ΓΔ: 2355.67 0.65% Τζίρος: 240.70 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φωτο: ΑΠΕ

Τζεντιλόνι: Iσχυρή οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης, με θετικές προοπτικές

H ανάγκη για μεγάλες δημόσιες επενδύσεις, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η μετάβαση στην πράσινη οικονομία και το επίπεδο του δημόσιου χρέους θα βρεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης στο Eurogroup.

Την «ισχυρή» οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης, με «θετικές προοπτικές», υπογράμμισε ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, προσερχόμενος σήμερα στο Eurogroup στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας παράλληλα τον κίνδυνο της πανδημίας και του πληθωρισμού.

«Δεν έχουμε βγει ακόμα από την πανδημία και ο πληθωρισμός, λόγω της ανόδου στις τιμές της ενέργειας, δεν γνωρίζουμε πόσο θα διαρκέσει», είπε ο Π. Τζεντιλόνι. «Το βασικό σενάριο παραμένει θετικό. Από τη μία πλευρά η ευρωπαϊκή οικονομία ανακάμπτει ενθαρρυντικά, αλλά την ίδια στιγμή γνωρίζουμε τους κινδύνους και δεν πρέπει να τους παραβλέψουμε», πρόσθεσε, ενώ σημείωσε ότι σε λίγες μέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει τις οικονομικές της προβλέψεις.

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για την οικονομική διακυβέρνηση της ευρωζώνης, που ξεκινάει σήμερα στο Eurogroup, o Επίτροπος Οικονομίας, τόνισε δύο βασικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν: την ανάγκη για μεγάλες δημόσιες επενδύσεις, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η μετάβαση στην πράσινη οικονομία και το επίπεδο του δημόσιου χρέους. «Το επίπεδο του δημόσιου χρέους έχει αυξηθεί πολύ, κατά τη διάρκεια της πανδημίας και η μείωσή του πρέπει να έχει «ρεαλιστικούς ρυθμούς» ανάλογη με την ανάπτυξη», ανέφερε. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν θα πρέπει να αναμένουμε μια γρήγορη απάντηση σε αυτά τα θέματα, καθώς σήμερα είναι η αρχή των συζητήσεων με προοπτική η Επιτροπή να παρουσιάσει τις προτάσεις της μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2022.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Πιερρακάκης Eurogroup
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Μακρόν - Πιερρακάκη στο Μέγαρο των Ηλυσίων

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης συναντήθηκε στο Παρίσι με τον Εμανουέλ Μακρόν, όπου συζήτησαν τις προκλήσεις της Ευρώπης, την ενίσχυση της οικονομίας, την άμυνα, τις επενδύσεις και τη συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας.
Κυριάκος Πιερρακάκης Eurogroup
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Δημοσιονομικός χώρος για επενδύσεις με τη ρήτρα διαφυγής

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης συμμετείχε στη Διάσκεψη του ΟΟΣΑ στο Παρίσι, όπου μίλησε για τη βιομηχανική πολιτική και τη δημοσιονομική βιωσιμότητα, τονίζοντας τη σημασία στοχευμένων επενδύσεων για μέγιστη αποτελεσματικότητα.
Κυριάκος Πιερρακάκης Eurogroup
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Η στέγαση στο επίκεντρο του Eurogroup με ελληνική πρωτοβουλία

Ο Κ. Πιερρακάκης επισήμανε στη Λευκωσία πως η στέγαση είναι ζήτημα κοινωνικής συνοχής και οικονομίας στην Ευρώπη και θα τεθεί στο Eurogroup με ελληνική πρωτοβουλία. Τόνισε, επίσης, ότι η ασφάλεια της Κύπρου αφορά όλη την Ευρώπη.
Κυριάκος Πιερρακάκης Eurogroup
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Η προσιτή στέγαση στο επίκεντρο του Eurogroup στη Λευκωσία

Ο υπουργός Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης συμμετέχει σε Eurogroup και άτυπο ECOFIN στη Λευκωσία, με βασικό θέμα την προσιτή στέγαση, τονίζοντας τη σημασία της για οικογένειες και νέους και αναζητώντας αποτελεσματικές πολιτικές λύσεις.
Ευρώ χαρτονόμισμα ανάλυση
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Ποια είναι τα εμπόδια στην Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων της ΕΕ

Η Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων (SIU), μαζί με την ενίσχυση της ενιαίας αγοράς, αποτελεί βασική προτεραιότητα της ΕΕ, όπως τονίζει ο Κ. Πιερρακάκης, με στόχο την ενοποίηση των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών.
Κυριάκος Πιερρακάκης προφίλ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριάκος Πιερρακάκης: Η Ευρώπη να περάσει στην αντεπίθεση

Ο Κυρ. Πιερρακάκης τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να περάσει από την ανθεκτικότητα στη διαμόρφωση του μέλλοντός της, ζητώντας πιο ενεργό ρόλο, ενίσχυση ανταγωνιστικότητας και μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπίσει προκλήσεις και να αναπτυχθεί.