Ρυθμό ανάπτυξης 4,9% πέτυχε η κινεζική οικονομία στο γ' τρίμηνο του 2021, ο οποίος ήταν χαμηλότερος των εκτιμήσεων των αναλυτών και παράλληλα ο ηπιότερος σε σύγκριση με το γ' τρίμηνο του 2020.
Οι αναλυτές, σύμφωνα με έρευνα του Reuters, ανέμεναν ότι η ανάπτυξη θα φθάσει στο 5,2%, ενώ η χαμηλότερη ανάπτυξη αποδίδεται τόσο στα προβλήματα που εμφανίζουν κορυφαίες εταιρείες όπως η Evergrande, όσο και στην κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα αλλά και το υψηλό ενεργειακό κόστος.
«Η ανάκαμψη είναι ακόμη ασταθής και μη ισορροπημένη», τόνισε ο Φου Λινγκού, εκπρόσωπος Τύπου της κινεζικής στατιστικής υπηρεσίας NBS, κατά την επίσημη παρουσίαση των στοιχείων.
Βάσει των επιμέρους στοιχείων που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία, οι κατασκευές νέων ακινήτων υποχώρησαν τον Σεπτέμβριο για έκτο διαδοχικό μήνα, δηλαδή με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2015, ενώ η βιομηχανική παραγωγή εμφάνισε άνοδο 3,1%, ήτοι τη χαμηλότερη από τον Μάρτιο του 2020.
Η παραγωγή αλουμινίου υποχώρησε τον Σεπτέμβριο για πέμτπο διαδοχικό μήνα, διαμορφούμενη στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2018, ενώ στον αντίποδα θετικά κινήθηκαν οι λιανικές πωλήσεις με αύξηση 4,4%, υψηλότερα των εκτιμήσεων, ενώ η ανεργία υποχώρησε στο 4,9% από 5,1% που ήταν τον προηγούμενο μήνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε τριμηνιαία βάση το ΑΕΠ υποχώρησε 0,2%, με την υποχώρηση στο β' τρίμηνο να έχει φθάσει στο 1,2%.
Από την πλευρά της η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, εκτιμά ότι για το σύνολο του 2021 η οικονομία θα «τρέξει» με ρυθμό 8%, αλλά ταυτόχρονα παραμένει αρκετά συγκρατημένη αναφορικά με τη νομισματική πολιτική, εξαιτίας του υψηλού χρέους αρκετών επιχειρήσεων και των προβλημάτων που έχουν εμφανιστεί στον τομέα του real estate.