ΓΔ: 2628.73 0.65% Τζίρος: 272.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Σημαία και άγαλμα Ουκρανίας

Ουκρανία: «Ναι» για Nord Stream 2 εάν ενταχθεί άμεσα στο ΝΑΤΟ

«Η Ουκρανία δεν χρειάζεται διαβεβαιώσεις, αλλά συγκεκριμένες, δεσμευτικές εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, ιδανικά στο πλαίσιο της ταχείας ένταξής της στο ΝΑΤΟ», τόνισε ο Ουκρανός πρέσβης στη Γερμανία.

Σε αντάλλαγμα για την ολοκλήρωση του αμφιλεγόμενου αγωγού αερίου Nord Stream 2 από την Ρωσία στην Γερμανία μέσω της Βαλτικής, η Ουκρανία ζητά μέσω του πρέσβη της στο Βερολίνο, ταχεία ένταξη στο ΝΑΤΟ.

«Η Ουκρανία δεν χρειάζεται διαβεβαιώσεις, αλλά συγκεκριμένες, δεσμευτικές εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, ιδανικά στο πλαίσιο της ταχείας ένταξής της στο ΝΑΤΟ. Αυτήν ακριβώς την στιγμή, μετά την αποχώρηση της Δύσης από το Αφγανιστάν, χρειάζεται νέο θάρρος στην Ουάσινγκτον, στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες για να ενσωματώσουν την Ουκρανία στη Βορειοατλαντική Αμυντική Συμμαχία το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Ουκρανός πρέσβης στη Γερμανία, Άντριι Μέλνικ, σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας της "Die Welt".
 
«Θεωρούμε τον αγωγό Nord Stream 2 ως το μεγαλύτερο γεωπολιτικό σχέδιο του Κρεμλίνου και μια ακόμη άμεση απειλή για την Ουκρανία. Η χώρα μου συνεχίζει να απορρίπτει τον αγωγό. Εξακολουθούμε να είμαστε αντίθετοι σε αυτό το εξαιρετικά επικίνδυνο έργο που διχάζει την Ευρώπη και υπονομεύει σε τεράστιο βαθμό την ασφάλειά μας», δήλωσε ο Μέλνικ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει προτρέψει την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ (CDU) να συνάψει συμφωνία με την Ουκρανία πριν από μερικές εβδομάδες. Σε αντάλλαγμα για την ολοκλήρωση του αγωγού αερίου Nord Stream 2, τον οποίο η Ουκρανία θεωρεί απειλή για την ασφάλειά του, το Κίεβο θα λάβει αντισταθμιστική οικονομική και πολιτική αποζημίωση από τη Γερμανία. Η Ουκρανία επέκρινε όμως πρόσφατα τη Γερμανία για την καθυστέρηση της συγκεκριμενοποίησης της συμφωνίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εκτόξευση πυραύλου πεδίου
ΔΙΕΘΝΗ

ΝΑΤΟ: Σε στενή επαφή με Πολωνία μετά την πτώση ρωσικού πυραύλου

Το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με την Πολωνία μετά την πτώση ρωσικού πυραύλου στο έδαφός της και τονίζει πως θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για υπεράσπιση. Ενεργοποιήθηκαν αμυντικά συστήματα από Πολωνία και ΝΑΤΟ.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι και Αμερικανός πρέσβης στο ΝΑΤΟ συζήτησαν αντιαεροπορική άμυνα

Ο Ζελένσκι συζήτησε με τον Αμερικανό πρέσβη στο ΝΑΤΟ το θέμα των αδειών για τα αντιαεροπορικά Patriot, τονίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας μέσω του προγράμματος PURL λόγω των συνεχιζόμενων ρωσικών επιθέσεων.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε νέο CEO της Naftogaz τον Σέργκιι Φεντορένκο

Ο Σέργκιι Φεντορένκο, εμπορικός διευθυντής της Naftogaz, ορίζεται νέος διευθύνων σύμβουλος στη θέση του Κορέτσκι, όπως ανακοίνωσε ο Β. Ζελένσκι. Ο Φεντορένκο διαθέτει μεγάλη εμπειρία στον τομέα ενέργειας της Ουκρανίας.
Σεργκέι Λαβρόφ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Λαβρόφ: Ουκρανικές επιθέσεις σε πλοία σε Αζοφική και Μαύρη Θάλασσα

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, κατηγόρησε την Ουκρανία για «τρομοκρατικές» επιθέσεις σε εμπορικά πλοία, τονίζοντας ότι η Ρωσία θα συνεχίσει τις εξαγωγές τροφίμων προς την Αφρική.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση 37 κρατών στο Παρίσι για στρατηγική αφύπνιση Ευρώπης και Ουκρανία

Συνάντηση 37 κρατών πραγματοποιείται σήμερα στο Παρίσι, με στόχο την στρατηγική αφύπνιση της Ευρώπης και στήριξη της Ουκρανίας. Παρόντες είναι ο Ζελένσκι, ηγέτες ΕΕ, ΝΑΤΟ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκπροσωπώντας την Ελλάδα.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Μόσχα καταγγέλλει τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ για στήριξη της Ουκρανίας

Η Μόσχα καταδίκασε τις δεσμεύσεις του ΝΑΤΟ υπέρ της Ουκρανίας στη σύνοδο της Άγκυρας ως «ανεύθυνες», κατηγορώντας τους Ευρωπαίους συμμάχους για προετοιμασία ένοπλης σύγκρουσης και ενίσχυση της στρατιωτικοποίησης στην Ευρώπη.