ΓΔ: 2024.44 0.44% Τζίρος: 200.05 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Ιταλικό κοινοβούλιο κτήριο
Το Palazzo Montecitorio, έδρα της Βουλής της Ιταλίας στη Ρώμη, με σημαίες και χαρακτηριστική πρόσοψη.

Ιταλία: 24/1 αρχίζουν οι ψηφοφορίες για τον νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας

Έως και έξι ώρες μπορεί να διαρκέσει η κάθε ψηφοφορία, λόγω κορονοϊού. Μεταξύ των υποψηφίων είναι ο νυν πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής Ρομπέρτο Φίκο, η πρώτη διαδικασία για την εκλογή του νέου προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας ορίσθηκε για τις 24 Ιανουαρίου, στη μία το μεσημέρι.

Ο Ιταλός πρόεδρος εκλέγεται από 630 βουλευτές, 321 γερουσιαστές και 58 εκπροσώπους των περιφερειών της χώρας. Πρόκειται, συνολικά, για 1.009 μεγάλους εκλέκτορες. Κατά τις πρώτες τρεις ψηφοφορίες απαιτούνται τα δύο τρίτα των ψήφων. Από την τέταρτη ψηφοφορία, αρκεί η απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή 50% συν μία ψήφος.

Όπως μετέδωσε η ιταλική δημόσια τηλεόραση της Rai, αυτή την φορά, λόγω κορονοϊού, η όλη διαδικασία πρόκειται να υποστεί μεγάλες αλλαγές: η κάθε ψηφοφορία μπορεί να διαρκέσει ακόμη και έξι ώρες, με στόχο να μην εισέλθουν συγχρόνως πάνω από 200 εκλέκτορες στην αίθουσα της Βουλής, στο μέγαρο Μοντετσιτόριο.

Ως γνωστόν, ο κύριος υποψήφιος -- σύμφωνα με τους αναλυτές -- είναι ο νυν πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, λόγω κυρίως του διεθνούς κύρους του. Τις ελπίδες του να μετακομίσει στο προεδρικό μέγαρο Κυρινάλιο, όμως, έχει εκφράσει και ο πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Έχει ζητήσει την στήριξη όλης της συντηρητικής παράταξης παρά τις δικαστικές υποθέσεις του, οι οποίες συνεχίζουν να εκκρεμούν. Σειρά καλλιτεχνών και διανοουμένων, παράλληλα, ζητά να μπορέσει να εκλεγεί για πρώτη φορά μια γυναίκα πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας.

Υπάρχει όμως και ένα ακόμη σενάριο. Σύμφωνα με αρκετούς σχολιαστές, η συνεχής αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και η όλη κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια διατήρηση του σημερινού status quo: με την παραμονή δηλαδή του Μάριο Ντράγκι στην πρωθυπουργία, και με δεύτερη θητεία του Σέρτζιο Ματαρέλα στην προεδρία της Δημοκρατίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

Έκθεση Κομισιόν: 4 χώρες στην «Δεξαμενή Αλληλεγγύης» έως τα μέσα 2026

Η Κομισιόν δημοσίευσε την Πρώτη Ετήσια Έκθεση για το Άσυλο και τη Μετανάστευση, εγκαινιάζοντας τον Ετήσιο Κύκλο Διαχείρισης Μετανάστευσης και προτείνοντας τη Δεξαμενή Αλληλεγγύης για χώρες υπό μεταναστευτική πίεση.
Βάρκα με μετανάστες
ΔΙΕΘΝΗ

Έρευνα: Συνεχίζεται η μετανάστευση Ιταλών σύμφωνα με την Καθολική Εκκλησία

Σύμφωνα με έρευνα της Migrantes και Cei, 6,4 εκατ. Ιταλοί ζουν μόνιμα στο εξωτερικό, με 1,64 εκατ. να έχουν μεταναστεύσει τα τελευταία 20 χρόνια. Το 2024 η μετανάστευση αυξήθηκε κατά 36,5%. Οι προορισμοί κυρίως ευρωπαϊκές χώρες.
Γκουίντο Κροζέτο υπουργός
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Έτοιμοι να εκπαιδεύσουμε Παλαιστίνιους, όχι όμως στη Γάζα

Ο Ιταλός υπουργός Άμυνας, Γκουίντο Κροζέτο, τόνισε πως η Ιταλία είναι πρόθυμη να εκπαιδεύσει μελλοντικές παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας σε ασφαλή τοποθεσία εκτός Γάζας ή Ράφα, διασφαλίζοντας την προστασία των Ιταλών καραμπινιέρων.
Τζόρτζια Μελόνι σε ράλι
ΔΙΕΘΝΗ

Μελόνι: Η Ιταλία έγινε οδηγός για την Ευρώπη, όχι το μαύρο πρόβατο

Η Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε πως μέσα σε τρία χρόνια η Ιταλία άλλαξε εικόνα, από «μαύρο πρόβατο» έγινε παράδειγμα για την Ευρώπη, ενώ τόνισε πως η κυβέρνησή της είναι πλέον η τρίτη μακροβιότερη στη χώρα.
Αστυνομικός Ιταλίας υπηρεσία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Έρευνα για Ιταλούς που πλήρωναν για να σκοτώνουν αμάχους στη Βοσνία

Στο Μιλάνο διεξάγεται έρευνα για Ιταλούς που φέρονται να πλήρωσαν μεγάλα ποσά σε Σέρβους στρατιώτες, ώστε να γίνουν ελεύθεροι σκοπευτές και να σκοτώσουν Βόσνιους αμάχους στη διάρκεια της πολιορκίας του Σαράγεβο (1993-95).
Γιάννης Στουρνάρας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στουρνάρας: Με πλεόνασμα και μεταρρυθμίσεις πετύχαμε την εξυγίανση

Η Ελλάδα πέτυχε οικονομική εξυγίανση μέσω πλεονασμάτων και μεταρρυθμίσεων τόνισε σε συνέντευξη στην Corriere della Sera ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, υπογραμμίζοντας τη σημασία της πολιτικής σταθερότητας.