ΓΔ: 2011.41 -1.32% Τζίρος: 234.01 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:05
Klima, Kllimatiki Allagi, COP26
Πηγή: Shutterstock

COP26: Διπλασιασμός της χρηματοδότησης των πλουσίων χωρών στα προσχέδια

Στα προσχέδια συμφωνιών καλούνται οι πλούσιες χώρες να διπλασιάσουν τη χρηματοδότηση για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή έως το 2025 από τα επίπεδα του 2019.

Η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα COP26 δημοσίευσε σήμερα μια σειρά από νέα προσχέδια συμφωνιών, διατηρώντας τις αναφορές για ανοδική αναθεώρηση των δεσμεύσεων από χώρες αναφορικά με το Κλίμα το 2022 και τον σταδιακό τερματισμό της αναποτελεσματικής χρηματοδότησης των ορυκτών καυσίμων.

Στα προσχέδια συμφωνιών καλούνται επίσης οι πλούσιες χώρες να διπλασιάσουν τη χρηματοδότηση για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή έως το 2025 από τα επίπεδα του 2019.

Οι πικρές διαπραγματεύσεις στην COP26, συνόδου κεφαλαιώδους σημασίας για τον αγώνα εναντίον της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη, συνεχίζονται και σήμερα, προκειμένου να εξευρεθούν συμβιβασμοί όσον αφορά τη βοήθεια στις φτωχότερες χώρες και όσον αφορά τα ορυκτά καύσιμα.

Χθες το πρωί, η βρετανική προεδρία της συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα έδωσε στη δημοσιότητα νέο, δεύτερο σχέδιο τελικής διακήρυξης. Όμως η συνεδρίαση της ολομέλειας το απόγευμα έφερε στο φως ότι υπάρχει ακόμη μεγάλη διάσταση απόψεων μεταξύ των 200 χωρών που υπέγραψαν τη συμφωνία του Παρισιού το 2016 και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονταν αργά το βράδυ, πολύ πέρα από την επίσημη ώρα λήξης της συνόδου, στις 18:00 (τοπική ώρα· στις 20:00 ώρα Ελλάδας).

Μετά το νέο, τροποποιημένο κείμενο, που παρουσιάστηκε, θα ακολουθήσει νέα ολομέλεια για να συμφιλιωθούν οι απόψεις των μερών, εξήγησε σε μήνυμά του ο πρόεδρος της COP26, ο Αλόκ Σάρμα, ο οποίος ευελπιστεί πως οι μαραθώνιες συνομιλίες θα ολοκληρωθούν μέσα στην ημέρα.

Η αποτυχία αυτής της COP θα στένευε ακόμη περισσότερο τα περιθώρια για την επίτευξη του στόχου της συμφωνίας του Παρισιού, δηλαδή να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη «κάτω» από τους 2 ° Κελσίου σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή, ει δυνατόν στον 1,5 ° Κελσίου.

Ο πλανήτης εξακολουθεί να οδεύει προς μια «καταστροφική» αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2,7 ° , προειδοποιεί ο ΟΗΕ, παρά τις νέες δεσμεύσεις με ορίζοντα το 2030 που ανακοινώθηκαν λίγο προτού αρχίσει η COP26 και κατά τη διάρκειά της.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ελαιώνας Σακελλαροπούλου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ικανοποιητική η φετινή παραγωγή ελαιολάδου, όμως υψηλό το κόστος

Η φετινή παραγωγή ελαιολάδου εκτιμάται μεταξύ 200.000-250.000 τόνων, παρόμοια με πέρσι, αν και κάποιες περιοχές έχουν μικρή μείωση ή βελτίωση. Οριστική εικόνα θα υπάρχει τέλος Φεβρουαρίου, σημειώνει ο Μ. Γιαννούλης.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Συμφωνία κρατών μελών για κοινή στάση ενόψει COP30 στη Βραζιλία

Η ΕΕ συμφώνησε σε κοινή θέση για την COP30, ζητώντας πιο φιλόδοξους παγκόσμιους κλιματικούς στόχους, ταχύτερη ενεργειακή μετάβαση και ισχυρότερη στήριξη φτωχών χωρών, ενώ καλεί όλες τις χώρες να αναθεωρήσουν τα κλιματικά τους σχέδια.
Ορυκτά καύσιμα
ΔΙΕΘΝΗ

Η Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης αναγνωρίζει τα ορυκτά καύσιμα ως απειλή

Ιστορική απόφαση της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης, τα ορυκτά καύσιμα χαρακτηρίζονται βασική αιτία της κλιματικής και περιβαλλοντικής κρίσης, με κάλεσμα για δίκαιη μετάβαση.
Φωτιά δάσους στην Αυστραλία
ΔΙΕΘΝΗ

Δασικές πυρκαγιές σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία λόγω ανέμων και καύσωνα

Ισχυροί θερμοί άνεμοι και καύσωνας άνω των 40°C πλήττουν Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία, προκαλώντας πυρκαγιές και απαγορεύσεις για άναμμα φωτιάς λόγω ανέμων που φτάνουν τα 100 χλμ/ώρα στη Νέα Νότια Ουαλία.
Κυριάκος Μητσοτάκης Helexpo
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στους FT: Πέντε κανόνες για μια ρεαλιστική πράσινη μετάβαση

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε άρθρο του στους Financial Times, παρουσιάζει πέντε κανόνες για μια ρεαλιστική και αποτελεσματική πράσινη μετάβαση, με έμφαση στην ισορροπία και την ανταγωνιστικότητα.