ΓΔ: 2587.93 -2.11% Τζίρος: 333.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Φον ντερ Λάιεν: Είναι καιρός η ΕΕ να σκεφτεί τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Η θέσπιση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού απαιτεί κοινή προσέγγιση, πρόσθεσε κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου η πρόεδρος της Κομισιόν απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού χρειάζεται «κοινή προσέγγιση» και θα πρέπει να γίνουν οι «κατάλληλες συζητήσεις», δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από τις Βρυξέλλες με θέμα την αντιμετώπιση της πανδημίας του covid19.

Ερωτηθείσα από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σχετικά με το ποια είναι η θέση της όσον αφορά την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού κατά της covid-19, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απάντησε ότι η υποχρεωτικότητα είναι αρμοδιότητα των κρατών-μελών και ότι η ίδια δεν είναι σε θέση να κάνει οποιαδήποτε σύσταση γι' αυτό το θέμα. 

Ωστόσο, απάντησε ότι η ίδια προσωπικά πιστεύει ότι είναι «κατανοητό» και ίσως «κατάλληλο» να ξεκινήσει αυτή η συζήτηση -«πώς μπορούμε να ενθαρρύνουμε και ενδεχομένως να σκεφτούμε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στην ΕΕ». Προσέθεσε, επίσης, ότι «είναι κάτι που χρειάζεται συζήτηση και κοινή προσέγγιση -είναι μια συζήτηση που πιστεύω ότι πρέπει να γίνει». 

Συγκεκριμένα η πρόεδρος της Κομισιόν απάντησε ως εξής:

«Αν με ρωτούσατε ποια είναι η προσωπική μου άποψη, θα σας έλεγα ότι δύο ή τρία χρόνια πριν δεν θα μπορούσα ποτέ να σκεφτώ αυτό που ζούμε σήμερα με αυτή την τρομερή πανδημία. 

Έχουμε τα εμβόλια που σώζουν ζωές αλλά δεν χρησιμοποιούνται όσο θα έπρεπε παντού. Αυτό έχει ως συνέπεια ένα τεράστιο κόστος για την υγεία. Αν κοιτάξετε τους αριθμούς, έχουμε σήμερα το 77% των ενηλίκων στην ΕΕ που έχουν πλήρως εμβολιαστεί και το 66% του γενικού πληθυσμού. Αυτό σημαίνει ότι το 1/3 του ευρωπαϊκού πληθυσμού δεν έχει εμβολιαστεί, δηλαδή περίπου 150 εκατομμύρια άνθρωποι. Αυτό είναι πολύ. Φυσικά, δεν μπορούν όλοι να εμβολιαστούν. Υπάρχουν πολύ μικρά παιδιά, για παράδειγμα, ή κάποιοι οι οποίοι δεν μπορούν να εμβολιαστούν για ιατρικούς λόγους, όμως η μεγάλη πλειονότητα μπορεί να το πράξει. 

Είναι κατανοητό και κατάλληλο να αρχίσουμε αυτή τη συζήτηση, πώς μπορούμε να ενθαρρύνουμε και ενδεχομένως να σκεφτούμε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στην ΕΕ. Αυτό είναι κάτι που χρειάζεται συζήτηση και κοινή προσέγγιση. Είναι μια συζήτηση που πιστεύω ότι πρέπει να γίνει».

Η θέσπιση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού απαιτεί κοινή προσέγγιση, πρόσθεσε κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν, η επιστημονική κοινότητα θα χρειασθεί «100 ημέρες» για να προσαρμόσει την εμβολιαστική της απόκριση στην νέα  παραλλαγή Ομικρον.

Η παραγωγή του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά της Covid για τα παιδιά θα επιταχυνθεί και οι δόσεις θα είναι διαθέσιμες στην Ευρωπαϊκή Ενωση στις 13 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η πρόεδρος της Κομισιόν εξήγησε ότι η πληροφορία αυτή προέρχεται από την φαρμακευτική εταιρεία που παράγει το πλέον χρησιμοποιούμενο μεταξύ των 27 χωρών μελών της ΕΕ εμβόλιο. «Μίλησα με τις BioNTech/Pfizer  για τα εμβόλια για παιδιά και είχα χθες μία καλή είδηση», πρόσθεσε. «Εχουν την δυνατότητα να επιταχύνουν την παραγωγή. Με άλλα λόγια, τα εμβόλια για παιδιά θα είναι διαθέσιμα από τις 13 Δεκεμβρίου», είπε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κωστής Χατζηδάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Το τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν μειώνει τις εθνικές επιτυχίες

Ο Κ. Χατζηδάκης, μιλώντας στο Action24, τόνισε πως η Ε.Ε. στηρίζει Ελλάδα και Κύπρο στο ζήτημα του τουρκολιβυκού μνημονίου. Υπενθύμισε τις επιτυχίες στην οριοθέτηση ΑΟΖ, τα νέα εξοπλιστικά και τις διεθνείς αμυντικές συνεργασίες της χώρας.
Αντόνιο Κόστα πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Άκυρη η τουρκολιβυκή συμφωνία, παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα

Ο Αντόνιο Κόστα και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καταδίκασαν στο Χ το τουρκολιβυκό μνημόνιο, τονίζοντας πως παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα, δεν συμβαδίζει με το Δίκαιο της Θάλασσας και είναι άκυρο.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κομισιόν παρουσίασε νέα στρατηγική για την Αρκτική με έμφαση στην ασφάλεια

Η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρουσίασε τη νέα στρατηγική της ΕΕ για την Αρκτική, με έμφαση στην ασφάλεια, τις ανθεκτικές υποδομές και την οικονομική συνεργασία, υπό το φως του αυξημένου γεωπολιτικού ανταγωνισμού.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ σχεδιάζει άμεση θωράκιση της αγοράς της απέναντι σε εμπορικές κρίσεις

Η ΕΕ σχεδιάζει νέο εργαλείο για να κλείνει άμεσα και αποτελεσματικά την πρόσβαση στην εσωτερική αγορά σε περίπτωση εμπορικής σύγκρουσης με τρίτες χώρες, βασιζόμενη σε γαλλογερμανική πρόταση, ανακοίνωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Νέο πλαίσιο για κρίσεις και ενίσχυση των συνόρων της ΕΕ

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε νέο Ευρωπαϊκό Πλαίσιο για την αντιμετώπιση μεταναστευτικών κρίσεων, αποδεχόμενη ελληνική πρόταση, με στόχο την ενίσχυση της άμυνας στα σύνορα και την ταχεία αντίδραση σε απειλές κατά της ασφάλειας.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Φον ντερ Λάιεν: Πέντε προτεραιότητες για το μεταναστευτικό της ΕΕ

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζητά ενίσχυση της ευρωπαϊκής διαχείρισης μετανάστευσης με έμφαση στην προστασία συνόρων και στις επιστροφές, ενόψει Συνόδου Κορυφής, επισημαίνοντας μείωση παράτυπων διελεύσεων και προκλήσεις από αιφνίδιες αφίξεις.