelenski-Kiev
Shutterstock

Ουκρανία: Ευχαριστεί την ΕΕ για το νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας

«Μια ισχυρή Ουκρανία είναι το κλειδί για την ευρωπαϊκή ασφάλεια», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σχετικά με την οικονομική βοήθεια στη χώρα για να μετριαστούν οι επιπτώσεις της αντιπαράθεσης με την Μόσχα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε την Ευρωπαϊκή Ένωση για την, όπως την χαρακτήρισε, «έγκαιρη» απόφαση να παράσχει μακροοικονομική βοήθεια 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ για να στηρίξει το Κίεβο στην αντιπαράθεση του με τη Ρωσία.

«Μια ισχυρή Ουκρανία είναι το κλειδί για την ευρωπαϊκή ασφάλεια», είπε ο Ζελένσκι σε tweet του μετά την ανακοίνωση της προέδρου της Επιτροπής της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σχετικά με ένα προγραμματισμένο πακέτο οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία για να μετριαστούν οι επιπτώσεις της αντιπαράθεσης με την Μόσχα.

Λίγο νωρίτερα σήμερα, η πρόεδρος της Επιτροπής ανακοίνωσε το νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία, μέσω έκτακτης ανάγκης και επιχορηγήσεων.

«Αυτό το πακέτο θα βοηθήσει την Ουκρανία να αντιμετωπίσει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες λόγω της σύγκρουσης», είπε η πρόεδρος της Επιτροπής. Η ΕΕ θα προχωρήσει στην ταχεία εκταμίευση μιας πρώτης δόσης 600 εκατ. ευρώ και σύντομα θα αρχίσει να εργάζεται για ένα δεύτερο, πιο μακροπρόθεσμο πρόγραμμα μακροχρηματοοικονομικής στήριξης για τον εκσυγχρονισμό της χώρας. Επιπλέον, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι η Επιτροπή θα διπλασιάσει σχεδόν τη διμερή της βοήθεια προς την Ουκρανία σε επιχορηγήσεις φέτος, διαθέτοντας άλλα 120 εκατομμύρια ευρώ, για τις προσπάθειες οικοδόμησης κράτους και ανθεκτικότητας της χώρας. Σημείωσε, επίσης, ότι το επενδυτικό σχέδιο για τη χώρα, στοχεύει στη μόχλευση επενδύσεων άνω των 6 δισ. ευρώ.

Η ΕΕ έχει ήδη παράσχει σημαντική βοήθεια στην Ουκρανία, τόσο για να υποστηρίξει την ανθεκτικότητα και τον εκσυγχρονισμό της χώρας, όσο και συγκεκριμένα για την καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19. Από το 2014, η ΕΕ και τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν διαθέσει πάνω από 17 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια στη χώρα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ρωσίας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Αντίποινα μετά τον περιορισμό της διπλωματικής αποστολής στις Βρυξέλλες

Η Ρωσία ανακοίνωσε αντίποινα μετά τον περιορισμό της διπλωματικής της αντιπροσωπείας από την ΕΕ, χαρακτηρίζοντας την απόφαση μεροληπτική και σημειώνοντας πως η ΕΕ δεν πρέπει να συμμετέχει σε διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ ζητά από Ουκρανία άμεση επισκευή του αγωγού Ντρούζμπα

Η ΕΕ κάλεσε την Ουκρανία να επισπεύσει τις επισκευές στον αγωγό πετρελαίου «Ντρούζμπα» που υπέστη ζημιές στον πόλεμο με τη Ρωσία, δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε ενημέρωση στο Κίεβο για τα τέσσερα χρόνια από την εισβολή.
Σημαίες ΗΠΑ και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η πίεση από ΗΠΑ και ΕΕ θα κρίνει το τέλος του πολέμου

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι το τέλος του πολέμου εξαρτάται από την πίεση ΗΠΑ-ΕΕ προς τον Πούτιν. Τόνισε ότι η Ρωσία δεν έχει πετύχει τον στόχο της, ενώ εξέφρασε διάθεση για συνομιλίες και άνοιγμα σε συμβιβασμό για τα εδαφικά ζητήματα.
Σημαίες Ρωσίας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Χωρίς συμφωνία για το 20ό πακέτο κυρώσεων ΕΕ-Ουκρανίας, λέει η Κάλας

Η Κάγια Κάλας εξέφρασε λύπη για το βέτο της Ουγγαρίας στις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, τονίζοντας πως αυτό αποτελεί πισωγύρισμα ενόψει της επετείου εισβολής στην Ουκρανία, όπου η Μόσχα δεν πέτυχε τους στόχους της.
Κάγια Κάλας Συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κάγια Κάλλας ανησυχεί για το ασυμφωνία στην ΕΕ για τις νέες κυρώσεις

Η Κάγια Κάλλας χαρακτήρισε «πισωγύρισμα» την έλλειψη συμφωνίας στην ΕΕ για νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, λίγο πριν τη συμπλήρωση τεσσάρων ετών από την εισβολή στην Ουκρανία, τονίζοντας πως οι προσπάθειες συνεχίζονται.