Οι χώρες της Ομάδας των 7 (G7) θα προσφέρουν 1 δισεκ. δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19 την επόμενη χρονιά και θα εργαστούν με τον ιδιωτικό τομέα, τη G20 και άλλες χώρες για να αυξήσουν τη συνεισφορά τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με το σχεδόν οριστικό προσχέδιο της ανακοίνωσης της συνόδου.
«Οι δεσμεύσεις από την τελευταία φορά που συναντηθήκαμε τον Φεβρουάριο του 2021 συμπεριλαμβανομένης της τωρινής συνάντησης στο Κάρμπις Μπέι προβλέπουν 1 δισεκ. δόσεις για τον επόμενο χρόνο», αναφέρεται στο προσχέδιο της ανακοίνωσης. «Θα εργαστούμε από κοινού με τον ιδιωτικό τομέα, τη G20 και άλλες χώρες για να αυξήσουμε αυτή τη συνεισφορά τους επόμενους μήνες».
Δύο πηγές δήλωσαν ότι η ανακοίνωση έχει σε μεγάλο βαθμό οριστικοποιηθεί από τους διπλωμάτες που εργάστηκαν έως αργά χθες για να συμφωνήσουν στο κείμενο αυτό.
Την ίδια ώρα ανθρωπιστικές οργανώσεις επέκριναν τα σχέδια των μελών της Ομάδας των Επτά (G7) πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου να διανείμουν 1 και πλέον δισεκ. δόσεις εμβολίων για την COVID-19 σε φτωχότερες χώρες έως το 2022, βλέποντας μια τακτική κίνηση αντιπερισπασμού.
«Ακούγεται καλύτερο απ’ ό,τι είναι», έκρινε η Φιόνα Ούλενταλ της οργάνωσης για τα παιδιά World Vision. Η G7 θέλει να αποσπάσει την προσοχή από το γεγονός ότι είναι κατά της άρσης της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων των εμβολίων κατά της COVID-19, δήλωσε.
Ο Γερν Καλίνσκι της Oxfam International έβαλε στο στόχαστρό του ειδικά τη γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, που συνεχίζει να είναι αντίθετη στην άρση της προστασίας για τις πατέντες. Η Μέρκελ υποστηρίζει ότι μια τέτοια κίνηση δεν θα βοηθήσει καθώς δεν είναι οι πατέντες που επιβραδύνουν την παγκόσμια παραγωγή εμβολίων.
Η παραγωγή εμβολίων χρειάζεται να επεκταθεί σε όλες τις περιοχές του κόσμου για να αντιμετωπιστούν οι δομικές αιτίες της άνισης κατανομής, δήλωσε ο Καλίνσκι. Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να αρθούν οι προστασίες για τις πατέντες.