ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φωτο: ΑΠΕ

Με την προσοχή στραμμένη στην πανδημία και το κλίμα η συνέλευση του ΟΗΕ

Η πανδημία συνεχίζει να μαίνεται και περίπου το ένα τρίτο των 193 κρατών μελών των Ηνωμένων Εθνών σκοπεύουν να στείλουν και πάλι μαγνητοσκοπημένα μηνύματα των ηγετών τους.

Ηγέτες από όλο τον κόσμο επιστρέφουν στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη αυτή την εβδομάδα, με το βάρος να δίνεται στην ενίσχυση των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της πανδημίας του νέου κορονοϊού, που πέρυσι τους ανάγκασε να στείλουν μαγνητοσκοπημένες τοποθετήσεις στην ετήσια συνέλευση του Οργανισμού.

Ενώ η πανδημία συνεχίζει να μαίνεται, εν μέσω άνισης κατανομής των εμβολίων, περίπου το ένα τρίτο των 193 κρατών μελών των Ηνωμένων Εθνών σκοπεύουν να στείλουν και πάλι μαγνητοσκοπημένα μηνύματα των ηγετών τους, πάντως οι πρόεδροι, οι πρωθυπουργοί και οι υπουργοί Εξωτερικών των υπόλοιπων χωρών αναμένεται να ταξιδέψουν στη Νέα Υόρκη.

Οι ΗΠΑ προσπάθησαν να αποθαρρύνουν τους ηγέτες να ταξιδέψουν στη Νέα Υόρκη, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί ο κίνδυνος η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών να μετατραπεί σε «γεγονός υπερμετάδοσης» της Covid-19, αν και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα απευθυνθεί στη συνέλευση με φυσική παρουσία, στην πρώτη του επίσκεψη στα Ηνωμένα Έθνη αφότου ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ. Βάσει του άγραφου κανόνα του ΟΗΕ, όποιος εισέρχεται στην αίθουσα της συνέλευσης ουσιαστικά δηλώνει ότι έχει εμβολιαστεί, αλλά δεν χρειάζεται να επιδείξει πιστοποιητικό.

Το σύστημα αυτό θα παραβιαστεί όταν μιλήσει η πρώτη χώρα - η Βραζιλία. Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου, σκεπτικιστής έναντι των εμβολίων, την περασμένη εβδομάδα δήλωνε ότι δεν χρειάζεται να εμβολιαστεί, αφού έχει ανοσία, καθώς μολύνθηκε με τον νέο κορονοϊό. Σε περίπτωση που αλλάξει γνώμη, οι δημοτικές αρχές της Νέας Υόρκης έχουν τοποθετήσει ένα βαν έξω από τα Ηνωμένα Έθνη για την εβδομάδα αυτή, προκειμένου να γίνονται δωρεάν τεστ και δωρεάν χορήγηση του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε στο Reuters ότι οι συζητήσεις για το πόσοι από τους διπλωμάτες που θα παρευρεθούν έχουν ανοσοποιηθεί αποτυπώνει το «πόσο δραματική είναι η ανισότητα σήμερα σε σχέση με τον εμβολιασμό». Ο ίδιος προωθεί παγκόσμιο σχέδιο για εμβολιασμό του 70% των κατοίκων του πλανήτη έως το πρώτο εξάμηνο της επόμενης χρονιάς.

Από τα 5,7 δισεκ. δόσεις εμβολίων για την Covid-19 που έχουν χορηγηθεί σε όλο τον κόσμο, μόλις το 2% έχει διατεθεί στην Αφρική. Ο Μπάιντεν οργανώνει διαδικτυακή συνεδρίαση από την Ουάσινγκτον με ηγέτες και διευθύνοντες συμβούλους την Τετάρτη, με στόχο να ενισχυθεί η διανομή εμβολίων σε όλο τον κόσμο.

Σε μια κίνηση που αποτυπώνει τις ανησυχίες των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την Covid-19 στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, ο Μπάιντεν θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για περίπου 24 ώρες, κατά τις οποίες θα έχει συνάντηση με τον Γκουτέρες αύριο, Δευτέρα, ενώ θα απευθυνθεί για πρώτη φορά στη Ηνωμένα Έθνη την Τρίτη, αμέσως μετά τον Μπολσονάρου.

Η απεσταλμένη του στα Ηνωμένα Έθνη Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ δήλωσε ότι ο Μπάιντεν θα εκφραστεί «για τις βασικές μας προτεραιότητες: τον τερματισμό της πανδημίας της COVID-19, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και (...) την υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και της βασισμένης σε κανόνες διεθνούς τάξης».

Λόγω της πανδημίας, οι αποστολές στα Ηνωμένα Έθνη είναι ολιγομελείς και οι περισσότερες εκδηλώσεις στο περιθώριο της συνέλευσης θα γίνουν διαδικτυακά, ή με συνδυασμό τηλεδιάσκεψης και φυσικής παρουσίας. Μεταξύ των άλλων θεμάτων που αναμένεται να συζητήσουν οι υπουργοί την εβδομάδα αυτή είναι το Αφγανιστάν και το Ιράν.

Πριν όμως αρχίσουν οι ομιλίες, ο Γκουτέρες και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα ξεκινήσουν την εβδομάδα με μια σύνοδο αύριο σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την αποτυχία της διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών που ξεκινά στη Γλασκόβη της Σκωτίας την 31η Οκτωβρίου.

Ενώ οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη κινδυνεύει να ξεφύγει εκτός ελέγχου, η διάσκεψη των μερών της σύμβασης-πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, η COP26, έχει στόχο να εξασφαλίσει πιο φιλόδοξη δράση για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής και χρηματοδότηση για αυτή.

«Είναι ώρα να λάβουμε υπόψη μας τον κώδωνα του κινδύνου», δήλωσε ο Γκουτέρες στο Ρόιτερς την περασμένη εβδομάδα. «Βρισκόμαστε στο χείλος της αβύσσου».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

COP28: Στόχος η μείωση της παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα

«Θα πρέπει να καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα που θα σέβεται την επιστήμη και θα διατηρεί εφικτό τον στόχο του 1,5 βαθμού Κελσίου», δήλωσε ο πρόεδρος της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα, σουλτάνος Αλ Τζαμπέρ.