ΓΔ: 2210.85 0.14% Τζίρος: 304.39 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Κτίριο Ράιχσταγκ Βερολίνου
Το ιστορικό κτίριο του Ράιχσταγκ, έδρα της Bundestag, με γερμανικές σημαίες στο Βερολίνο.

Ξεπερνάει τις εκτιμήσεις η αύξηση των εξαγωγών στην Γερμανία

Τη μεγαλύτερη αύξηση εδώ και σχεδόν δύο χρόνια κατέγραψαν οι γερμανικές εξαγωγές τον Σεπτέμβριο κατά 1,5% σε μηνιαία βάση, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,3%.

Οι γερμανικές εξαγωγές κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξησή τους εδώ και σχεδόν δύο χρόνια τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, προσφέροντας κάποια ανακούφιση στις ανησυχίες ότι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία θα βυθιστεί σε ύφεση το τρίτο τρίμηνο.

Η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι οι εποχικά προσαρμοσμένες εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,5% σε μηνιαία βάση. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Νοέμβριο του 2017 ενώ ξεπέρασε κατά πολύ τις προβλέψεις των οικονομολόγων για αύξηση κατά 0,4%.

«Ενώ δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η βιομηχανία είναι σε ύφεση, ολόκληρη η γερμανική οικονομία θα μπορούσε να αποφύγει μια ακόμα συρρίκνωση –και άρα μια τεχνική ύφεση—την τελευταία στιγμή», σχολίασε ο Κάρστεν Μπρζέσκι, οικονομολόγος στην ING.

Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,1% το δεύτερο τρίμηνο ενώ τα πρόσφατα στοιχεία υποδήλωσαν κακές επιδόσεις για τη μεταποίηση το τρίτο τρίμηνο, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει τη Γερμανία σε τεχνική ύφεση – που ορίζεται ως δύο συνεχή τρίμηνα συρρίκνωσης.

Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία, οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,3% τον Σεπτέμβριο. Το εμπορικό πλεόνασμα διευρύνθηκε στα 19,2 δισεκ. ευρώ από την ανοδικά αναθεωρημένη τιμή των 18,7 δισεκ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Οι οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν οι εισαγωγές να παραμείνουν αμετάβλητες και εκτιμούσαν ότι το εμπορικό πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στα 18,1 δισεκ. ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύνορα Ελλάδας Τουρκίας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενίσχυση εμπορικών σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας στη ναυπηγοεπισκευή

Αυξανόμενη είναι η συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας στη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία, με ενίσχυση εισαγωγών και εξαγωγών, ιδιαίτερα σε ρυμουλκά και προωθητικά πλοία. Σημαντικές επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και ανακύκλωση πλοίων.
Αγροτική διαμαρτυρία οχημάτων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κλιμάκωση κινητοποιήσεων αγροτών στον Βόρειο Έβρο με μπλόκο στο Ορμένιο

Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων προχωρούν οι αγρότες του Βόρειου Έβρου. Ενισχύουν το μπλόκο στον κόμβο Ορμενίου με διακοπή κυκλοφορίας φορτηγών και εμπορικών οχημάτων, ενώ προγραμματίζουν συλλαλητήριο την Τρίτη στο Διδυμότειχο.
Εμπορευματοκιβώτια Κίνας ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: «Αδικαιολόγητοι» οι κινεζικοί δασμοί στα γαλακτοκομικά

Η ΕΕ επέκρινε τους προσωρινούς δασμούς που ανακοίνωσε η Κίνα σε ορισμένα ευρωπαϊκά γαλακτοκομικά προϊόντα, χαρακτηρίζοντάς τους αδικαιολόγητους και βασισμένους σε ανεπαρκή στοιχεία. Τα μέτρα ισχύουν από αύριο, με συντελεστές 21,9%-42,7%.
Φορτηγό ανθρωπιστικής βοήθειας
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ισραήλ ανοίγει ξανά το πέρασμα Άλενμπι για βοήθεια από Ιορδανία

Το Ισραήλ θα επαναλειτουργήσει αύριο το πέρασμα Άλενμπι με την Ιορδανία για μεταφορά αγαθών και βοήθειας, με αυστηρούς ελέγχους στους Ιορδανούς οδηγούς και τα φορτηγά, και ενισχυμένη ασφάλεια στο σημείο.