ΓΔ: 1397.01 0.46% Τζίρος: 86.05 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:21:09 DATA
Eurozone, Evrozoni, Germany, Germania, Euro
Φωτο: Shutterstock

Ξεπέρασε τις προβλέψεις η ανάπτυξη της οικονομίας στην ευρωζώνη με 2%

Την ισχυρότερη ανάκαμψη από τις μεγάλες οικονομίες κατέγραψε η Ιταλία που ενισχύθηκε κατά 2,8% ενώ η χαλάρωση των περιορισμών έδωσε ώθησε 4,9% στην ανάπτυξη της Πορτογαλίας. Μικρότερη των προβλέψεων η άνοδος της γερμανικής οικονομίας.

Η επανεκκίνηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων και η πρόοδος των εμβολιασμών που έχουν αυξήσει την κινητικότητα έχουν οδηγήσει στην ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης στο δεύτερο τρίμηνο του 2021. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η οικονομία της ευρωζώνης αναπτύχθηκε 2%, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών.

Επίσης  υψηλότερος του αναμενόμενου ήταν ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Ιούλιο, ο οποίος αυξήθηκε στο 2,2% από 1,9% τον Ιούνιο, ενώ η ανεργία μειώθηκε στο 7,7% τον Ιούνιο από 8% τον Μάιο. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το ΑΕΠ της περιοχής αυξήθηκε 2% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του έτους, υπερβαίνοντας τις προσδοκίες των οικονομολόγων, ενώ αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο στο τρέχον τρίμηνο, εφόσον δεν υπάρξουν εμπόδια από τις συνεχιζόμενες στενότητες στην προσφορά ή από νέες αυξήσεις κρουσμάτων του κορονοϊού. Σε ετήσια βάση (σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2020), το ΑΕΠ αυξήθηκε 13,7%.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει προειδοποιήσει ότι η ευρωζώνη έχει «ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει» μέχρι να αποκατασταθεί η ζημιά από την πανδημία. Η ΕΚΤ προβλέπει ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα φθάσει στις αρχές του 2022 στο προ της πανδημίας επίπεδο, με την επίδοση του δεύτερου τριμήνου να δείχνει ότι η οικονομία της είναι πλέον πιο κοντά στον στόχο αυτό.

Η Eurostat ανακοίνωσε στοιχεία για 11 από τις 19 χώρες της ευρωζώνης, ενώ τα στοιχεία για τις άλλες οκτώ χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, θα ανακοινωθούν αργότερα. Από τις μεγάλες οικονομίες, την ισχυρότερη ανάκαμψη σημείωσαν η Ιταλία και η Ισπανία (2,8% και 2,7%, αντίστοιχα, σε τριμηνιαία βάση), με την ανάπτυξη της Γαλλίας (0,9%) να είναι ελαφρά υψηλότερη από τις προσδοκίες. Η μεγαλύτερη έκπληξη ήταν η κατώτερη του αναμενόμενου ανάπτυξη της Γερμανίας, με το ΑΕΠ της να αυξάνεται κατά 1,5% έναντι 2% που ήταν η μέση εκτίμηση σε έρευνα του Bloomberg.

Αν και ο πληθωρισμός τον Ιούλιο είναι υψηλότερος από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ, οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας έχουν δηλώσει επανειλημμένα ότι η αύξηση των τιμών θα επιβραδυνθεί το επόμενο έτος. Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει υποστηρίξει ότι το σημαντικό παραγωγικό κενό στην οικονομία συγκρατεί τους μισθούς, κάτι που περιορίζει τις πληθωριστικές πιέσεις.

Η οικονομία της Πορτογαλίας αναπτύχθηκε με ρυθμό 4,9% στο δεύτερο τρίμηνο καθώς χαλάρωσαν οι περιορισμοί και άρχισε σε κάποιο βαθμό ο τουρισμός. Το ΑΕΠ της είχε μειωθεί στο προηγούμενο τρίμηνο μετά το μεγάλο ξέσπασμα του κορονοϊού τον Ιανουάριο, που ανάγκασε την κυβέρνηση να επιβάλει αυστηρά περιοριστικά μέτρα

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Τι εκτιμούν οι κορυφαίοι διεθνείς οίκοι για την πορεία της ευρωζώνης

Ο αντίκτυπος του πολέμου, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών ενέργειας και τροφίμων που μειώνει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και της μείωσης της εμπιστοσύνης, είναι σημαντικός.
ΔΙΕΘΝΗ

Τριγμοί στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα: Πώς επηρεάζεται η Ευρωζώνη

Η έξαρση των πληθωριστικών πιέσεων στη Ζώνη του Ευρώ από το τρίτο τρίμηνο του 2021, είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις διαταραχές στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. Σοβαρές επιδράσεις στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις. Ανάλυση της Alpha Bank.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διολίσθηση της ευρωζώνης σε ύφεση το δ' τρίμηνο αναμένουν οι αναλυτές

Συρρίκνωση στο 0,1% για την ανάπτυξη της ευρωζώνης αναμένουν αναλυτές σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, με «βαρίδι» τη γερμανική οικονομία, που εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί 0,2% στο δ' τρίμηνο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανθεκτικές οι ευρωπαϊκές οικονομίες αλλά ανησυχία για τον πληθωρισμό

Όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, οι οικονομίες των χωρών της ευρωζώνης έχουν επιδείξει ανθεκτικότητα απέναντι στις προκλήσεις. Στο επίκεντρο παραμένουν οι πληθωριστικές πιέσεις.