Μιλώντας στο ευρωκοινοβούλιο, ο επικεφαλής του εποπτικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του SSM, Α. Ενρία, εκτίμησε πως οι προβλέψεις των τραπεζών για τη μείωση των κόκκινων δανείων, δεδομένων των συνθηκών, μπορεί να είναι υπερ -αισιόδοξες καθώς παρά το γεγονός ότι δείχνουν ευνοϊκά τα στοιχεία για την εξέλιξη των «κόκκινων δανείων», ωστόσο προβληματίζει η επιδείνωση της ποιότητας ορισμένων στοιχείων του ενεργητικού των τραπεζών.
Ο Ευρωπαίος επόπτης, στη δικαιοδοσία του οποίου βρίσκονται και οι ελληνικές συστημικές τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς, Eurobank και Αlpha Bank) υπογράμμισε ότι τα πιστωτικά ιδρύματα ξεπέρασαν «την καταιγίδα του κορωνοϊού» με επιτυχία, ωστόσο, όπως προειδοποίησε, οι κίνδυνοι αυξάνονται στον ισολογισμό τους. Ο επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (Single Supervisory Mechanism) σημείωσε ότι οι τράπεζες αναμένουν ότι ο λόγος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) προς το σύνολο των δανείων θα συνεχίσει να μειώνεται εφέτος και το 2022. Αλλά όπως είπε ενώ τα στοιχεία για την εξέλιξη των ΜΕΔ εξακολουθούν να είναι ευνοϊκά, η ποιότητα ορισμένων στοιχείων του ενεργητικού των τραπεζών φαίνεται να επιδεινώνεται.
Ο SSM βλέπει να σωρεύονται «σύννεφα» στην αγορά ακινήτων σε ορισμένες χώρες. Επιπλέον, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021, οι πτωχεύσεις άρχισαν να αυξάνονται σε ορισμένους τομείς, αν και γενικά παρέμειναν κάτω από τα επίπεδα πριν από την πανδημία. Συνακόλουθα συνέστησε στις διοικήσεις των τραπεζών να είναι πιο προσεκτικές στις προβλέψεις που διενεργούν για την κάλυψη των απωλειών από τα κόκκινα δάνεια καθώς οι εκτιμήσεις τους για την εξέλιξη των τελευταίων μπορεί να είναι υπερ-αισιόδοξες.
Επιπλέον, ο SSM επικεντρώνεται σε πολλούς άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως εκείνους που ενέχει η αναζήτηση υψηλών αποδόσεων στις επενδύσεις που πραγματοποιούν οι τράπεζες. Όπως ανέφερε, η υπόθεση του Archegos κατέδειξε ότι οι επενδύσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων σε μη τραπεζικές επιχειρήσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα αποτελούν παράγοντα ανησυχίας, κυρίως όταν οι εταιρείες αυτές δεν εποπτεύονται επαρκώς.