ΓΔ: 2611.77 1.64% Τζίρος: 295.79 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Iraq-Kantimi
Φωτο: ΑΠΕ

«Απόπειρα δολοφονίας» με drone εναντίον του ιρακινού πρωθυπουργού

Τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση, τα δύο εκ των οποίων αναχαιτίστηκαν και καταρρίφθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Μουσταφά αλ Καντίμι βγήκε αλώβητος από μια απόπειρα δολοφονίας από τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Βαγδάτη, όπως έγινε γνωστό σήμερα από αξιωματούχους, σε ένα περιστατικό που αυξάνει κατακόρυφα την ένταση στη χώρα, εβδομάδες αφότου οι γενικές εκλογές αμφισβητήθηκαν από παραστρατιωτικές οργανώσεις που έχουν τη στήριξη του Ιράν.

Ο Καντίμι εμφανίστηκε σε ένα βίντεο που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το γραφείο του, όπου προεδρεύει σε μια συνάντηση με ανώτατους διοικητές ασφαλείας για να συζητήσουν την επίθεση.

«Η δειλή τρομοκρατική επίθεση εναντίον της οικίας του πρωθυπουργού χθες το βράδυ με στόχο τη δολοφονία του αποτελεί μια σοβαρή στόχευση του ιρακινού κράτους από εγκληματικές ένοπλες οργανώσεις», επισημαίνει το γραφείο του πρωθυπουργού, σε μια ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση.

Έξι μέλη της προσωπικής δύναμης προστασίας του Καντίμι, που βρίσκονταν έξω από την οικία του στην Πράσινη Ζώνη, τραυματίστηκαν, είπαν πηγές ασφαλείας στο Reuters.

Τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση, τα δύο εκ των οποίων αναχαιτίστηκαν και καταρρίφθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας, ενώ ένα τρίτο ντρόουν έπληξε την οικία, είπε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων INA ένας εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εσωτερικών.

Ένας εκπρόσωπος τύπου του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων ανέφερε πως η κατάσταση ασφαλείας είναι σταθερή εντός της Πράσινης Ζώνης μετά την επίθεση.

Προς το παρόν, καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.

Η επίθεση σημειώθηκε δύο ημέρες μετά τις βίαιες συγκρούσεις στη Βαγδάτη μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και υποστηρικτών πολιτικών παρατάξεων που έχουν τη στήριξη του Ιράν, οι περισσότερες εκ των οποίων έχουν ένοπλες πτέρυγες, από τότε που οι παρατάξεις αυτές έχασαν δεκάδες έδρες στο κοινοβούλιο, έπειτα από τις γενικές εκλογές της 10ης Οκτωβρίου.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Μπαρχάμ Σαλίχ καταδίκασε την επίθεση ως ένα απεχθές έγκλημα σε βάρος του Ιράκ. «Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ότι το Ιράκ θα συρθεί στο χάος και σε ένα πραξικόπημα σε βάρος του συνταγματικού συστήματός του», έγραψε σε ένα τουίτ.

Ο σιίτης μουσουλμάνος κληρικός Μοκντάντα αλ Σαντρ, το κόμμα του οποίου ήταν ο μεγαλύτερος νικητής στις εκλογές του περασμένου μήνα, χαρακτήρισε την επίθεση τρομοκρατική ενέργεια εναντίον της σταθερότητας του Ιράκ, που στόχευε να «επιστρέψει στο Ιράκ σε μια χαοτική κατάσταση όπου θα ελέγχεται από μη κρατικές δυνάμεις».

Οι ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία και το Ιράν καταδίκασαν την επίθεση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βιομηχανική φωτιά διυλιστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράκ: Σταδιακά αποκαθίσταται η παραγωγή σε διυλιστήριο στο Αρμπίλ

Η παραγωγή πετρελαίου ξεκινά ξανά σταδιακά στο διυλιστήριο Σαμάκ, στο νοτιοδυτικό Αρμπίλ του Ιράκ, μετά τη διακοπή λόγω πυρκαγιάς σε αποθήκη καυσίμων που τέθηκε υπό έλεγχο, σύμφωνα με πηγές ασφαλείας και του διυλιστηρίου.
Σημαία Ιράκ κυματίζει
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία-Ιράκ: Ετήσια συμφωνία για τη χρήση του αγωγού πετρελαίου

Η Τουρκία και το Ιράκ υπέγραψαν ετήσια συμφωνία για τη λειτουργία του αγωγού αργού πετρελαίου, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας. Η συμφωνία αφορά ημερήσια δυναμικότητα 750.000 βαρελιών.
Πυρκαγιά φλόγες φωτιά
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράκ: Πυρκαγιά σε δεξαμενές καυσίμων διέκοψε διυλιστήριο στο Αρμπίλ

Φωτιά σε εγκατάσταση αποθήκευσης καυσίμων στο διυλιστήριο Σαμάκ κοντά στο Αρμπίλ Ιράκ, διέκοψε τη λειτουργία του, σύμφωνα με πηγές ασφαλείας. Οι πυροσβέστες επιχειρούν να περιορίσουν τη φωτιά.
Σημαίες ΗΠΑ και Ιράκ
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράκ: Ένοπλες ομάδες ανακοινώνουν αντίποινα για χτυπήματα ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας

Ιρακινή συμμαχία φιλοϊρανικών ομάδων δήλωσε πως η απάντηση στις αμερικανικές και σαουδαραβικές επιθέσεις στο Ιράκ, που προκάλεσαν τουλάχιστον 20 θανάτους, είναι αναπόφευκτη και ίσως πλήξει στόχους στη Σαουδική Αραβία.
Καπνός Μεσανατολικό ξέσπασμα
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράκ: Πέντε Ιρανοί νεκροί από αμερικανικούς και σαουδαραβικούς βομβαρδισμούς

Αεροπορικές επιθέσεις ΗΠΑ και Σαουδικής Αραβίας κατά των «Μονάδων Λαϊκής Κινητοποίησης» στο Ιράκ κόστισαν τη ζωή σε 20 άτομα, ανάμεσά τους 5 Ιρανούς συμβούλους. Δεν υπάρχει επιβεβαίωση από την Τεχεράνη για Ιρανούς νεκρούς.
Ντόναλντ Τραμπ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Θα νικήσουμε δυναμικά και συντριπτικά το Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στο Fox News ότι οι ΗΠΑ θα απαντήσουν δυναμικά στο Ιράν για επιθέσεις εναντίον βάσεων στην Ιορδανία, ενώ επιβεβαίωσε συντονισμένες ενέργειες με το Ιράκ και κατάρριψη ιρανικών πυραύλων από την Ιορδανία.