ΓΔ: 2345.71 0.02% Τζίρος: 324.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φώτο: Shutterstock

Goldman Sachs: Πλησιάζει το τέλος του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ - Κίνας

Η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να «αναπνεύσει» το 2020 καθώς ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας που έχει «πληγώσει» τις δυο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου δείχνει να αποκλιμακώνεται.

Αναμένεται να αποκλιμακωθεί ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δυο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου μέσα στο 2020, και να σταματήσει η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς οι δασμοί που επιβάλλονται από τις ΗΠΑ στις εισαγωγές των κινεζικών προϊόντων, δείχνουν να έχουν κορυφωθεί όπως αναφέρει η Goldman Sachs.

Οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν τις δυο χώρες να οδηγούνται σε μια προσωρινή συμφωνία και οι προσδοκίες που υπάρχουν για μια εκτεταμένη ανακωχή δείχνουν πως η επιβράδυνση θα σταματήσει και θα υπάρξει όφελος για την παγκόσμια οικονομία, αναφέρει σε σημείωμα του ο επικεφαλής της ομάδας αναλυτών της Goldman Sachs Τζαν Χατζιους (Jan Hatzius). Αυτό φυσικά προϋποθέτει πως δεν θα υπάρχει νέα ένταση με τους δασμούς.

Ο εμπορικός πόλεμος αφαιρεί περίπου 0,5% από την ανάπτυξη της οικονομίας τόσο της Κίνας όσο και των ΗΠΑ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Goldman Sachs. Η κινεζική οικονομία βρίσκεται σε καθοδική πορεία το τελευταίο διάστημα, με τους ρυθμούς ανάπτυξης του ΑΕΠ να επιβραδύνονται ακόμα περισσότερο το τρίτο τρίμηνο στο 6%, ενώ παρά τις προσπάθειες από την κυβέρνηση και την κεντρική τράπεζα της χώρας, η ανάπτυξη αναμένεται να πέσει ακόμα χαμηλότερα το 2020.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΗΠΑ Κίνα εμπορικός πόλεμος
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Κατά κάθε χώρας που διαταράσσει την παγκόσμια οικονομία

Το Πεκίνο αντιτίθεται σε χώρες που διαταράσσουν την παγκόσμια οικονομία με «μικρούς κύκλους», τόνισε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Λιν Τσιάν, απαντώντας για τη Συμμαχία Κρίσιμων Ορυκτών των ΗΠΑ. Υποστηρίζει ανοιχτό, δίκαιο εμπόριο για όλους.
Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ θα υποδεχθεί τον Σι Τζινπίνγκ στον Λευκό Οίκο στο τέλος του έτους

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σε συνέντευξή του ότι σχεδιάζει να υποδεχθεί τον Σι Τζινπίνγκ στον Λευκό Οίκο στο τέλος του έτους για συνομιλίες κυρίως για το εμπόριο και πως διατηρούν πολύ καλές σχέσεις. Επίσης σκοπεύει να επισκεφτεί την Κίνα τον Απρίλιο.
Σημαίες ΗΠΑ Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Κατηγορίες κατά Πεκίνου για μυστικές πυρηνικές δοκιμές

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν την Κίνα για μυστικές πυρηνικές δοκιμές, καλώντας την να συμμετάσχει σε έλεγχο εξοπλισμών μαζί με τη Ρωσία. Σύμφωνα με τον Τόμας ΝτιΝάνο, δοκιμή αυτού του τύπου έγινε στις 22 Ιουνίου 2020.
Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Ταϊβάν: Σταθερή η συνεργασία με ΗΠΑ παρά τις προειδοποιήσεις Σι

Ο Λάι Τσινγκ-τε δήλωσε πως η συνεργασία Ταϊβάν-ΗΠΑ παραμένει σταθερή, παρά τις προειδοποιήσεις Σι Τζινπίνγκ προς τον Τραμπ. Υπογράμμισε ότι οι αμερικανικές δεσμεύσεις και τα προγράμματα συνεργασίας δεν αλλάζουν.
Σπάνιες γαίες ορυκτά
ΔΙΕΘΝΗ

Συνεργασία ΕΕ, ΗΠΑ και Ιαπωνίας για κρίσιμα ορυκτά

ΕΕ, ΗΠΑ και Ιαπωνία συμφώνησαν σε στρατηγική συνεργασία για ενίσχυση της εφοδιαστικής αλυσίδας κρίσιμων ορυκτών, μειώνοντας την εξάρτηση από την Κίνα. Προβλέπεται και μνημόνιο ΗΠΑ-ΕΕ για τα ορυκτά εντός 30 ημερών.
Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Το Πεκίνο θα αυξήσει τις αγορές σόγιας, ανησυχία για εξοπλισμούς Ταϊβάν

Ο Τραμπ δήλωσε πως είχε θετικό τηλεφώνημα με τον Σι, συζητώντας θέματα εμπορίου και ασφάλειας, ενώ η Κίνα προειδοποίησε για τις πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν. Αυξάνονται οι κινεζικές αγορές αμερικανικής σόγιας, εκτοξεύοντας τα futures.