ΓΔ: 2613.49 1.22% Τζίρος: 290.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:18
Νικόλ Πασινιάν εκλογές Αρμενία

Αρμενία: Νικητής των εκλογών ο Πασινιάν και «φωνές» για νοθεία

Πολλοί παρατηρητές φοβούνται ότι θα ξεσπάσουν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, ακόμη και ταραχές, έπειτα από μια σκληρή προεκλογική εκστρατεία που πόλωσε την κοινωνία της Αρμενίας,

Το κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν κέρδισε την πλειοψηφία των ψήφων στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες στη χώρα, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή.

Το Κοινωνικό Συμβόλαιο του Πασινιάν συγκέντρωσε το 53,9% των ψήφων, πολύ μπροστά από το 21% του κόμματος του πρώην προέδρου της Αρμενίας Ρόμπερτ Κοτσαριάν, μετά την καταμέτρηση του 100% των ψηφοδελτίων.

Ωστόσο, πολλοί παρατηρητές φοβούνται ότι θα ξεσπάσουν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, ακόμη και ταραχές, έπειτα από μια σκληρή προεκλογική εκστρατεία που πόλωσε την κοινωνία της Αρμενίας, λίγους μήνες μετά τη βαριά στρατιωτική ήττα της χώρας απέναντι στο Αζερμπαϊτζάν.

«Γνωρίζουμε ήδη ότι πετύχαμε μια πειστική νίκη στις εκλογές και έχουμε μεγάλη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο», είχε δηλώσει ο Πασινιάν πολλές ώρες πριν την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, καλώντας τους υποστηρικτές του να συγκεντρωθούν σήμερα το βράδυ στο κέντρο του Γερεβάν.

Από την πλευρά του ο Κοτσαριάν κατήγγειλε την «προσχεδιασμένη νοθεία» και ζήτησε «να εξεταστούν προσεκτικά οι φερόμενες και οι καταγγελθείσες παρατυπίες».

«Μέχρι να δοθούν πλήρεις απαντήσεις, το κόμμα δεν θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των εκλογών», επεσήμανε το κόμμα του σε ανακοίνωσή του.

Ο 46χρονος πρώην δημοσιογράφος Πασινιάν έγινε το 2018 πρωθυπουργός της Αρμενίας έπειτα από μια ειρηνική επανάσταση ενάντια στην παλιά, διεφθαρμένη πολιτική ελίτ της χώρας. Τώρα είναι αντιμέτωπος με τον 66χρονο πρώην πρόεδρο Ρόμπερτ Κοτσαριάν, ο οποίος τον κατηγορεί για ανικανότητα και εμφανίζεται ως έμπειρος ηγέτης.

Η δημοτικότητα ρεκόρ του Πασινιάν καταποντίστηκε μετά την ήττα της Αρμενίας στον πόλεμο με το Αζερμπαϊτζάν το φθινόπωρο του 2020.

Έπειτα από έξι εβδομάδες μαχών και περισσότερους από 6.500 νεκρούς, το Γερεβάν αναγκάστηκε να παραχωρήσει σημαντικά εδάφη που έλεγχε έπειτα από προηγούμενη σύγκρουση τη δεκαετία του 1990 για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, μια περιοχή που αποσχίσθηκε από το Αζερμπαϊτζάν, όπου ζουν κυρίως Αρμένιοι.

Η ήττα αυτή, που θεωρήθηκε εθνική ταπείνωση, προκάλεσε πολιτική κρίση στην Αρμενία και ανάγκασε τον Πασινιάν να κηρύξει πρόωρες εκλογές, με την ελπίδα να αμβλύνει την ένταση και να ενισχύσει την νομιμοποίησή του.

Παρά τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες είχε προχωρήσει, πολλοί πρώην υποστηρικτές του Πασινιάν τον εγκατέλειψαν μετά τη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και στράφηκαν στους αντιπάλους του, αν και αυτοί συνδέονται με τις παλιές ελίτ που κατηγορούνται ότι λεηλάτησαν τη χώρα.

Αφού συγκέντρωσε το 70% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές του 2018, ο Πασινιάν αυτή τη φορά είχε στόχο το 60%.

«Πετύχαμε μια δεύτερη επανάσταση σε τρία χρόνια», δήλωσε μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο Πασινιάν.

«Ο Πασινιάν κέρδισε περισσότερες έδρες» χάρη στη στήριξη των επαρχιακών περιοχών και των αναποφάσιστων οι οποίοι τον ψήφισαν «όχι για να τον στηρίξουν, αλλά λόγω του φόβου τους και του μίσους τους προς τον Κοτσαριάν», εκτίμησε ο Αρμενοαμερικανός αναλυτής Ρίτσαρντ Γκιραγκοσιάν.

Παρά τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης, η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή διαβεβαίωσε ότι «γενικά ο εκλογές διεξήχθησαν σύμφωνα με τους νόμους».

Παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), αρμόδιοι να εποπτεύσουν τη διεξαγωγή των εκλογών, θα ανακοινώσουν τα συμπεράσματά τους σήμερα στις 14:00 ώρα Ελλάδας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ζωή Κωνσταντοπούλου στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη από την Ζωή Κωνσταντοπούλου

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «παγαπόντη πολιτευτή» και κάλεσε τον Πρωθυπουργό να τοποθετηθεί για τη μυστική συνάντηση στελεχών της ΝΔ με Ισραηλινούς αξιωματούχους στην Αθηναϊκή Λέσχη το 2026.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης σε συνέντευξη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης: Η αλλαγή είναι ανάγκη, μπορούμε να γυρίσουμε σελίδα

Ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε στη συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στο Αιγάλεω ότι η "Αλλαγή" είναι σήμερα αναγκαία και δικαίωμα, υπογραμμίζοντας πως το ΠΑΣΟΚ παραμένει βαθιά ριζωμένο στην κοινωνία και ατενίζει το μέλλον με συλλογικό όραμα.
Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι
ΔΙΕΘΝΗ

Σίσι: Το 2030 ολοκληρώνεται η θητεία μου στην προεδρία της Αιγύπτου

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος αλ Σίσι ξεκαθάρισε ότι η θητεία του λήγει το 2030 και δεν θα υπάρξει αναθεώρηση του Συντάγματος. Υπογράμμισε πως το θέμα της αποχώρησής του έχει ήδη διευθετηθεί, μιλώντας σε τελετή της στρατιωτικής ακαδημίας.
Κώστας Τσουκαλάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσουκαλάς: Ο Μητσοτάκης νοιάζεται μόνο για ψήφους, όχι για την κοινωνία

Ο Κώστας Τσουκαλάς κατηγορεί τον Πρωθυπουργό για προσπάθεια συγκάλυψης αποτυχιών με επιθέσεις στην αντιπολίτευση. Τονίζει ότι δεν προστατεύει την κοινωνία και ενδιαφέρεται μόνο για τις εκλογές.
Σημαία Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

Γκρίνσπαν πρώτη στην έκτη ψηφοφορία για ΓΓ ΟΗΕ, ενστάσεις από μόνιμα μέλη

Η Ρεμπέκα Γκρίνσπαν διατηρεί το προβάδισμα στη διαδικασία επιλογής ΓΓ του ΟΗΕ, αλλά δύο αρνητικές ψήφοι από μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας δείχνουν πως η υποψηφιότητά της αντιμετωπίζει ακόμα δυσκολίες για την τελική έγκριση.
Παύλος Μαρινάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρινάκης: Νέα μέτρα στήριξης αν υπάρξει δημοσιονομική ελαστικότητα

Ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων στήριξης άφησε ο Π. Μαρινάκης, εφόσον εξασφαλιστεί δημοσιονομική ευελιξία από την ΕΕ. Διαβεβαίωσε πως οι τουρκικές ενέργειες δεν επηρεάζουν τον σχεδιασμό διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου.