Τα προτεινόμενα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέτρα στήριξης κατά των ενεργειακών ανατιμήσεων βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης των Ευρωπαίων ηγετών, χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποιο τελικό συμπέρασμα. Ως εκ τούτου, θα γίνει επαναξιολόγηση της «εργαλειοθήκης» μέτρων από τους υπουργούς Ενέργειας την επόμενη εβδομάδα.
Τα μέτρα περιλαμβάνουν την έκτακτη εισοδηματική ενίσχυση νοικοκυριών, κρατική βοήθεια για τις επιχειρήσεις και φορολογικές μειώσεις, οι οποίες έχουν ήδη εφαρμοστεί σε Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία, Σλοβενία και Ισπανία.
Όπως φαίνεται την ερχόμενη Τρίτη, στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ενέργειας στο Λουξεμβούργο, θα αναλάβουν οι υπουργοί Ενέργειας των κρατών μελών να συζητήσουν λεπτομερώς μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα που θα κάνουν τις τιμές ενέργειας πιο προσιτές και με γνώμονα την κλιματική ουδετερότητα.
Σύμφωνα με πηγή της ΕΕ, πρόκειται για ένα περίπλοκο και σύνθετο ζήτημα, καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες διαθέτουν διαφορετικά ενεργειακά μείγματα και συνεπώς διαφορετικές προσεγγίσεις, ώστε να επιτευχθεί κοινή αντιμετώπιση.
Πολωνία και Ουγγαρία επέκριναν τις κλιματικές πολιτικές της Ευρώπης ως υπαίτιες για το κύμα ανατιμήσεων στην ενέργεια και κάλεσαν την Κομισιόν να αναστείλει το σύστημα εμπορίας εκπομπών (ETS), την αγορά άνθρακα της ΕΕ. Παρόλα αυτά, άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν επικροτούν την αντίληψη αυτή και στηρίζουν την Πράσινη Συμφωνία.
Η ανάγκη μεγαλύτερης ανεξαρτησίας σε ό,τι αφορά την ενέργεια και οι επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν τη λύση για να επιτευχθεί η μείωση τιμών, σύμφωνα με την πηγή της ΕΕ.
Εν όψει της συνόδου κορυφής για το κλίμα COP26, στόχος της ΕΕ είναι η παγίωση ενός ενιαίου και κοινού μετώπου αντιμετώπισης της κρίσης και κοινών πράινων πολιτικών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση στρέφεται και σε άλλες χώρες, όπως η Κίνα, η Ινδία αλλά και η Ρωσία προκειμένου να συμβάλουν στην κοινή αντιμετώπιση.