ΓΔ: 2345.71 0.02% Τζίρος: 324.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φώτο: Shutterstock

ΗΠΑ-Κίνα: Απαισιοδοξία για μια εμπορική συμφωνία «δεύτερης φάσης»

Την ώρα που ΗΠΑ και Κίνα παρουσιάζονται να πλησιάζουν στην υπογραφή μίας συμφωνίας «πρώτης φάσης», φαίνεται να απομακρύνεται το ενδεχόμενο μιας οριστικής συμφωνίας στο άμεσο μέλλον.

Μία φιλόδοξη εμπορική συμφωνία «δεύτερης φάσης» μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας φαίνεται να είναι λιγότερο πιθανή, καθώς οι δύο χώρες προσπαθούν να επιτύχουν μία προκαταρκτική συμφωνία “πρώτης φάσης”, όπως δηλώνουν τόσο Αμερικανοί, όσο και Κινέζοι αξιωματούχοι, μέλη νομοθετικών σωμάτων, αλλά και ειδικοί σε εμπορικά ζητήματα.

Τον Οκτώβριο, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει στη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου με τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης Λιου Χε, ότι ο ίδιος ανέμενε την ταχεία έναρξη μιας δεύτερης φάσης των εμπορικών διαπραγματεύσεων, μετά την ολοκλήρωση της λεγόμενης πρώτης φάσης.

Η δεύτερη φάση θα επικεντρωθεί στην βασική καταγγελία των ΗΠΑ ότι η Κίνα κλέβει στην πραγματικότητα πνευματικά δικαιώματα των ΗΠΑ, αναγκάζοντας τις αμερικανικές εταιρίες να μεταφέρουν την τεχνολογία τους σε Κινέζους ανταγωνιστές τους, όπως είχε αναφέρει ο Αμερικανός πρόεδρος στην ίδια δήλωση.

Ωστόσο η διεξαγωγή των αμερικανικών προεδρικών εκλογών τον Νοέμβριο του 2020, οι δυσκολίες στην ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των εμπορικών διαπραγματεύσεων ΗΠΑ-Κίνας, σε συνδυασμό με την άρνηση του Λευκού Οίκου να συνεργαστεί με άλλες χώρες προκειμένου να ασκηθούν συντονισμένες πιέσεις στο Πεκίνο, μειώνουν τις ελπίδες για την επίτευξη ενός καλύτερου διαπραγματευτικού αποτελέσματος στο άμεσο μέλλον, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Ο διάρκειας 16 μηνών εμπορικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας προκάλεσε προβλήματα στις αμερικανικές επιχειρήσεις, αλλά και στους αγρότες, στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, καθιστώντας δυσκολότερη την οικονομική ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στο μεταξύ, σήμερα, η εφημερίδα «The Global Times», που ελέγχεται από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας, ανέφερε ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ βρίσκονται πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για την πρώτη φάση των εμπορικών διαπραγματεύσεων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΗΠΑ Κίνα εμπορικός πόλεμος
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Κατά κάθε χώρας που διαταράσσει την παγκόσμια οικονομία

Το Πεκίνο αντιτίθεται σε χώρες που διαταράσσουν την παγκόσμια οικονομία με «μικρούς κύκλους», τόνισε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Λιν Τσιάν, απαντώντας για τη Συμμαχία Κρίσιμων Ορυκτών των ΗΠΑ. Υποστηρίζει ανοιχτό, δίκαιο εμπόριο για όλους.
Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ θα υποδεχθεί τον Σι Τζινπίνγκ στον Λευκό Οίκο στο τέλος του έτους

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σε συνέντευξή του ότι σχεδιάζει να υποδεχθεί τον Σι Τζινπίνγκ στον Λευκό Οίκο στο τέλος του έτους για συνομιλίες κυρίως για το εμπόριο και πως διατηρούν πολύ καλές σχέσεις. Επίσης σκοπεύει να επισκεφτεί την Κίνα τον Απρίλιο.
Σημαίες ΗΠΑ Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Κατηγορίες κατά Πεκίνου για μυστικές πυρηνικές δοκιμές

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν την Κίνα για μυστικές πυρηνικές δοκιμές, καλώντας την να συμμετάσχει σε έλεγχο εξοπλισμών μαζί με τη Ρωσία. Σύμφωνα με τον Τόμας ΝτιΝάνο, δοκιμή αυτού του τύπου έγινε στις 22 Ιουνίου 2020.
Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Ταϊβάν: Σταθερή η συνεργασία με ΗΠΑ παρά τις προειδοποιήσεις Σι

Ο Λάι Τσινγκ-τε δήλωσε πως η συνεργασία Ταϊβάν-ΗΠΑ παραμένει σταθερή, παρά τις προειδοποιήσεις Σι Τζινπίνγκ προς τον Τραμπ. Υπογράμμισε ότι οι αμερικανικές δεσμεύσεις και τα προγράμματα συνεργασίας δεν αλλάζουν.
Σπάνιες γαίες ορυκτά
ΔΙΕΘΝΗ

Συνεργασία ΕΕ, ΗΠΑ και Ιαπωνίας για κρίσιμα ορυκτά

ΕΕ, ΗΠΑ και Ιαπωνία συμφώνησαν σε στρατηγική συνεργασία για ενίσχυση της εφοδιαστικής αλυσίδας κρίσιμων ορυκτών, μειώνοντας την εξάρτηση από την Κίνα. Προβλέπεται και μνημόνιο ΗΠΑ-ΕΕ για τα ορυκτά εντός 30 ημερών.
Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Το Πεκίνο θα αυξήσει τις αγορές σόγιας, ανησυχία για εξοπλισμούς Ταϊβάν

Ο Τραμπ δήλωσε πως είχε θετικό τηλεφώνημα με τον Σι, συζητώντας θέματα εμπορίου και ασφάλειας, ενώ η Κίνα προειδοποίησε για τις πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν. Αυξάνονται οι κινεζικές αγορές αμερικανικής σόγιας, εκτοξεύοντας τα futures.